Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj
zacala me „divne“ bolet zada, proste kapku jinak nez normalne, nejsem si jista, jestli to nejsou edviny a vzhledem k tehotenstvi nechci nic zanedbat. Takze jak poznam, ze me boli ledviny? teplotu nemam, curani me neboli, ale zada proste boli nejak odlisne nez normalne… dik
Ahoj tak tohle jsem v těhu měla taky. Jakoby na pravé straně…v oblasti ledviny bolest. Ale Dr mi řekla že v moči nic není, tak že to budou jen zatížený záda od rostoucí váhy miminka… Každopádně radim říct to Gyndr,on(ona) už si s tím poradí…
Může ti někdo poklepat na ledviny? Jako se to dělá při vyšetření u obvoďáka?
mam tu muze, ale nevim jak proklepat???
volala jsem dneska k prakticky a ta me pekne ..... vite, co, ze… rekla mi at jedu na pohotovost na urolog…
Taky by to mohl být žlučník, v těhotenství s tím bývají problémy často. U mě se bolest žlučníku projevovala, jako pichlavá bolest zad někde mezi lopatkou a ledvinami na pravé straně. Díky tomu mi to nedošlo včas, snažila jsem se to rozcvičit, případně utišit Ibalginem a následoval žlučníkový záchvat jako vyšitý.
Původně jsem to také odhadovala na prochladnutí ledvin. Neříkám, že to u tebe je stejně, ale je to jedna z variant.
Zkus si lechce bouchnout jako by do ledvin, pokud je bolest větší než by tom lehkém bouchnutí měla být, tak by to mohl být zánět ledvin a taky se to den ode dne zhoršovalo, nejdřív jen bolest zad a pak už jsem nemohla ani ležet na boku jak to bolelo. Když se nebudeš cítit dobře tak si nech u doktora vyšetřit moč, je to rychlé a máš jistotu. Jen to neřeš moc dlouho, já skončila na týden v nemocnici na kapačkách.
jizvíková píše:
mam tu muze, ale nevim jak proklepat???volala jsem dneska k prakticky a ta me pekne ..... vite, co, ze… rekla mi at jedu na pohotovost na urolog…
Ať položí dlaň ruky na oblast jedné a pak druhé ledviny a pak do hřbetu té ruky druhou ruky zabouchá stočenou druhou rukou. Ne do bolesti, ale zase ne úplně jen jako necitlivě. Tak jako kdyby kladívkem poklepával na něco. Pokud jsou to ledviny, ucítíš palčivou bolest. Pokud jsou to záda, třeba spasma, bude to bolet všude a ne jen tam, kde poklepal.
Tohle vyšetření se dělá i na břiše, když si někdo k obvoďákovi příjde stěžovat na bolesti břicha, tak si vzpomeň a ať to udělá takhle poklepem.
Pasithea píše:
Zkus si lechce bouchnout jako by do ledvin, pokud je bolest větší než by tom lehkém bouchnutí měla být, tak by to mohl být zánět ledvin a taky se to den ode dne zhoršovalo, nejdřív jen bolest zad a pak už jsem nemohla ani ležet na boku jak to bolelo. Když se nebudeš cítit dobře tak si nech u doktora vyšetřit moč, je to rychlé a máš jistotu. Jen to neřeš moc dlouho, já skončila na týden v nemocnici na kapačkách.
prave, ze jsem od doktorky chtela vysetreni na moc a ona at jdu na pohotovost,,,, no nechapu
jizvíková píše:Pasithea píše:prave, ze jsem od doktorky chtela vysetreni na moc a ona at jdu na pohotovost,,,, no nechapu
Obvoďačku fakt nechápu
Já mám za sebou něco jako Pasithea.
Zánět ledviny jsem měla letos v únoru, byla to opravdu bolest v jednom místě, mělo to dost rychlý nástup, nevydržela jsem bez dvou až tří ibalginů denně, v posteli jsem se kvůli tomu nemohla ani pohnout. S močákem jsem neměla vůbec nic, zato mě po čtyřech dnech bolesti zad chytly pořádné horečky, pak už následovala obvoďačka a přesun na 10 dní do nemocnice.
Je pravda, že v těhotenství jsem se taky několikrát bála, že je to zas ledvina, ale nebyla. Ony ty záda asi opravdu bolí, jak roste děloha - mně se to projevovalo dost cca 29-33tt.
Pokud by se bolest zad zhoršovala, nebo jsi dokonce dostala horečky, tak jeď určitě na tu pohotovost (když už máš tak „milou“ obvoďačku).
Petta píše:
Taky by to mohl být žlučník, v těhotenství s tím bývají problémy často. U mě se bolest žlučníku projevovala, jako pichlavá bolest zad někde mezi lopatkou a ledvinami na pravé straně. Díky tomu mi to nedošlo včas, snažila jsem se to rozcvičit, případně utišit Ibalginem a následoval žlučníkový záchvat jako vyšitý.Původně jsem to také odhadovala na prochladnutí ledvin. Neříkám, že to u tebe je stejně, ale je to jedna z variant.
Já měla to samé u prvního mimča. Zkus si máčknout prstama jakoby pod pravé žebro, v těch místech je žlučník, když to bude taková tupá bolest mohlo by jít o žlučník. Když jsou totiž zneprůchodněné žlučovody (i částečně), žluč nemůže plynule odtékat a tlačí se zpět do jater, kde se tvoří (a tvoří se jí asi půl až tři čtvrtě litru denně). Pak bolí jakoby záda na pravé straně. Mně se pak i hůř dýchalo a bolelo mě hodně mezi lopatkama. Ale to byl už záchvat.
Co ja si vybavuju tak ledviny me vzdycky bolely spis na bokach az brichu a zebrech. A teda na poklep sem malem vyskocila z kuze, to uz bolely na spravnym miste.
ja mam tupou bolest po obou stranach zad, tam kde je jakoby konec panve, ty horni vystupky
no mudr zklamala na cele care…
jizvíková píše:
ja mam tupou bolest po obou stranach zad, tam kde je jakoby konec panve, ty horni vystupky
no mudr zklamala na cele care…
Tak to žlučník nebude. Možná spíš jak to bříško roste, tak se napínají různé úpony a tak. Ledviny jsou podle mě výš. A pánev se v těhotenství hodně mění.
no tak aspon vim, ze to zlucnik nebude ![]()
pry se da koupit nejaky testik na bilkovinu v moci v lekarne… takovy, co maji mit praktici a aplikovat ho ![]()