Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý večer děvčata, dělá se bonding v Krči? Na jak dlouho po porodu mi mimi nechají u sebe?
To bude podle toho, na koho natrefíš, já mám ne zrovna příjemnou zkušenost staršího data (aneb jak jsem si myslela, že se s personálem v klidu domluvíme, když budu já i dítě ok, nedomluvili) a další dítě jsem radši odrodila mimo Prahu, stálo mi to za to si zajet kousek dál ![]()
Zalezi na aktualnim stavu matky i ditete.
Ja mela dlouhy a celkem narocny porod, malou mi daly na cca pul hodiny a pak me nechaly dve hodiny dospat na sale.
Na oddeleni ji dvakrat donesli na kojeni a potreti uz mi ji nechali na pokoji, cca 10 hodin od porodu
Ja si v Krci (2×) rekla, at mi hned decko daji jeste nahe na telo, po nejake dobe ho odnesli zvazit, me sili, pak jsme meli asi hodku s mimcem jeste na sale (i s manzelem), potom asi hodku jeste na sale bez mimca.
Maleho mi dali na pokoj, jakmile jsem byla schopna dojit si sama do sprchy.
V Krci je dobre, ze Te nauci kojit a nikdo neremca, kdyz si vezmes mimco na noc do sve postele ![]()
Ja tam rodila 2×, poprve naprosto v pohode, podruhe jsem mela poporodni komplikace, ale tezko rict, jestli by v jine porodnici nebo s jinou sestrou a doktorem byly mensi…
Pokud chcete stoprocentní bonding, tak doporučuji nerodit vůbec v Praze, ale doporučuji porodnici v Neratovicích. Já bydlím na okraji Prahy 4, do Krče to mám 5 minut a přesto jsem se rozhodla jet až do Neratovic kam to trvá 45 minut a bylo to nejlepší co jsem mohla udělat. Měla jsem nádherný porod a splnili mi úplně v pohodě a s úsměvem vše co jsem si přála - rodila jsem jen s porodní asistentkou na žíněnce, což bylo oproti prvnímu klasickému porodu mnohem příjemnější, bylo přítmí, miminko mi dali hned ještě s pupeční šňůrou na nahé tělo a nikdo ho neodnášel, dokonce ho i pediatr kontroloval u mě v náručí, skoro na malou ani nešáhl, všude bylo ticho, klid, žádná hromada lidí a doktorů, vážení se konalo až po dvou hodinách během pěti minut a pak mi ji hned zase dali (já jsem se mezitím osprchla), takže byla pořád jen u mě. I porod sám o sobě byl perfektní (vana s levandulovým olejíčkem, PA mi masírovala záda, pomáhala, rodila jsem bez nástřihu a bez poranění, zatímco po prvním porodu jsem měla dva nástřihy skoro až ke konečníku, nepotřebovala jsem žádné léky, u prvního porodu jsem je měla, prostě v porovnání klasický první porod na Bulovce a druhý přirozený porod v Neratovicích je každý úplně o něčem jiném). Nikde v Praze ti tohle nedají, jinde už bych nerodila ani za nic.
Mě malou hned na prsa nedali. Je pravda, že hodně dbají na kojení, ale občas až fanaticky. Mě kojení nešlo a byli na mě dost hnusný. Už nikdy více. Dokonce jsem dostala vynadáno za špatný tvar bradavek. Ale to už je mimo téma. Promin.
Tak tohle se vám v Neratovicích právě nestane, všichni jsou tam strašně hodný, milý, pomůžou se vším. Maminka co semnou byla na pokoji měla taky problém s kojením a krásně se jí věnovali. Musím říct, že jsem si tam připadala jak v jiném světě, takový pěkný přístup v našem zdravotnictví prostě jinde neznám. Doslova jsem z toho byla v šoku (příjemném) a ještě teď to neustále všem vyprávím.