Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,jsem 39tt a koukam do prukazky a vidim ze tam mam napsano CS 6 -nevim co to znamena..
myslite ze uz se to blizi k porodu????uz se na malyho moc tesiiiim
dekujiiii ![]()
cervix skore je hodnoceni stavu cipku, za kazdy prinak bliziciho se porodu je jeden bod.
6 bodu uz je docela slusny stav.
Nicmene vzhledem k poctu maminek, kterym doktori rekli, ze porodi predcasne a nakonec prenaseli a tech, kterym doktori rekli, ze se za tyden znovu uvidi a druhy den bylo ditko na svete, tak tech je tolik, ze bych to vubec neresila. Az miminkouzna za vhodne, tak se ven vyklube a zadna sila ho nezadrzi.
Ahojky,
CS je cervix score a jeho definice z netu zní asi takhle :
CERVIX - SCORE (CS) -stav děložního čípku, tzv. uzávěrového aparátu dělohy. Normální čípek je tuhý, uzavřený v celé své délce 2 - 4 cm, směřuje dozadu = CS 0. Čím blíž je porod, tím více se čípek posunuje do středu, zkracuje se, měkne, otevírá se, tlak plodu na uzávěrový aparát sílí. Stav čípku se hodnotí bodově: malá změna je hodnocena 1, výraznější 2. CS je jejich součtem. Počítá se při každém gynekologickém vyšetření. U donošeného těhotenství informuje CS o připravenosti porodních cest. Pokud je hodnota CS vyšší než 7 bodů, lze uvažovat o indukci porodu = umělém vyvolání porodní činnosti.
Porod se určitě blíží, ale nikdo ti nepoví, jak brzo přijde
Držím palečky, aby to bylo brzo a vše dopadlo v pořádku ![]()
Já měla CS7 a doktor mi řekl, že jsem jako druhorodička jako časovaná bomba a vidí to na maximálně 10 dní do porodu. Když mě za 14 dní znovu viděl v poradně, málem spadl ze židle ![]()
Ahojky,ja sem mela od 32 tydne cs 10 taky sem tyden ležela na udržovani hrozilo mi předčasny porod dost mě stim stresovali i když ja se na porod ani trochu necitila řikali mi jak mužu každou chvilku porodit a pak se divili že jsem pořad cela.Ted mam v prukazce cs 7 nevim jak je to možne že se to cs i meni ale každopadne jsem už 36 plus 4 takže ted jsem už v klidu a tehotenstvi si uživam.