Bojím se toho, co bude dál

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69015
22.12.11 17:36

No tak já předpokládám, že je to na nich, aby si to od zaměstnavatele vytloukli, aspoň teda u nás to bylo tak, že jakmile nezaplatil dva-tři měsíce, okamžitě na něj uvalili ze sociálky exekuci, banka mu pozastavila přístup na účet, atd., no musel se sakra ohánět, aby to dal do pořádku, okamžitě domlouvat splátkový kalendář, aby mohl vůbec existovat. S touto zkušeností mi nepřijde moc reálné, že by si jen tak neplatil deset let a vesele si žil dále.
Jinak jsem teda aspoň dostávala výplatní pásky, kde je uvedeno, kolik za mě odvádí (i když neodváděl) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.11 17:37

Já ještě počkám,co bude po novým roce.Pak už to začnu řešit.Jsem tak vytočená,že jsem schopná po novým roce klidně na tu firmu zajít.A udělat tam ostudu.Teď jsem jen zvědavá jak se ke všemu postaví přítel.

• Citovat
  • Upravit
15710
22.12.11 17:51

Držím palce, ozvi se pak, jak to dopadlo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
budulinek2011
22.12.11 17:57

Můj přítel takhle dělal u stavbní firmy.. Za 3 měsice nedostal vyplatu.. jen občas zálohu… A to bylo pár korun.. Jestě se u něho v práci vztekali když si o to řekl.. Nikoho nezajímalo že má doma novorozence.. Furt doufal že mu zaplatí a nic.. Odešel už před pár měsici a peníze nikde..Když jsme zkoušeli pohrozit že tam najedou chlapy, bylo mu to jedno.. Prý i když dostane přes držku nedostaneme nic.. Par chlapu se na něj chystalo ale řekli jsme že to nemá cenu.. Už jsme se z te finanční ztráty oklepali.. |Ale jednou na to dojedou..

• Citovat
  • Upravit
169
22.12.11 18:12

Nejrychlejší způsob, jak se domoci Vašich práv, je nejprve napsat zaměstnavateli dopis, ve které stanovíte lhůtu pro zaslání mzdy a vyzvete jej ke splnění zákonné povinnosti a v dopise uvedete, že pokud do stanoveného data nebude sjednána náprava, obrátíte se na kontrolní orgány případně na soud.

Po stanoveném datu obratem kontaktujte kontrolní oddělení Úřadu práce místně příslušné podle adresy zaměstnavatele (je možná osobní návštěva a současně mít celou záležitost sepsánu – asi je vhodné použít i kopii dopisu pro zaměstnavatele). Úřad práce je povinen Vaši stížnost přešetřit a ze zkušenosti mohu říci, že se tak k Vaší mzdě dostanete rychleji než přes soud. Soud je pochopitelně další instance v případě, že by zaměstnavatel ignoroval rozhodnutí úřadu práce. Jiná situace by byla, pokud by zaměstnavatel byl v konkurzu a nevyplatil mzdy i dalším zaměstnancům, tam by pak byla situace složitější a navrhovala bych nejprve jednání se správcem konkurzní podstaty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
22.12.11 18:15
Anonymní píše:
ugluk píše:
Pokud je ve zkušební době a má aspoň nějakou perspektivu najít něco jiného, ať zdrhá. Pokud není, může podat okamžité zrušení prac. poměru, protože mu neplatí, čímž mu vznikne nárok na tři další odstupné platy, i když je samozřejmě otázka, jestli když nic nemají, někdy z nich ty prachy vytluče. Řešila jsem teď naprosto to samé (mně přestali platit asi po roce a půl, co jsem tam pracovala), ale já mám kliku v podobě solidně vydělávajícího muže a úspor, taky jsem těhotná, od půlky těhotenství (řijen) doma na neschopence a včera mi po mnohém a mnohém vyhrožování dorazila výplata - za srpen. Už mi dluží „jenom“ dvě. Jinak teda moc dobře vím, že prachy nebyly proto, že zákazník prostě naplatil a na kontě byla dlouhodobě čistá nula, ale na druhou stranu, co je mně jako zaměstnanci do toho, já svou práci poctivě odváděla :?
Přesně tohle jsem mu říkala taky,že mu po tom nic není,že zákazník neplatí.Protože on je prostě zaměstnanec,který by měl být placený každý měsíc.Navíc je tak od rána a chodí dom fakt dost pozdě.A kdo ví jestli jim vůbec platí sociální a zdravotní.

at si zavola na socialku a na zdravotni pojistovnu a zjisti si to… protoze jestli ne, tak je to v podstate jeho prusvih a musi to zacit resit… Respektive, aby se treba za 10 let nedozvedel, ze tam ma dluh… :? :? :?

• Citovat
  • Upravit
69015
22.12.11 18:20

Emo, mně vysloveně tyhle informace odmítli podat s tím, že jestli neplatí, oni si to sami vyřídí. A vyřídili (jak jsem se posléze dozvěděla od zaměstnavatele, který neplatil), rychle a efektivně. Ale byla jsem tam osobně a fakt mi neřekli ani jestli jo nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12934
22.12.11 18:34

Ať si přítel zajde na sociálku a zjistí, zda je přihlášen k odvodu nemocenského pojištěí. Pokud ano, tak toto nemusí řešit, pokud by zaměstnavatel neplatil, sociálka by se hojila na něm, za zaměstnancem by nešla. Ale musí být přihlášen.
Pokud jde o zdravotní pojišťonu, tak tam je to horší. Tam pokud zaměstnavatel nezaplatí, tak to můžou požadovat po zaměstnanci. nevím ale za jakých podmínek, jestli až ve chvíli, kdy se zaměstnavatel zruší nebo po určité době. Musí se jít zeptat, jestli je přihlášen k odvodu a jestli nemá dluh na zdravotním, Ani jeden z těch úřadů mu není oprávněn říct, zda zaměstnavatel platí. Ale pokud má člověk dluh, tak mu to řeknou.
Pokud dje o přítele, děsilo by mě to, že to neřeší. je to totiž obrovský problém. Pokud mu chodí upomínky, znamená to, že pravděpodobně bude už teď v registru dlužníků, takže už nedotane hypotéku atd.
Rozhodně si ho neber(pokud byste to plánovali) a upozorni ho, že vám exekutor může zabavit téměř vše bez ohledu na jeho trvalé bydliště. Pokud by dál neřešil, asi bych byla dost nepříjemná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.12.11 19:05

Holky děkuju za rady :) pak dám vědět co a jak.
Všem přeji hezký Vánoce :mavam: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.11 08:55

Ahoj holky,dostala jsem snad ten nejhezčí dárek k Vánocům.Dneska ráno přítelovi volali rodiče a řekli mu,ať dojede,že mu ty dlužný částky za auto zaplatí.Najednou se mi o dost ulevilo.Na něj budu samozřejmě nalíhat ať tu práci vyřeší a peníze rodičům co nejdřív vrátí.Doufám,že co nejdřív budeme ze všeho venku a nebudeme pořád řešit nějaký průšvihy.Já s mým rodičákek zvládnu zaplatit sotva věci pro malou.Přeji všem krásný Vánoce :) :srdce: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.11 09:01
Sany80s píše:
Ať si přítel zajde na sociálku a zjistí, zda je přihlášen k odvodu nemocenského pojištěí. Pokud ano, tak toto nemusí řešit, pokud by zaměstnavatel neplatil, sociálka by se hojila na něm, za zaměstnancem by nešla. Ale musí být přihlášen.
Pokud jde o zdravotní pojišťonu, tak tam je to horší. Tam pokud zaměstnavatel nezaplatí, tak to můžou požadovat po zaměstnanci. nevím ale za jakých podmínek, jestli až ve chvíli, kdy se zaměstnavatel zruší nebo po určité době. Musí se jít zeptat, jestli je přihlášen k odvodu a jestli nemá dluh na zdravotním, Ani jeden z těch úřadů mu není oprávněn říct, zda zaměstnavatel platí. Ale pokud má člověk dluh, tak mu to řeknou.
Pokud dje o přítele, děsilo by mě to, že to neřeší. je to totiž obrovský problém. Pokud mu chodí upomínky, znamená to, že pravděpodobně bude už teď v registru dlužníků, takže už nedotane hypotéku atd.
Rozhodně si ho neber(pokud byste to plánovali) a upozorni ho, že vám exekutor může zabavit téměř vše bez ohledu na jeho trvalé bydliště. Pokud by dál neřešil, asi bych byla dost nepříjemná.

No svatba byla zamluvená,kdybych ji nezrušila,už bych byla něco přes měsíc vdaná.I když mě mrzí,že se svatba zrušila na druhou stranu jsem ráda,že to dopadlo takto,protože potom by mi mohly začít daleko větší nepříjemnosti než teď.

• Citovat
  • Upravit
15710
23.12.11 14:22

Hezké rady, jsem zase o dost chytřejší :-)

Každopádně.. jestli za něj zaplatí splátky… Pak na něj už nemusí být žádný bič, protože si řekne „to jsou přeci rodiče, ti mi počkaji“. Jestli je s nima rozumná řeč a nevyslepičí mu hned všechno, zkus se s nima domluvit, ať do něj zahučí taky, případně nějaký termín, do kdy to zaplatí atd. At to přítel nehodí jen tak za hlavu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
10.1.12 12:46

Bez aktivity to nepůjde…a pokud přítel radši přijde o rodina a majetek, než by požádal zaměstnavatele aby plnil smlouvy…zvážil bych co dál (omlouvám se za upřímnost). Ale on pracuje - má nárok na odměnu, poraďte se s právníkem, tak drahé to nebude jako případná exekuce!
8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.12 21:31
Mejdzr píše:
Bez aktivity to nepůjde…a pokud přítel radši přijde o rodina a majetek, než by požádal zaměstnavatele aby plnil smlouvy…zvážil bych co dál (omlouvám se za upřímnost). Ale on pracuje - má nárok na odměnu, poraďte se s právníkem, tak drahé to nebude jako případná exekuce!
M 8)

V práci jsou jen samé sliby žádné činy.Přesto,že je sám naštvanej nijak to neřeší :nevim: už nevím co s tím.Doufám,že všechno dopadne dobře.

• Citovat
  • Upravit
4986
16.1.12 21:31

Já, ne že bych se přítele chtěla zastávat, ale chápu ho. Jestli jsem četla pozorně, tak to je z jeho pohledu dobré místo. V tom případě je jasné, že si nechce vyskakovat, protože by ho okamžitě vykopli a on si chce práci uchovat. Nejspíš pořád doufá, že dostane dlužné výplaty, zaměstnavatel bude platit už pravidelně a tím se problém vyřeší.
Ale samozřejmě je to nejspíš utopie a ty musíš myslet sama na sebe a dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel