Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu..ikdyž už asi nic není na bolest nebo zahojení,protože jsem vše vyzkoušela.....
Jsem skoro tři týdny po porodu a kojení je pro mě strašný utrpení snad jak porod opravdu a to vydržím dost,ale tohle neustále dokola.Mažu bepanthenem..zkoušela jsem oplachy,koupila odsávačku a dávala přez stříkačku,ale to je strašné dlouhý a ne pořád praktikovatelný..beru homeopatika a bolí to jak čert..mám je popraskaný a stačí se jen dotknout bradavek a brečím…
poslouchám jen vydržet..a co dělám?????A větrat to taky pořád nejde když to všude teče…
![]()
Cilusko, nechci být za chytrou, ale mám s tím osobní zkušenost, tak vím, že by to mohlo být špatnou technikou kojení. Píšeš, že už jsi vše vyzkoušela, ale nevím, zda jsi zkusila kontaktovat i laktační poradkyni. Takovou, která příjde i k Tobě domů a poradí - někde rády poradí i sestřičky u gynekologa (třeba u nás už je to běžná praxe, že sestřička na požádán příjde domů v šestinedělía hradí to zdrav. pojišťovna)
Musím říct, že jsem si myslela, že mám vše správně a nakonec zabrala až rada laktační poradkyně.
Moc Ti přeju, aby jsi se brzo zahojila a mohla si kojení užívat (já po prvních týdnech nevěřila, že to tak bude a nakonec jsem kojila 22 měsíců
)
Taky mě napadla špatná technika kojení. Prožívala jsem to samé a pak jsem tedy změnila techniku a byl klid.
Ciluško a když odsaješ, tak nebolí? Určitě malého špatně přikládáš a on to trhá. Odsávání zvládneš? Normálně bych mu tu dávku odsála, koupila lahvičku tommee tippee a třeba týden mu to dávala z láhve a nechala zahojit. Málá mě taky občás bolestivě čapne, musíš mu do té pusinky nravat i kus dvorce. ještě mě napadlo, zkoušela jsi kojící kloboučky? Přes ty by tě neměl hmoždit a bradavky by měly čas se zahojit. Tohle dlouho nevydržíš, zkus klouboučky.
tak mě nepomohla ani konzultace s laktační poradkyní. Ta zkoukla techniku a řekla, že je vše OK, nic jsem nedělala špatně a stejně to bolelo jako čert ![]()
pak jsem dlouho kojila přes klobouček a to bylo v pohodě, nebolelo to (tedy po pár dnech, kdy se mi bradavky zhojily), na zahojení jsem používala nějaký přípravek od firmy Medela (bohužel už si nepamatuju název) a ten mi hodně pomohl a docela rychle, poradila mi ho právě ta poradkyně…
a pak někdy ve 4 měsících, kdy začalo být teplo, a já musela občas kojit i venku, jsem přestala používat klobouček a už to bylo OK ![]()
tak hodně štěstí!
Ahojky já jsem taky měla ze začátku strašný problémy s kojením při každým kojením sem měla slzy v očích a byla otrávená pokaždé když jsem věděla,že budu kojit.Mazala jsem a nepomáhalo,potom jsem si koupila kloboučky a kojila s nimi, bolest postupně odstupovala asi po týdnu jsem bolest žádnou neměla a bylo to v pohodě.Zase jsem začala kojit a pak už to bylo všechno dobrý,žádný popraskaný bradavky,žádná bolest ![]()
Také bych ti poradila ty kloboučky,mě to moc pomohlo.Sice to i s kloboučky bolelo,ale prsa se mohla aspoň hojit.
babababa píše:
Také bych ti poradila ty kloboučky,mě to moc pomohlo.Sice to i s kloboučky bolelo,ale prsa se mohla aspoň hojit.
Přesně tak
po dvou týdnech bylo všechno naprosto v pořádku a už jsem neměla ani popraskaný bradavky.Akorád jsem se pak tloukla do hlavy,že mě to nenapadlo dřív ![]()
Holky díky za rady..taky si myslím,že ho blbě přikládám..a rvu mu to tam co se dá…
Kloboučky jsme zkoušela,ale malej nechce a bolí to jako čert......
Taky nevím jak se to má zahojit…když kojím…a s tím odsáváním…já to sama přez stříkačku nedám…
Musí ti chytit s bradavkou i kus dvorce! Ale znám tu bolest a držím palce, aby se to zlepšilo! Asi bych fakt zkusila tu laktačku!
Příspěvek upraven 02.01.12 v 18:44
ciluska píše:
Holky díky za rady..taky si myslím,že ho blbě přikládám..a rvu mu to tam co se dá…
Kloboučky jsme zkoušela,ale malej nechce a bolí to jako čert......Taky nevím jak se to má zahojit…když kojím…a s tím odsáváním…já to sama přez stříkačku nedám…
A tak zkus koupit jiný kloboučky,než ty co máš doma oni některý mají jiný tvar.Je to jak s dudlíkem,taky některý dudlíky nechtějí záleží na tvaru.Teda aspoň u nás to tak vždycky bylo
Já bych zkusila koupit ještě jedny s jiným tvarem a třeba to zabere,když ne tak už nevím co ti poradit.Tohle ti nezávidím,když si vzpomenu na tu bolest,tak mě to bolí pomalu ještě teď.
Jinak já jsem měla kloboučky z dm drogerie a byli v pohodě.Nevím jaký máš ty
Tak držím palce
Je mi tě tak líto, je to hrozná bolest, člověk by se na to nejraději vykašlal.
Mě malá málo otevírá pusinku a ne a ne ji přinutit ať ji otevře víc i přes rady laktační poradkyně, která mi teda hodně pomohla a bradavky se zahojily, v zápětí mi ale jedna praska znova a já trpím do teď (3,5 měs)
Od kloboučků mě zrazovali a i když jsem je zkusila, stejně to bolelo a hned jsem je zahodila, malý se u toho i jakoby zvedal žaludek
Možná je zkusím teď po nějakým čase
Větrat mi taky nešlo a to jsem si koupila chrániče bradavek, ale do těch mlíčko teklo a bradavky stejně mokvaly, teď už tolik mlíko samo neteče, tak větrám. Pomáhá fénovat (studeným). Mě teda vůbec nepomáhal Bepanthen, používám Purelan od Medely, možná koupíš v lékárně levnější 100% lanolin.
Ahoj, jak píše Svíčka, kup si bezvodý lanolin, to je jako Purelan ale 5× levnější. Chrání bradavky, mazala jsem před sprchováním, i před kojením. Ale opravdu mě to bolelo celé šestinedělí, navíc malá pila dlouho, v noci i 40 minut, a přes den zase po 1 hodině. Jak se prsa nalily víc, tak to bylo děsný, hlavně v noci. Zkus trochu odstříknout před kojením, aby bradavka nebyla napnutá. Změn polohu miminka, jsou různé - madona, fotbalová, na břiše, v leže. Taky pro mě bylo lepší nosit podprsenku s tvarovanými košíčky rozepínací vpředu, tolik nedrhla o bradavky, jako kojící.
Teď zase trochu bojuju, protože ji rozptyluje okolí a pouští se a kouká kolem. Kojo není příjemné, ale už nebolí.
Držím palce ať to zvládneš!
Vydrž. Mně bradavky popraskaly den po příjezdu z porodnice, tekla mi z nich krev, malá ji pila s mlíkem, horor… Ten den ale u nás byla dětská doktorka a poradila, jak líp malou při kojení držet, jak se opřít atd.
Prsa se začaly hojit, postupně se to zlepšovalo, ale prsa přestaly bolet až dlouho po šestinedělí. Teď mi připadá, že mám místo bradacek kožený mozoly
Upravit techniku kojení a prostě vydržet. Držím palce.
Holky já měla před 11 LETY to samé.Popraskané bradavky a jednu téměž odloupnutou.Měla jsem takový stres z kojení,že jsem ztratila po 1 měsíci mléko.
Teď jsem těhu podruhé/po 11letech/ a dnes se sprchuju a....... ta bradavka mi na tom samém místě zase praskla-asi 1 cm dlouhá ranka
tož to mě totálně rozhodilo.To ještě není ani malý na světě a mně to praskne bezdůvodně.Má se narodit v květnu,no neumím si představit umělou výživu přes ty vedra..