Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky a tehulky, chci se zeptat, jestli s tim mate nejaka zkusenost, vzdy kdyz jdu na zachod na „velkou“ tak zacnu mit silene krece v podbrisku, kdyz zatlacim tak to boli az je mi do place…
Muze to byt tim, ze se zvetsuje deloha a tlaci na streva, proto to tak boli?? Ale me boli podbrisek, ma to s tim neco spolecneho???
Dekuji za vase odpovedi… ![]()
No, je fakt, že těhotenství má vliv na peristaltiku střev. Já trpěla na neskutečný zácpy, a mohla jsem pít vlažný vody litry a stavět se přitom na hlavu. A moje hemerodidy! Moje kamarádka naopak dočasně potíže mít přestala, zato jí trápil únik moči. Nejsem doktor, ale z toho mi vyplývá, že asi zvětšující děloha do nejrůznějších světových stran a její tlak na dotyčné orgány má asi (nebo určitě) jisté účinky.
Hele, každou bolístku, i kdyby z toho byla krávovina typu zaražených větrů, hlas svému gynekologovi. (I když - mezi náma - asi na většinu se dozvíš, že je to prostě „vedlejší efekt“ těhotenství, s kterým se moc dělat nedá, jako třeba nevolnosti. Nebo ta moje zácpa.
).
No a ja mam prave doma cipky na zacpu, ktere mohu uzivat v tehotenstvi a uz premyslim, jestli si mam jeden zitra zkusit vzit, abych se vyprazdnila…
Protoze si myslim, ze prave to, ze jsem nebyla dlouho na „velke“ mi zpusobuje ty krece v brisku… Mam zitra risknout ten cipek? Nevim co to se mnou udela, ale v lekarne mi rekli, ze to smim uzivat na zacpu…
Monny89 píše:
No a ja mam prave doma cipky na zacpu, ktere mohu uzivat v tehotenstvi a uz premyslim, jestli si mam jeden zitra zkusit vzit, abych se vyprazdnila…Protoze si myslim, ze prave to, ze jsem nebyla dlouho na „velke“ mi zpusobuje ty krece v brisku… Mam zitra risknout ten cipek? Nevim co to se mnou udela, ale v lekarne mi rekli, ze to smim uzivat na zacpu…
Jestli je to pro těhu, tak to rozhodně zkus. Mně ale nefungovaly. Když dovolíš trochu toho eklu - prostě odpad byl tvrdý a objemný natolik, že tak jednou za týden to bylo skoro o generálce na porod, ale trošku jinudy. Čípek to nesrovnal. Měl by jakoby zvlhčit cesty, popohnat to, ale o to u mně nešlo. U mně to bylo pokaždý na „císaře“. Takže nakonec jsem to prostě řešila v těch hodně krajních případech (když už šlo třeba o pátý den), tak prostě chirurgický rukavice …
omlouvám se, je to ekl, ale bylo to tak.
Ale pevně věřím, že tobě ty čípky pomohou!
Emilie, dik za nazor, zitra to zkusim, a hned ti dam vedet jak jsem dopadla…
Uvidim co to se mnou udela… snad nic spatneho ![]()
Přesně u dvojčat, jsem kolem 16 tt. měla jednou v noci na záchodě tak šílený křeče, že jsem z nich málem omdlela. Taky jsem měla potíže se zácpou, na což vůbec normálně netrpím, můžu jíst co mě napadne. Ono jde i o to, že všechny tkáně se v těhotenství víc prokrví, pak mi taky vysvětlovali něco že solar plexus, když dojde k stlačení tak může udělat dost šokové stavy a bolesti. Já si pamatuju, co se mi tehdy v noci stalo, že jsem byla na záchodě, dostala jsem křeč do břicha jak blázen (při velké), najednou se mi udělalo tak zle, že jsem myslela, že omdlím, chtěla jsem zavolat manžela, ale nemohla jsem vydat hlásku, nějak mi v mozku asi sepnulo, že fakt omdlívám, protože si pamatuju, že jsem se probrala, stála jsem nad umyvadlem a na krk si pouštěla studenou vodu (máme umyvadlo hned vedle záchodu), že jsem se z toho záchodu nějak zvedla a lehla na to umyvadlo. To mě asi zachránilo, pak se mi ulevilo, zakřičela jsem, manžel přišel a pak už se to zlepšilo. Pak se mi to ještě asi 3× stalo, že jsem chodila po přízemí, abych tu zácpu a křeče rozchodila, peristaltice hodně chůze pomůže!
Je to hnusný, ale bohužel, s těhotenstvím to souvisí. Pokud máš čípky, použij.
Neboj, čípek Ti naprosto neublíží. Já je používám s větším či menším úspěchem. Já jsem trpěla zácpou i před těhu, teď je to samozřejmě horší. Kup si mimo čípky i rozpustnou vlákninu ( nemusí to být zrovna Benefibra, ta je drahá, existují i levnější varianty jako třeba Multifibra ) a taky to řekni gyndařce. Mě ta moje poslala na gastro a tam mi doktorka předepsala Lactulozu. Beru jednu lžíci denně ráno, k tomu tu Multifibru a je to tak střídavě oblačno. Někdy, když fakt nejdu víc dní, je to hrůza, břicho bolí, je mi blbě od žaludku, no, však to znáš. Ale musíme bojovat. Nejlíp to vyjádřila moje babička - nejhůř je na tom člověk, který se nemůže vys…
. Má recht.
Diky diky, zitra si vezmu jeden cipek a uvidime jak to dopadne.. Hned vam dam vedet, pokud to se mnou nesekne
Ja mam ty cipky nekde uklizeny a nevim ted jak se jmenuji, pak se mrknu a pisnu vam ![]()
Cipisek79 píše:
Neboj, čípek Ti naprosto neublíží. Já je používám s větším či menším úspěchem. Já jsem trpěla zácpou i před těhu, teď je to samozřejmě horší. Kup si mimo čípky i rozpustnou vlákninu ( nemusí to být zrovna Benefibra, ta je drahá, existují i levnější varianty jako třeba Multifibra ) a taky to řekni gyndařce. Mě ta moje poslala na gastro a tam mi doktorka předepsala Lactulozu. Beru jednu lžíci denně ráno, k tomu tu Multifibru a je to tak střídavě oblačno. Někdy, když fakt nejdu víc dní, je to hrůza, břicho bolí, je mi blbě od žaludku, no, však to znáš. Ale musíme bojovat. Nejlíp to vyjádřila moje babička - n**ejhůř je na tom člověk, který se nemůže vys… **. Má recht.
Připomněla jsi mi dědu, když ležel v nemocnici. Byla jsem ho jednou navštívit. Přítáhl si mně k sobě, jako kdyby mně chtěl škrtit, zasvítily mu oči, a sdělil mi, že dneska se konečně vysr …, ale tááákovýhleeeeee!
![]()
Chápu jeho nadšení, ta úúúleva
. Čípky jsou glycerinové a mají tmavě modrou nebo fialovou krabičku.
Tak já mám normálně opačné problémy, ale v těhotenství se taky párkrát objevila zácpa. Pokud můžeš, tak jez zakysané věci, hodně ovoce a prý pomáhají jabka…
Tak držím palce, aby se to zlepšilo!
Holky, tak uz je to dobry, protahl mne cipek, a reknu vam, ze to byla uleva ![]()
Monny89 píše:
Holky, tak uz je to dobry, protahl mne cipek, a reknu vam, ze to byla uleva