Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, může být tato vyrážka k bolerioze? Klíště jsme měli před cca 1,5 měsícem a toto jsem v sobotu objevila.
Klíště měl i syn ve stejnou chvíli ( chytli oba v lese na houbách) a ten už 3 týdny není ve své kůži je unavený bolí ho nohy, mysleli jsme že prodělal virózu a je unavený i z toho že přestává spát po obědě, ale teď když o ní čtu bojím se aby ji taky neměl.
Volala jsem doktorce ale celkem mne odbyla s tím že se mám ozvat až bude synovy zle alespoň 3 měsíce že to bolerioza být nemusí, to samé dcera že se vyšetrivat nemá hned, že to není tak špatná nemoc a máte ji nechat projevit.
Nakonec jsem ji ukecala že nám udělá krevní testy za 3 dny ale pripadalala jsem si jak kdybych byla hysterka. Zajímá mne jestli jste někdo prodělali jaký byl průběh. Jestli fotky vypadají na boleriozu.
Moooc děkuji
Příspěvek upraven 22.09.25 v 13:17
Na té druhé fotce to vypadá jako klasický boreliózový flek. Ale je to hodně rozmazané. Je dobře, že uděláte testy.
Není to špatná nemoc a máte ji nechat projevit?
Vždyť měla to klíště před 6 týdny, to je ideální čas na to nechat krev nabrat, navíc když má typický příznak.
A že kvůli synovi se máš ozvat, až mu bude zle 3 měsíce? To už snad ani nekomentovat ![]()
Prodělala, ale přišli jsme na to po půl roce a skončila jsme na tři týdny v nemocnici na kapackach. Ty příznaky co popisujes jsou typické. Dobře že jsi se nenechala odbít.
Manžel měl klíště nedávno, udelal se mu flek který ani nevypadal jako typický ohraničení a během nějaké doby se mu to rozlilo přes půl zad a doktorka mi dala okamžitě antibiotika, ani nečekala na krev.
Primářka na infekčním je schopná říct člověku s pozitivním testem, problémy s chůzí, necitlivostí a mravenčením nohou, že to nevadí, že se to samo upraví.
Testy a radši přeléčit. Zvažovala bych změnu lékaře. Protože když se to léčí včas, stačí 2 týdny ATB. Když pozdě, nemusí se to spravit už nikdy.
Podle té fotky se to těžko hodnotí, je to hodně světlé. Nicméně celkem velké a pokud měl před 1,5 měsícem klíště tak bych to přeléčila ATB. To klíště bylo v tom místě, nebo jinde? Ve skutečnosti je to taky tak světlé, nebo je ten okraj červený.
@Lucka1111 píše: Více
Klíště měla na jiném místě, vypadá to jako na obrázku není to výrazně červené ale malinko červenější než zbytek kůže to je, hrubší když přesto přejedu,
. Půjdem na testy a když vyjdou pozitivní tak snad nám dá ATB jinak jdem jinam 🤦
@vedma007 No byla jsem z ní v telefonu hodně rozhozená, čekala jsem že nás hned vezme na krve kdyby něco ať se to se nejdřív řeší aby se předešlo velkým komplikacím. Poslouchat že bych syna měla nechat v tomto stavu ještě 2 měsíce mne malém dostala do kolen obzvlášť když člověk četl co vše se může stát ![]()
Moc všem děkuji za odpovědi uklidnili jste mě že to nepřeháním. Uvidíme jak dopadnou testy a jaká doktorka bude kdyžtak půjdeme jinam to není první problém co jsme spolu měly. ![]()