Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, potrebovala bych poradit. Mam mesicni holcicku, kterou plne kojim. Nemam zadne vetsi potize, zatvrdliny v prsou se neobjevuji, presto me boli prsa, pokud si na ne macknu, jakoby smerem z podpazi a seshora, mam pocit, jako ze by me bolela tim, ze maji vesti vahu? Je to mozne? Nosim jen nevyztuzenou jemnou podprsenku, nemela by se nosit nejak vic zpevnovaci? Dekuju za rady a tipy!
Ahoj, já jsem kojila plně do 6 měsíců a taky jsem zprvu nevěděla, co si s těma prsiskama počít. Podle mě je máš jen nalitá mlíčkem a to je dobře. Mě pomáhala horká sprcha a odsavačka. Malá někdy spávala i šest hodin v kuse a já nemohla vydržet, jaká to byla bolest. vyztuženou podprsenkou bych to asi neřešila, s tou by se Ti špatně kojilo a maličká by byla otrávená, než bys jí to nachystala ;o)
Kdyby se to ale nelepšilo, tak mazej k Dr., aby jsi neměla potíže a o mlíčko nepřišla. Ať to dobře dopadne. J.
Ahoj, to mě bolelo dost často, myslím, že si prsa musí zvyknout, kdyby to nějak bolelo víc, tak už bych odsávala, masírovala, tvarohovala..
Já sice nekojím, ale bolest, kterou popisuješ znám. Mám větší prsa (velikost G) a takhle mě to bolelo vždycky z nevhodné podprsenky. Pokud se ti prsa teď při kojení zvětšila, může to být tím. Doporučuji zkusit lepší podprsenku, která ti bude sedět. Nemusí být vystužené, ale s kosticemi a opravdu dobře padnoucí. Třeba si ji zkus půjčit od nějaké kamarádky a prsa by tě v ní měla přestat bolet během pár hodin…
Tedy, pokud je to zapříčiněno tím, čím si myslím ![]()
Takze nic neobvykleho
dekuju holky… kdyz teda jeste odbocim, tak proste nejak nechapu, jak se odstrikava rucne.. kdyz jsem to zkousela, tak ze sebe dostanu sotva tak lzicku, a to jeste tesne po kojeni, ale za chvili „jako kdyz vyschne“
asi neumim spravne tu techniku. Mleka mam urcite dost, protoze se mi uz stalo, ze po teple sprse pred kojenim mi odkapavalo samovolne
ne teda, ze bych zatim to odstrikavani potrebovala, ale proste nejak nechapu…
Hmmm, tak ručně mi to taky nejde, bylo to vždycky pár kapek, ale když použiju elektrickou odsávačku, tak to teče dost.
Já odstříkávala ruční odsavačkou, ale když jse ji pak neměla po ruce, tak jsem si prsa nahřála a jako by po nich sjížděla shora dolu, nejdřív to jako by pálilo, ale pak si kůže zvykla. ale vždycky jsem odstříkala tak přesníd. skleničku dohromady z obou prs. Důležité je, aby byla prsa zahřátá, promasírovaná a pak to jde pěkně. Začínala jsem shora, jako by z pod brady a pak z podpaží. J.
Diky moc
a kdy je nejlepsi odsvat? Po kojeni nebo pred? Mam strach aby se mi zase pak nedelalo toho mlika moc… A vyuzily jste to odstrikany mlicko? Ja porad premyslim nad tim, kdyby se nekam jelo, tak abych nemusela vsude vytahovat prsa, tak si to mlicko vzit s sebou.. ale ono zase moc dlouho nevydrzi co? A taky mam strach, ze by si mohla mala zvyknout na lahev?! Ale nasla jsem tenhle typ lahvicky v casaku http://www.medela.cz/…ty/calma.php tak by to treba slo? Co myslite? Jo a odsavacka je lepsi elektricka nebo rucni? Dekuju za rady, mozna se ptam na blbiny, ale prece jen nemam zadny zkusenosti…
Tak ja poradim ze sve zkusenosti. Odstrikavala jsem po kojeni co zbylo, nebo kdyz dlouho spala, tak dve tri hodky po kojeni, za dve hodky bylo mlicka zase dost. Odstrikane mlicko jsem mrazila, muzes na tri mesice. pak jsem vsechno vylila, ale to nevadi, kdyby bylo treba, vedela jsem, ze ho mam. Male je 9 mesicu, kojila jsem do 6. mes plne, pak mi Dr. nakazala davat prikrmy. Ted kojim 2-3 x denne, vetsinou rano, v poledne, vecer pred spinkanim, jeste po kasicce a uz si jen trochu cucne, ale nemusim nic kupovat nic platit. Je fakt, ze jsem tak na malou vazana, ale je to moje dite a ja jsem si vybrala, ze budu mama, ne ona, ze se narodi. beru to tak, že jsem tady pro ni a neubyde mě, když rok nepůjdu pařit, nebo půjde, až bude dítě spát. z lahvičky jsem taky měla strach. Je pravda, že když jsme v 7 měsících skončily v nemocnici a malá mi nejedla a nepila, neuměla z lahvičkay, tak jsem jí mlíčko a vodu musela dávat stříkačkou, doslova proti její vůli. Ať Ti malá pěkně roste a prsa si zvyknou. J.
Dekuju moc! A ta odsavacka lepsi manualni bo elektricka? A to mlicko treba vydrzi na cestu nekam, kdyz se mi nebude chtit kojit „na verejnosti“? Nebo je to celkove blbej napad a nemam se tim zaobirat??
Ahoj, tak tu lahvičku od medely mám a je super
. Mám doma manuální odsávačku od aventu a odsává se mi s ní dobře i když si někdy říkám, že by byla lepší elektrická, abych to nemusela pořád mačkat
. Když jsem malýmu zkoušela dát poprvý tu lahvičku, tak jsme chvíli bojovali, protože se mu nelíbil ten silikon, ale po chvilce přišel na to, že když začne sát, že z toho něco poteče
a když jsem ho pak dala k prsu, tak nebyl žádný problém
. Poprvý jsem tu lahvičku viděla, když nám jí ukazovali na předporodnim kurzu, tak jsem si řekla, že jí musim mít a vyplatilo se
. Mám kamarádku, která dala JEDNOU malýmu normální lahvičku a zpátky už se jí nechytil
, takže jsem ráda, že jí mám ![]()
Tak to je super zprava! Dekuju moc!
A muzu se zeptat jak si ji teda vyuzila? Na ty „cesty“ jak jsem psala? Bo kdyz si nekam chtela jit na delsi cas a sverila si mimi na hlidani? Jako porad resim, ze odsaju a vemu s sebou treba nekam na vylet, ale mam strach, ze to mlicko asi nevydrzi ze jo pokud nebude v chladu??
To se dá vyřešit termo obalem na lahvičku, nebo termoskou přeci. Já ho hned po odsátí dala do ledničky a vždycky večer za celý den jsem to zamrazila. Hlídání na delší čas jsem neřešila, takže nevím a co se týče kojení na veřejnosti, mě to nějak nepřišlo. když to bylo třeba, zalezla jsem si do nějakého klidného koutku (malá nesnesla kohokoli poblíž), vytáhla jsem prso a bylo. Na to je super kojící poprsenka, nevytahuješ celé prso. Odsavačku jsem měla ruční, v porodnici měli elektrickou, ta byla super, že tahala sama, ale nevím, jak jsou na tom finančně. myslím ale, že ta elektrická vytáhne mlíčka víc. s ruční se Ti zanedlouho nebude chtít, bude Tě bolet ruka a necháš toho.
Tak mlíčko může být v lednici 24h a v mrazáku 3 měsíce. Když vím, že se někde zdržim dýl a nestihnu kojení doma, tak si odstříkám do lahvičky od medely a normálně to šoupnu do termoobalu a jdu
.
Tak to je super zprava
a ten termoobal delaj primo na tu medelu?