Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
No když to nechce řešit přítel, tak ty s tím nic neuděláš
Jediné, co ti poradím je, ať si co nejvíc věcí pojistíš tím, že patří tobě a měla k tomu doklady pro případ, že by se vyskytla nějaká exekuce. ![]()
Pokud je ve zkušební době a má aspoň nějakou perspektivu najít něco jiného, ať zdrhá. Pokud není, může podat okamžité zrušení prac. poměru, protože mu neplatí, čímž mu vznikne nárok na tři další odstupné platy, i když je samozřejmě otázka, jestli když nic nemají, někdy z nich ty prachy vytluče. Řešila jsem teď naprosto to samé (mně přestali platit asi po roce a půl, co jsem tam pracovala), ale já mám kliku v podobě solidně vydělávajícího muže a úspor, taky jsem těhotná, od půlky těhotenství (řijen) doma na neschopence a včera mi po mnohém a mnohém vyhrožování dorazila výplata - za srpen. Už mi dluží „jenom“ dvě. Jinak teda moc dobře vím, že prachy nebyly proto, že zákazník prostě naplatil a na kontě byla dlouhodobě čistá nula, ale na druhou stranu, co je mně jako zaměstnanci do toho, já svou práci poctivě odváděla ![]()
Cenné a citové věci odstěhovat z bytu/domu. Možná nejlépe i se sebou. Od přítele je to nezodpovědné… Za sebe bych se dávno zašla poradit na úřad práce a pak případně začala vyhrožovat právníkama. Dost to smrdí podvodem.
Myslíš,že by exekutoři mohli přijít i tam,kde nemá trvalý bydliště?
Broučkovka píše:
Cenné a citové věci odstěhovat z bytu/domu. Možná nejlépe i se sebou. Od přítele je to nezodpovědné… Za sebe bych se dávno zašla poradit na úřad práce a pak případně začala vyhrožovat právníkama. Dost to smrdí podvodem.
No říkal mi,že počká co bude po novým roce a pak,že zajde na pracák,že tam by to měli nějak vyřešit.
Já sama tomu nerozumím.
ugluk píše:
Pokud je ve zkušební době a má aspoň nějakou perspektivu najít něco jiného, ať zdrhá. Pokud není, může podat okamžité zrušení prac. poměru, protože mu neplatí, čímž mu vznikne nárok na tři další odstupné platy, i když je samozřejmě otázka, jestli když nic nemají, někdy z nich ty prachy vytluče. Řešila jsem teď naprosto to samé (mně přestali platit asi po roce a půl, co jsem tam pracovala), ale já mám kliku v podobě solidně vydělávajícího muže a úspor, taky jsem těhotná, od půlky těhotenství (řijen) doma na neschopence a včera mi po mnohém a mnohém vyhrožování dorazila výplata - za srpen. Už mi dluží „jenom“ dvě. Jinak teda moc dobře vím, že prachy nebyly proto, že zákazník prostě naplatil a na kontě byla dlouhodobě čistá nula, ale na druhou stranu, co je mně jako zaměstnanci do toho, já svou práci poctivě odváděla
Přesně tohle jsem mu říkala taky,že mu po tom nic není,že zákazník neplatí.Protože on je prostě zaměstnanec,který by měl být placený každý měsíc.Navíc je tak od rána a chodí dom fakt dost pozdě.A kdo ví jestli jim vůbec platí sociální a zdravotní.
Soudní exekutor může v podstatě všechno. Nesmí ti vzít jen věci potřebné, někde jsem to viděla. Primárně chodí na adresu s trvalým pobytem, ale když zjistí, kde bydlí, jdou tam.
Jinak pozor na soudní exekutory a vymahačské firmy. Se soudním exekutorem nic nezmůžeš, má placku, průkaz atd. Ale vymahače, třeba z firmy exekutor sro.., tak ty do bytu pustit nemusíš. Nemají na to právo.
Anonymní píše:
Přesně tohle jsem mu říkala taky,že mu po tom nic není,že zákazník neplatí.Protože on je prostě zaměstnanec,který by měl být placený každý měsíc.Navíc je tak od rána a chodí dom fakt dost pozdě.A kdo ví jestli jim vůbec platí sociální a zdravotní.
Přesně. Mu po tom nic není, to je záležitost firmy. Pokud věděli, že nebudou mít na výplaty, neměli mu dávat práci. Je to jejich závazek a povinnost.
A co bude po Novém roce? Vyhodí ho a pak mu zůstanou jen oči pro pláč a soudit se. Většina takových firem z toho těží. Naberou zaměstnance na zkušebku, 3 měsíce se vymlouvají, pak prodlouží zkušebku o další 3 měsíce (to můžou) a ucpou pusu částečnou výplatou a pak člověka stejně vykopnou… (bez peněz a s 53kou…)
Chápu, že pokud není práce, je člověk vděčný za cokoliv, hlavně at nesedí doma. Ale nesmí si nechat cokoliv líbit. Ja bych šla na pracák hned, rozhodně to neodkládala. At si na ně došlápne
Příspěvek upraven 22.12.11 v 17:19
Děkuji za radu.Vážně se toho začínám dost bát.Ach jo
Kdybych na to měla sílu a nervy,tak ho asi odstěhuju ale jsme spolu přes 5 let.Navíc máme spolu prcka a je to vzornej otec.Díky té práci o které jsme si oba mysleli,že je perfektní.Jsme úplně v háji.
Taky jsem si zjišťovala, zda za mě zaměstnavatel platí zdravotní a sociální, a bylo mi řečeno - VY se nemusíte starat, vás se to nedotkne, to je povinnost zaměstnavatele a pokud on to nedělá, tak ON má problém a my zase máma naše páky, jak to z něj dostat. Tak aspoň tahle starost je z krku, na druhou stranu když zaměstnavateli pohrozila sociálka a začali oni vyhrožovat exekucí, bylo pro něj samozřejmě prioritní zaplatit jim než mně, protože z mé strany neviděl takovou hrozbu.
No já nemůžu tohle téma ani začít,protože se akorád tak pohádáme.A kdyby se dozvěděl,že to píšu tady.Tak by mě nadal,že píšu sračky a pod.Bojím se doma o tom jen zmínit.A nemám o tom s kým pokecat a kam si jít pro radu.Když on to bere na lehkou váhu ![]()
Holka seber sílu a nervy. Je to tvůj život a tvoje dítě. A když se to „pokazí“, budeš na tom bita hlavně ty a prcek. Chápu, že se ti nechce. Na druhou stranu chápu i jeho, že je rád, že něco má a neubíjí se doma na zadku.
Ale on je chlap a měl by si uvědomit svou zodpovědnost. Dej mu ultimátum, vymysli na něj „něco co platí“. Splátky se dají odložit, pokud byl bez práce, bývají splátky většinou pojištěné. Ale nesmí se to nechat být, že se to samo vyřeší, protože takhle to není. Ale ta práce fakt smrdí průserem ![]()
ugluk ono starat se nemusíš, ale kdyz pak přijdeš v 60ti žádat o důchod a zjistíš, že ti to třeba 10 let neplatili a nebudeš mít žádný doklad, tak jsi celkem v háji.
Tak se s ním pohádej znovu nebo mu to dej písemně. Když to nechce udělat pro sebe, tak at to udelá aspon pro prcka…
Přeji hezký den všem maminkám.
Můžete mi někdo prosím říct jak by jste v takovéhle situaci postupovali?
Můj přítel byl dřív OSVČ myslím,že zhruba po dvou letech živnost pozastavil.Asi dva měsíce byl bez práce a tak pak vzal místo ve fabrice a při tom hledal nějakou práci.Konečně to vypadalo,že se na nás usmálo štěstí a našel práci,která vypadala,že je dobře placená.Tento měsíc už tam dělá 3 měsíce a stále nedostal výplatu.Pořád jim v práci vykládají,že nemají peníze na výplaty,že čekají až jim zaplatí zákazník.On to nějak neřeší a pořád je brání.Mě to ale dost vadí,jelikož spolu máme rok a půl staré dítě.A já mám nízký rodičovský příspěvek tedy (3800kč).Do toho všeho máme splátku na auto,kterou nemůže platit.Já už si prostě nevím rady jak postupovat.Neustále mu docházejí nějaké upomínky a já se začínám bát toho co bude