Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, můžete mi prosím poradit zda je to normální nebo radši zajít k doktorovi. Jsem 11+0 a asi 14 dnů mě hrozně bolí spodek bederní páteře až kostrč. Dříve jsem mívala po uraze bolesti zad, ale byli na přechodu hrudní a bederní. Přez den a při pohybu je vše v pořádku - nebolí měto, ale jakmile si večer (nebo i přez den - jen o víkendu - chodím do práce) lehnu na záda nebo na bok u televize a pak se potřebuju otočit nebo vstát - cítím šílenou bolest. Nemůžu se zvednout nebo udělat krok, nakonec se samo postavím a udělám s bolestí několik kroků a pak to přejde. Jakobych to rozhýbala. Může to být způsobeno těhotenstvím? např. roztahováním dělohy nebo tak něco. Na kontrolu jdu příští týden v pátek, tak jestli bych třeba neměla jít dřív. Je to moje první těhotenství. Doufám, že jsem to nenapsala moc zmateně. Díky za rady
Ahoj, já bych řekla, že máš zablokovanej SI kloub, měla jsem to totiž taky, ale naštěstí to bylo ještě před těhu.Takže jsem mohla chodit na RHC a tam mi to odblokovali a udělali nějaký masáže a měla jsem pokoj.Každopádně bych se s doktorem šla určitě poradit, protože jsi těhu teprve brzo, takže těžiště se ti ještě nemění a když to teď necháš, tak pak s přibívajícími kily a větším bříškem to bude určitě jen a jen horší.Taky mi pomáhala horká vana a vůbec teplo na záda, nahřát dečku a přiložit, to se může i v těhu.Hlavně žádný masáže od laika, to by ti mohlo ublížit!
Je to těhotenstvím a prý to po porodu přejde. Mám to stejné. Chodila jsem na obstřiky, brala různé léky a doktoři si nevěděli rady, nakonec jsem zjistila, že jsem ve 14TT a tím se vše vysvětlilo. Bolest je to ukrutná, kolikrát mi tečou slzy a připadám si jak invalida, když se mám zvednout z postele nebo se v ní otočit.
Nejlepší je, že mi řekli, ať nezvedám nic těžkého - se 13kg pídětem to je ale dost těžké realizovat
![]()
Tak se modleme, ať to po porodu fakt přejde. Prý už na porodním sále ta bolest zad ustoupí. Kdyby jo, tak to se na porod fakt těším!
Jo, a k předchozímu příspěvku - není to o těžišti, ale o tom, že se ti prokrví břicho. Mně doktoři masáže zakázali a teplo taky. Takže bych být tebou zapomněla na „babské rady“ a prchla k pořádnému neurologovi, který ti vše vysvětlí, i když bohužel nepomůže ![]()
ja mela behem tehu taky desny bolesti zad…pomahala jen uz zminovana horka vana a nahrivani (doporucil to i lekar)…bohuzel porodem to nezkoncilo…prve nez se clovek nauci kojit tak ma zkrouceny zada a boli…no a pak tahas porad miminko… ![]()
tak mě záda chytli už v 5tt. bolest hrozná a byli to zablokovaný SI kloubky. Pak jsem ve 12tt. potratila, neví se proč, asi genetika, ale záda mě bolí dodnes, chodila jsem na rehabky, byla na masážích, na RTG, scintigrafii a vše v pořádku, takže každý den cvičím a dá se to. Už se toho asi nezbavím ![]()
Měla jsem to celé těhu, porodní bolesti jsem měla křížové a po porodu se mi ulevilo, ale pak nastalo zpětné stahování pánve a bylo to zpět, teď jsem 8 měsíců po porodu a už je vše oka. Samo to odeznělo. Tak vydrž!!! ![]()
Holky díky moc, jak už jsem psala jsem na bolesti zad zvyklá, ale toto bolí trochu jinak a hlavně jinde než obvykle. A taky jsem se bála aby nebylo něco špatně. Zkusím se na kontrole zeptat dr. Ještě jednou díky moc
Ahoj - já mám tyhle problémy už od prvního těhu. Ale je fakt, že mám taky dost nadváhu. Nejhorší je lehnout si na tvrdou podložku. To se fakt nezvednu. A pak i někdy v posteli se mi to stane, jakoby mi tam přeskočí a nemůžu se hnout. Už jsem si říkala, že zajdu k doktorovi. To roztahování a „měknutí“ všech kloubů a skloubení od pasu dolu způsobuje myslím nějaký hormon těhotenský. Takže s tím asi moc nenaděláš. Tak se drž, ať je líp a moc tě to netrápí.
Kel-tec píše: …Nemůžu se zvednout nebo udělat krok, nakonec se samo postavím a udělám s bolestí několik kroků a pak to přejde. Jakobych to rozhýbala…
mi to připomnělo Vesničko má středisková, jak Hrušinský povídá: No ale nakonec se vždycky zvednete, ne? Tak si nestěžujte, jsou lidi co se nezvednou."
Omlouvám se za černý humor
![]()
Jinak k tématu, zkus si zajít za chiropraktikem, ale nezapomeň říct, že jsi těhu, nevím, jestli se můžou všechny rovnací prvky (
) Každopádně se na tebe může kouknout, prohmatat a povědět, jestli tam není nějaký problém.
Já měla bloklou krční páteř někdy v půlce těhotenství (nebo po půlce?
) a musela jsem na srovnání, páč jsem neměla vůbec cit ve dvou prstech a jen mi v nich mravenčilo
Po srovnání to ještě den bolelo, ale pak už dobrý
Tak s tím běž určitě k dokrotovi. Kdyby nic, tak spoň bzudeš mít jistotu. Jinak, co se týče léků, to bych moc nedoporučovala, ani masti, maximálně tak něco, co se nedostává moc do krve, třeba Aulin gel.