Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Prasknuti vody necitis, jen na tebe nahlidnou obcas, dost holek to cisarem skoncilo a boli to jak krava.
Nevyvolávaný 2 hodiny bezbolestný. Vyvolávaný 22 hodin bolest jak sviňa a nakonec císař ![]()
Měla jsem vyvolávaný 40+1 ze zdravotních důvodů (mých). Byl asi o milion procent lepší, než první, přirozený (taky v termínu) ![]()
Jinak na porod to moc nevypadalo CS6, pro prst volně
Tak u prvního mi praskla voda a trval 12 hodin a celou krásnou dlouhou noc. Třikrát jsem zatlačila a byl na světě. Druhého mi vyvolávaly, seděl tam jak žaba na kameni. Rodila jsem přirozeně konec pánevní. Hezky jsem se vyspala, dojeli jsme do porodnice, dali mi tam tabletku a zhruba za hodinku začaly kontrakce. Jelikož jsem rodila konec pánevní, tak jsem byla na sále od začátku. Dostala jsem kapačky na rozjetí, což nemělo u mě efekt. Tak jsem dostala návrh na epidurál. Ale ne na to, abych neměla bolesti, jak jsem si myslela, to vůbec nezabralo!!!Ale aby se porod rozjel, aby to s mým porodem bylo rychlejší kvůli hrozícím komplikacím a rozjel se tak rychle, že jsem za chvilku musela už tlačit a rodit. Tlačila jsem 40 minut, než se narodil. se vším všudy 4 hodiny. Jinak bolí to úplně stejně. Rozdíl jsem neviděla. Spíše jde o dobu trvání. ![]()
@Krkael píše:
Boli kazdej porodsrovnani s klasikou nemam ale vyvolavali mi 40+0. Nepripravena a zavedli mi tabletu, pichnuti vody jsem necitila. Takze od tablety 6,5 hodin a z toho asi 4 h. pravidelnych kontrakci a pak asi pul hodiny tlaceni. Jinak zadny oblbovaky. Jen ctvrtka te tablety do pipky
My uvidime u druheho. Uklidnuje me jen fakt, ze druhej a navic prirozenej uz bude pohoda. Prej
Vyvolávanej porod jsem měla s prckem, srovnání nemám, ale říkaj to všechny, že to je rychlejší a bolestivější. Rychlejší teda nevim (u mě bolesti 48 hodin), měla jsem 5 tabletek a neotevřela jsem se, tak jsem šla na sál. Prasknutí vody nebolí, ale pak se většinou rozjedou silnější bolesti (nooo u mě taky nic). Pak mi napíchli oxytocín a to jsem viděla všechny svatý. Omdlívala jsem z bolestí a pak mi radši udělali sekci. Malýmu se nechtělo a to jsem rodila 42+1. Ale je mi to už jedno. Je to za námi a vlastně jsem si porod pořádně užila ![]()
Příspěvek upraven 15.11.13 v 14:39
Prasknutí plodové vody nebolelo ani jsem to necítila hned nastali bolesti jako kr.va , porod pomocí kleští.. nemůžu zatím porovnat s jiným porodem byl to můj první ale v březnu už bude druhý porod ![]()
Pokud se koukneš na statistiky, tak hodně vyvolávaných porodu končí císařským řezem, protože tělo prostě připravené ještě není a všechna ta chemie a zasahování vede k tomuhle konci, popř. ještě kleště nebo vex. Což ale neznamená, že každý vyvolávaný porod je takový. Vím o případech, kdy si ho chválí.
Moje zkušenost je taková, že opravdu doufám ve spontánní rozjezd.
Mela jsem vyvolavany a bylo mi receno ze oproti prirozenemu boli vic, jelikoz to nejsou prirozene a prirodno kontrakce, ale taky zalezi na tom zda je vyvolan jen tabletkou nebo oxytocinem, me ho vyvolavali tyden, pak jsme sli pichnout vodu, pak oxytocin, pak epidural, podle me zadny efekt, pak dlouhe cekani v kontrakcich 13 hod na otevreni, pak jsem tlacila na 7cm dite velke 4kg a na 4.zatlaceni byla venku. Ale urcite bych se nebala bolesti!! Protoze to trva max jeden dva dny a za par dni si ani nevzpomenes ![]()
Mám zkušenost jak s vyvolávaným, tak přirozeným a upřímně? Jsem ráda, že vyvolávaně šlo právě první dítě, protože po prvním přirozeném by mě to vyvolání asi opravdu hodně zaskočilo. Porody naprosto nesrovnatelné, co se bolesti týče, u přirozeného jsem si ani pořád nebyla jistá, jestli už fakt rodím, nebo to jsou posli. Taky jsme do porodky dojeli na poslední chvíli, já otevřená na 8 cm a s porodem u konce. Nechtělo se mi tomu věřit. Bylo to opravdu nesrovnatelné.
U vyvolávaného ta bolest přišla z ničeho nic, od začátku byla hodně intenzivní, šlo to do zad a do noh, žádná pauza mezi kontrakcema. U přirozeného mě začal jen pobolívat podbřišek, po dvou hodinkách potom přišly pravidelné kontrakce po 4 minutách, ale mezi těma kontrakcema jsem normálně fungovala a zkrátka se to dalo prodýchávat. U vyvolávaného jsem jen ležela a přemýšlela, jestli mám v těch kontrakcích radši skočit z okna nebo promáčknout hlavou zeď. ![]()
Jinak jsem šla syna vyvolávaně rodit dva dny po termínu kvůli velikosti. Porodní cesty nepřipravené, CS 4, hrdlo na špičku prstu, čípek celý a tuhý… zavedli mi první tabletu k čípku, do hodiny se rozjely ty šílené kontrakce a za hodinu a půl byl syn na světě. Kdyčdpočítám i se zavedením tablety, tak porod za tři hodiny hotový, z toho nějakých dvacet minut tlačení. U přirozeného zhruba tři hodiny pobolívání podbřišku, pak půl hodinky pravidelné kontrakce po 4 minutách, poté se zkrátily na tři minuty… za necelé tři hodiny od první pravidelné kontrakce byl syn na světě, tlačila jsem šest minut.
Píchání vody nebolí, píchali mi ji o obou porodů.
Co se toho pobytu na sále týče, tak každá porodnice to má jinak, mě třeba zavedli ti tabletu a normálně jsem byla na šestinedělí s tím, že budu pravidelně docházet na sál na monitor. Jinak při nepřipravených cestách se dělá ta preindukce - zavádění tablet k čípku, ty někdy stačí a porod rozjedou, někde kapou rovnou oxytocin.
EDIT: Ještě teda dodám, že šílený rozdíl i v „poporodní adaptaci“. U toho vyvolávaného jsem byla mnohem víc vyčerpanější, unavenější, dávala jsme se hůř a déle dokupy. U přirozeného jsem ani nevěděla, že jsem rodila. Po hodině ležení na sále jsem vystřelila s chlapem do sprchy a hned jsem si brala mimino k sobě, cítila jsem se skvěle.
Příspěvek upraven 25.05.16 v 16:00
@marmil píše:
Pokud se koukneš na statistiky, tak hodně vyvolávaných porodu končí císařským řezem, protože tělo prostě připravené ještě není a všechna ta chemie a zasahování vede k tomuhle konci, popř. ještě kleště nebo vex. Což ale neznamená, že každý vyvolávaný porod je takový. Vím o případech, kdy si ho chválí.
Moje zkušenost je taková, že opravdu doufám ve spontánní rozjezd.
@dani24687 mne rikala po porodu pa ze priste treba ani nestihnu dojet
kez by ![]()
Příspěvek upraven 09.02.14 v 10:30
Mě vyvolali první porod - bolest šílená, ale porod rychly. Potom jsem měla jít ze zdrav. důvodů rodit do tp třetí dítě.
Naštěstí mí lékaři byli normální, viděli, že porodní cesty připravené nemám, tudíž bych asi umírala ve velkých bolestech a nejspíš skončila na sekci.
Takže místo plánovaného porodu v 38+1 se přesunul na 39+3 s tím, že mne kontrolovali, zda se alepsoń něco málo neděje, aby mohli provést alespoń Hamiltnův hmat. První nezabral, další po týdnu ano, třetí den se mi rozjel porod přirozeně a v den, kdy se mělo odehrát plánované vyvolání jsem sama porodila.
S nepřipravenými porodními cestami bych s vyvoláním nesouhlasila, v drtivé většině maminy po ohromných a dlouhých bolestech končí pod kudlou.
@dani24687 píše:
@Krkael preju nam to