Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj jsem v 19tt a trápí mě silné bolesti v kříži. Poraďte,prosím,co s tím- vitamíny,cviky?
Ahoj,já měla silné křížové bolesti při porodu,ale jinak tě nechci strašit
ale co na to nevím
honem k doktorovi na gyndu bud je to jen bolest ,protože si těžší a pošle tě na rehabku ,nebo začínáš rodit-jsou to kontrakce .U mě to byly kontrakce taky kolem tohoto týdne.tak běž k doktorovi at máš klid ,klidně můžeš i na pohotovost do porodnoce ,musí tě vzít a prohlédnout.Hodně štěstí.
Já měla bolesti v kříži skoro celé těhotenství, o porodu nemluvě
Kontrakce se mi vrazily snad jen do toho kříže, takže jsem fakt skučela…vitamíny byly k ničemu, cviky taky, ale docela pomohly aromamasáže, to se to vždycky pěkně uvolnilo ![]()
taky jsem trpela na zada v tehu…a muzu te zatim uklidnit ze v tehu to byla pohoda…rozjelo se to az po porodu a do ted trpim
kurna jak my tady dokazeme coveka potesit ze ![]()
Má to úplně naopak, od šestnácti mě bolí bederka, někdy tak, že mi trvá, než se narovnám, i když to bylo spíš dřív. Jakmile jsem byla těhotná, záda jako když utne, takže to jsem se panečku náležitě nosila!
Dva týdny po porodu mě přivítala opět bolavá záda, vydrželo to doteď, ale zatím to není tak hrozné jako dřív ![]()
tohle je mé druhé těhotenství. Po prvé jsem žádné potíže neměla. Za to teď:první 2 měsíce mi bylo zle od rána do večera,bolesti v kříži, píchání v podbřišku, bolesti prsou..
Kontrakce to nebudou. Stěhujeme se a měla jsem svatbu, už dva týdny jsem se pořádně nevyspala.Určitě to je tímhle dost ovlivněné.
Ahoj holky nevím, jak to specifikovat. Trvá to asi poslední měsíc a stává se mi to až odpoledne. Budu to asi blbě popisovat: Tam dole u zadku, jak končí páteř a trčí ještě o kousek níž (v biologii tomu naše učitelka říkala,,zakrnělý ocásek" ) tak mě ta kost prostě šíleně bolí. Zhruba každý den od tří hodin si už nesednu, pokud chci sedět tak si sedám jenom na půl zadku, abych se vyhnula přímému sezení na této kosti. Nejhorší je, že už mě to začíná bolet, i když nesedím, ale jenom chodím. K jakému lékaři s tím mám jít, nebo nějak špatně sedím? Na gyndu s tím jít je mi blbé, jsem 13+3… dík za radu a doufám, že ty moje zmatky někdo pochopil ![]()
@emimi92 Ahoj. Já jsem to pochopila přesně, páč jsem měle ve druhém těhot. to samé (aspoň dle popisu tak soudím
). Kolikrát jsem nemohla ani vstát ráno z postele, lehala jsem si „po částech“, jak stará bába… začalo mi to taky nějak zkraje těhot., i když ne tolik.. myslela jsem proto, že to přejde.. no, když už to bylo v tý fázi, co jsem popsala výš, zavolala jsem si na rehabilitace, kde jsem už jednou byla, tak mě měli zavedenou a nemusela jsem se proto „hlásit“ přes obvoďáka. Ale tam měli nejdřív volno až za 14 dní. Tak jsem sháněla jinde, nakonec byly rehabky i u nás v nemocnici, kde mě jako těhotnou přednostně vzali a chodila jsem 2× týdně na masáž měkkými míčky - takové ty molitanové. A fakt to pomáhalo, to byla záchrana, páč já jsem pak už skoro nemohla chodit :-/ Prý mi tam buď někde mimino „sedí“ a na něco jakoby tlačí a tím ta bolest vystřeluje (i když v tak raném stadiu nevím)… a nebo jak se roztahuje pánev, tak to zlobí… jinak mi na to nic moc neřekli.. no ale hlavně, že toto mi pomohlo. Měla jsem pak míčky i doma a manžel mi s nimi nad tím zadkem kroužil, nikdy bych neřekla, že to může pomáhat.. nijak se netlačí, jen prostě se s nimi krouží a kutálí…
No a co mi taky pomáhalo - lehnout si na levý kraj postele, na záda, ležet rovně, nepřetáčet tělo, ale jen pravou nohu a táhnout ji doleva jakoby na tu stranu, kde je konec postele a dotáhnout to až do křupnutí. A pak zase na pravou stranu postele a to samý udělat v levou nohou. Ale to mi Dr. ukázal až tam, tak se taky radši možná poradit, aby sis něco nezmastila ještě
Ale normálně mi v tom křupalo jak blázen a ulevilo se mi. No, strašili mě, že když bude nejhůř, tak se toho zbavím až po porodu.. to mi zbývaly asi 2-3 měsíce a to by bylo peklo. Naštěstí rehábky zabraly (měla jsem jich cca 10-12)… no a pak už to bylo jen lepší, doklepla jsem to do porodu a pak to zmizelo, ještě chvíli jsem si to třeba prokřupla, a teď už mi v tom ani neloupne. No, rozepsala jsem to, aby sis z toho třeba něco vybrala
Jinak bych určitě šla k obvodnímu, ať ti nějaký rehabky doporučí.. jo, teď si uvědomuju, že jak mě „odmítli“ na těch prvních, tak do toho špitálu našeho mě taky dohodil obvoďák. Tož tak! Přeju brzké zlepšení, páč je to pěkně hnusný! ![]()
Čau děvčice
tak jsem na vaše rady holky zašla k dr. Byla jsem na gyndě, kde jsem oznámila, že mám velké bolesti, gynda mě poslala na rehab. vyšetření. Tam mi udělali nějaké vyšetření, kde jsem se musela svlíknout a různě se kroutit a výsledek takový:
v dětství nebo někdy dříve jsem utrpěla zlomeninu kostrče, která se zhojila zcela správně, u prvního porodu se ale kostrč zlomila znovu (měla jsem sice týden bolesti kříže po porodu, ale vzhledem k jizvě kterou mám až nad konečník jsem tomu nevěnovala pozornost), po tomto druhém zlomení se však již kostrč nezhojila ve správné poloze. teď jsem 18+0 a tím jak pracují všechny ty věci tam dole v přípravě na druhý porod, jak se to tam všechno roztahuje tak se mi to snaží tu kostrč cpát do správné polohy a tím to vlastně postupně láme do třetice. a jaká jsou doporučení od dr.? no naučila mě pár cviků, které uleví momentálně, ale ne dlouhodobě. A taky se můžu těšit jestli se mi kostrč zlomí ještě před porodem, nebo až při porodu. brala bych to druhé, tam jsem to necítila vzhledem ke křížovým bolestem.
… tak všem přeju aby se jim to nestalo a aby v klidu byli těhotné ![]()
@emimi92 Mno, to je radost. Tak přeju, ať to probíhá a nakonec i dopadne co nejlépe a co nejméně bolestivě
![]()