Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, zakládám tuto diskuzi s nadeji, ze mi pomuzete.
Po opakovanych pokusech o kojeni, ktere vzdy po par dnech skoncilo dorasovanyma bradavkama a podlomenou psychikou jsem vzdy davala mimcu alespon castecne odstrikane mlicko spolecne s nutrilonem. Vzdy strikackou, aby byla jeste nadeje prejit opet ke kojeni. Nyni jsme ve fazi, kdy bradavky jsou sice dohojeny, ale mleko vymyzelo…(jsem schopna odstrikat tak 10ml a to mi trva treba i hodinu) tudiz jsem presvedcena, ze s kojenim je amen…
Dnes v noci me ale probudila silena rezava a pichlava bolest v obou prsech. Nalita trosicku jsou, ale at se snazim, jak se snazim, odstrikat nemuzu temer nic.Jde to po kapickach a strasne to boli. Co mi ted doporucite? asi jsem uz presvedcena s pokusy o kojeni skoncit, ale nevim jak a co provest s tema prsama abych jim ulevila…
pomozte, prosim
Ahoj, množství odstříkaného MM ani nelévání prsou nic neříká o tom, zda MM máš nebo ne. Nejvíc MM se tvoří samotným sáním miminka. Pokud už kojit nechceš, dej UM a přestaň to řešit. Pokud kojit chceš, přikládej mimčo často během následujících 48hod, v noci minimálně 2-3× (prolaktin je nejvyšší a stimulace nejúčinnější) a zavolej si urychleně laktační poradkyni. Protože technika kojení je základ pro to, aby ti miminko bradavky nedorasovalo. Základ je: v jakékoli poloze kojení se přikládá mimi k prsu, ne prs k miminu, bříško na bříško (když ležíš např na boku, mimi také leží na boku a dotýkáte se předními částmi těla), musí mít široce otevřenou pusinku a uchopit co nejvíc prsu (jinak ti ničí bradavku a málo stimuluje prs ohledně produkce MM), bradička je zabořená, nosík se alespoň dotýká prsu ![]()
já bych ti doporučila se obrátit na laktační poradkyni. Ať už máš zájem s kojením vydržet, nebo přestat. S obojím ti poradí. Zkus zalézt do horké vany a prsa pořádně nahřát a pak odstříkat, mělo by to jít líp
Každopádně to mlíčko by mělo ven, jinak hrozí zánět
Ještě jsou fajn stránky www.kojeni.net
laktační poradkyně bude asi lepší a rychlejší pomoc.
holky diky, ale ja tady mela laktacku uz nekolikrat ( vzdy kdyz jsem dolecila bradavky a chtela se rozkojit…) technika uz by mela byt ok, ale proste nejak to ty prsa nedavaji. Maly strasne silne saje az se mu delaji puchyrky na rtikach a bradavky si na to ne a ne zvyknout. ![]()
Pokud silně saje, tím spíš by měl vzít do pusinky co nejvíc prsa. Chrániče na bradavky máš? Ty co se používají po kojení, aby se prsa nedotýkala ničeho a odpočívala. A taky je potřeba hned po kojení bradavku namazat. Doporučit můžu Purelan, je hutný a jak mažeš, musíš opatrně, tím bradavku i namasíruješ a dobře se hojí. Před kojením není třeba ho otírat, je to přírodní lanolin.
Brittana píše:
holky diky, ale ja tady mela laktacku uz nekolikrat ( vzdy kdyz jsem dolecila bradavky a chtela se rozkojit…) technika uz by mela byt ok, ale proste nejak to ty prsa nedavaji. Maly strasne silne saje az se mu delaji puchyrky na rtikach a bradavky si na to ne a ne zvyknout.
Háta: chranice bohuzel nemam..:/ ono maly sice saje jako das, ale s prisatim jako takovym ma celkem problem uz od narozeni..neumi poradne otevrit pusinu a tak je velky problem mu tam nacpat co nejvic dvorce…tak saje hlavne tu bradavku samotnou a ta to evidentne nezvlada ![]()
Zkus ho pošimrat na kraji sanice, pod oškem. Jednak to pomáhá, aby mimčo sálo a některým dětem i aby otevřely pusinku. Pokud otevře sám málo, vezmi prso prsty pod prsem u hrudníku, palec nad bradavkou a až otevře pusinu co nejvíc umí, prostě mu ho tam naraž, neboj, nemůžeš mu ublížit. Ty chrániče by ti asi pomohly, spolu s mazáním, protože namáhaná bradavka, která se ještě tře o vložky do podprsenky nebo o podprsenku, je ještě víc namáhaná. Navíc bradavka i dobře vystoupne a může být snazší nandat mrněti co nejvíc prsa do pusinky.
PS: vedle chráničů ještě existují formovače, ale ty mají menší otvor a bradavky se dotýkají, proto nejsou vhodné.
Brittana píše:
Háta: chranice bohuzel nemam..:/ ono maly sice saje jako das, ale s prisatim jako takovym ma celkem problem uz od narozeni..neumi poradne otevrit pusinu a tak je velky problem mu tam nacpat co nejvic dvorce…tak saje hlavne tu bradavku samotnou a ta to evidentne nezvlada