Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,prosim poradte,jsem v 37 týdnu těhotenství,neprovdaná a budu samoživitelka,otce uvést do RL nechci,budu tvrdit že je neznámý,je nutné mít tedy do porodnice papír z matriky o souhlasném prohlášení rodičů o otcovství a jménu dítěte?Mě mamka říkala že v tomto případě stačí když jméno řeknu až dítě porodím a i příjmení bude automaticky po mně.Děkuji za odpověd.Jde mi prostě jen o to jestli je lepší nebo lze jít na matriku před porodem když tam nechci mít uvedeného otce?
Pokud ho uvést nechceš, tak bych řekla že ho říkat nikde nemusíš, to by jaksi ztrácelo smysl, ne? To prohlášení o jménu je v podstatě právě kvůli uvedení otce do rodného listu. Jinak bude mít příjmení automaticky po tobě.
Když nechceš otce uvést tak nemusíš, a příjmení bude samozřejmě po tobě.
Všechny ostatní údaje které jsou potřeba k vydání rodného listu s tebou sepíšou v porodnici po porodu.
na matriku nemusíš ani v případě, že bys otce uvést chtěla (myslím před porodem) stačilo by to, až bys šla pro rodný list.
Pettulle píše:
na matriku nemusíš ani v případě, že bys otce uvést chtěla (myslím před porodem) stačilo by to, až bys šla pro rodný list.
To je nějaké divné, ne? Já jsem se byla na matrice ptát a máme s přítelem přijít ještě před narozením dítěte oba dva na matriku, pokud už víme jména, tak se na ten papír také napíšou a po porodu už pak nikam nemusíme. Kdybychom je nevěděli, tak po porodu tam musíme znova a uvést jméno dítěte.
Ahoj, já nahlásila jméno pro chlapečka a pro holčičku před porodem a příjmení malá měla automaticky po mě. Se mnou to teda sepisovali před porodem, ale je jedno jestli před nebo po, hlavně to s tebou sepíšou v porodnici a ty se nemusíš o nic starat. Pak pošlou údaje o narození dítěte na matriku, ta vyrobí rodný list dítěte, pro který si pak po týdnu dojdeš. Takže vpodstatě bez starosti.
Jo a zajímavost, teda mě to překvapilo, v RL dítěte není v kolonce OTEC"neznámý, ale proškrtnuto, prostě tam není nic napsané… ![]()
Příspěvek upraven 03.12.10 v 21:01
Na matriku můžeš před porodem i po porodu, ale pokud nejste manželé tak tam musíte jít oba .
Když papíry vyplníte před porodem tak pak pro rodný list dojde jen jeden z rodičů z občanským průkazem toho druhého.
mom.kri píše:
Na matriku můžeš před porodem i po porodu, ale pokud nejste manželé tak tam musíte jít oba .
Když papíry vyplníte před porodem tak pak pro rodný list dojde jen jeden z rodičů z občanským průkazem toho druhého.
zakladatelka NECHCE otce uvádět ![]()
prodigy222 píše:mom.kri píše:
Když papíry vyplníte před porodem tak pak pro rodný list dojde jen jeden z rodičů z občanským průkazem toho druhého.zakladatelka NECHCE otce uvádět
odpověd byla pro Evulik.
Jo a zakladatelko, nikde nebudeš muset uvádět že je „otec neznámý“…to je nezajímá…prostě v porodce řekneš, že uvádět otce nebudeš a oni se tě víc vyptávat nebudou…je jim to jedno.
Já dokonce měla připravenou rodinné nemoci ze strany otce a řekli mi, že když ho neuvádim že je to nezajímá a zajímá je jen co bylo v rodině z mé strany… ![]()
mom.kri píše:prodigy222 píše:mom.kri píše:
Když papíry vyplníte před porodem tak pak pro rodný list dojde jen jeden z rodičů z občanským průkazem toho druhého.zakladatelka NECHCE otce uvádět
odpověd byla pro Evulik.
tak to jsem nepoznala…sorry ![]()
prodigy222 píše:
Jo a zakladatelko, nikde nebudeš muset uvádět že je „otec neznámý“…to je nezajímá…prostě v porodce řekneš, že uvádět otce nebudeš a oni se tě víc vyptávat nebudou…je jim to jedno.Já dokonce měla připravenou rodinné nemoci ze strany otce a řekli mi, že když ho neuvádim že je to nezajímá a zajímá je jen co bylo v rodině z mé strany…
to je trochu divné ne? otec neuveden neznamená, že neexistuje a rodinná anamnéza z jeho strany tady prostě je a vždycky bude. pokud by v rodině otce byly třeba závažné autoimunitní choroby, bylo by sakra dobré o nic vědet, bez ohledu na to, zda je otec v RL zapsaný nebo ne.
Biologický původ nemá s administrativou nic společného a nerozplyne se jen proto, že není otec v RL ![]()
Aghata píše:prodigy222 píše:to je trochu divné ne? otec neuveden neznamená, že neexistuje a rodinná anamnéza z jeho strany tady prostě je a vždycky bude. pokud by v rodině otce byly třeba závažné autoimunitní choroby, bylo by sakra dobré o nic vědet, bez ohledu na to, zda je otec v RL zapsaný nebo ne.
Jo a zakladatelko, nikde nebudeš muset uvádět že je „otec neznámý“…to je nezajímá…prostě v porodce řekneš, že uvádět otce nebudeš a oni se tě víc vyptávat nebudou…je jim to jedno.Já dokonce měla připravenou rodinné nemoci ze strany otce a řekli mi, že když ho neuvádim že je to nezajímá a zajímá je jen co bylo v rodině z mé strany…
Biologický původ nemá s administrativou nic společného a nerozplyne se jen proto, že není otec v RL
S tim samozřejmě souhlasim a i jsem jim to říkala ale oni prostě o něm nic vědět nechtěli. Ani v poradně(v porodnici) ani při „výslechu“ před porodem..
taky jsem to nepobrala…
prodigy222 píše:Aghata píše:S tim samozřejmě souhlasim a i jsem jim to říkala ale oni prostě o něm nic vědět nechtěli. Ani v poradně(v porodnici) ani při „výslechu“ před porodem..prodigy222 píše:to je trochu divné ne? otec neuveden neznamená, že neexistuje a rodinná anamnéza z jeho strany tady prostě je a vždycky bude. pokud by v rodině otce byly třeba závažné autoimunitní choroby, bylo by sakra dobré o nic vědet, bez ohledu na to, zda je otec v RL zapsaný nebo ne.
Biologický původ nemá s administrativou nic společného a nerozplyne se jen proto, že není otec v RLtaky jsem to nepobrala…
Na genetice se zajímali i o bypass mého tchána! Bohužel jsem nemohla sloužit, když manželův děda zemřel poměrně „mladý“, tak na co …
S tím příjmením, jedna moje příbuzná se nějak nemohla dohodnout s otcem svého dítěte a vylítat potřebné papíry ještě před porodem. Takže i když doklady podepsaný nebyly, porodit musela. Děcko pak mělo automaticky jméno po mámě. Jakmile táta podepsal souhlas, dostalo jiný příjmení. Takže podle mně spíš papírování začíná až když jde o nezezdaný pár, kdy dítě má mít příjmení po otci, ne?
Proč nechceš uvádět otce? Bude to jen na papíře od RL toť vše… Ono nemít tam nikoho je divné ne? A dítě by mělo mít právo vědět kdo je jeho otec i když s vámi žít nebude ne?