Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
jaké máte zkušenosti s bondingem ve Zlíně? Je to problém nebo není? Jak se na to personál tváří? Opravdu dodrží porodní plán neodnášet dítě od matky? Vyšetří ho na matce? Respektují přání nekoupat, nevážit, neměřit?
@PaniMys ve Zline bohuzel nevim, ale v Kromerizi ano, ja rodila pred 2ma mesici a malickou jsem dostala na brisko hned jak se narodila a i s mazkem na me byla pres 2hodiny a nezazila jsem nic hezciho
Kromeriz od Zlina je kousek ![]()
@PaniMys Jestli jsi viděla dokument 4v tom, tak tam rodila jedna pražanda ve Zlíně císařem a bonding zkoušeli na tatínkovi, že mu malou dali nahou na prsa v pleně. Ale byla myslím umytá. Tak si myslím, že by ti ho povolili, i když ta rodička byla sestra jednoho z lékařů v porodnici
tak třeba udělali vyjímku. Ale zeptej se tam, jsou tam moc příjemní. Rodila jsem první dceru ve Zlíně, navštěvovala jsem kurz PA Karly Štěpánové, vynikající paní…pokud budeš rodit po druhé, můžeš navštívit vybranou lekci kurzu „porod“ a zeptat se tam na to jí. Jinak co jsem se tehdy bavila o porodním plánu, řekla mi PA, že mít představu je fajn, ale že lékaři vyloženě nesnáší rodičky, kterým chtějí pomoci a ony za každou cenu tvrdí svoje a ještě do nich hučí jejich manžel. říkala, že lékaři vybírají postupy ty nejlepší pro ženu a pro zdraví dítěte a pokud se tam s nimi někdo neústupně hádá, tak je jim to znepřijemňuje práci všem, s čímž já osobně souhlasím a zažila jsem takový porod, že bych musela být blbá, abych jim tvrdila svoje jak beran a nenechala si poradit.
@dirli píše:
@PaniMys ve Zline bohuzel nevim, ale v Kromerizi ano, ja rodila pred 2ma mesici a malickou jsem dostala na brisko hned jak se narodila a i s mazkem na me byla pres 2hodiny a nezazila jsem nic hezcihoKromeriz od Zlina je kousek
Ono je pro nás trošku z ruky i Zlín, a Kroměříž je zase o kousek dál, asi už bych se bála, že se to nestihne. Každopádně děkuju za reakci a určitě ji vezmu v potaz ![]()
@Mistessa píše:
@PaniMys Jestli jsi viděla dokument 4v tom, tak tam rodila jedna pražanda ve Zlíně císařem a bonding zkoušeli na tatínkovi, že mu malou dali nahou na prsa v pleně. Ale byla myslím umytá. Tak si myslím, že by ti ho povolili, i když ta rodička byla sestra jednoho z lékařů v porodnicitak třeba udělali vyjímku. Ale zeptej se tam, jsou tam moc příjemní. Rodila jsem první dceru ve Zlíně, navštěvovala jsem kurz PA Karly Štěpánové, vynikající paní…pokud budeš rodit po druhé, můžeš navštívit vybranou lekci kurzu „porod“ a zeptat se tam na to jí. Jinak co jsem se tehdy bavila o porodním plánu, řekla mi PA, že mít představu je fajn, ale že lékaři vyloženě nesnáší rodičky, kterým chtějí pomoci a ony za každou cenu tvrdí svoje a ještě do nich hučí jejich manžel. říkala, že lékaři vybírají postupy ty nejlepší pro ženu a pro zdraví dítěte a pokud se tam s nimi někdo neústupně hádá, tak je jim to znepřijemňuje práci všem, s čímž já osobně souhlasím a zažila jsem takový porod, že bych musela být blbá, abych jim tvrdila svoje jak beran a nenechala si poradit.
Jo, je možné, že některé rodičky asi umí být nepříjemné, ale mně jde o to, jestli se dokáží ve Zlíně po narození zdravého donošeného dítěte oprostit od rutinních postupů a např. hned po porodu dítě neváží a neměří a jsou schopní ho matce nechat minimálně ty dvě hodiny, aniž by do toho nějak zasahovali…jestli ho vyšetří u mě na břiše…jestli když odmítnu po porodu koupání, vyhoví mi… Tohle není o prosazování si něčeho nereálného. Nechci nechat malého tvorečka, který byl devět měsíců zkroucený v děloze, hned po porodu natahovat, abych věděla, jestli měří 48 nebo 49 cm, nechci ho nechat umývat pod tekoucí vodou, vždyť to pro něj musí být šok. Chci, aby se co nejvíce a pomaličku adaptoval u mě v náručí a měli jsme možnost nerušeně navazovat první kontakt.
@PaniMys Jjo, já ti rozumím, jak jsi to myslela, já jsem jen psala o tom plánovaném porodu, co nám ta PA řekla. Určitě bych se tam zeptala a seznámila je s tím předem. A třeba se poraď i s gynekologem, oni taky vědí, jak to ve Zlíně chodí. Třeba naši malou brali akutním císařem, zavolali manžela, před ním ji očistili a omyli a hned mi ji nesli oňufat na sál, když mě šili, byla jsem při vědomí a pak ji nechali manželovi v náruči.
Samozřejmě se mi ale nelíbilo, že bylo sice k půlnoci, manžela poslali doml, nestihli jsme se ani rozloučit, dát si pusu… malou ovezli na sesternu a mě vezli na pokoj a vůbec jsem nevěděla, kde jsem, co jsem, kde je malá, donesli mi ji přiložit až hodinu po převozu na pokoj v absolutní tmě…tak tohle odloučení se mi nelíbilo, ale je pravda, že jsem tam nebyla jediná na péči a bylo mi tak blbě, že jsem byla ráda, že vůbec žiju. Někdy se prostě nedá nic dělat, ale zpětně mě to mrzí, no.
@Mistessa
Jj, chci se na to poptat na prohlídce porodnice, snad tam na to bude prostor a kdyby ne, tak se s nimi spojím jinak. Ale doufám, že se tu objeví i někdo, kdo má přímou zkušenost. Člověk samozřejmě musí počítat s tím, že mohou nastat komplikace a pak prostě lékařům důvěřovat.
Bonding ve Zlíně teda nic moc. Miminko vám po porodu brzy odnesou a uvidíte ho až když se budete moc domáhat. Já maleho dostala až večer, a to jsem porodila v 11. Na břicho vám ho sice po porodu přiloží, ale tak na pár minut a hned ho jdou strčit pod kohoutek. Sama jsem tam rodila letos v květnu. Kamarádka nechtěla mimi odnášet a hleděli na ni jak na divnou.
@PaniMys píše:
Jo, je možné, že některé rodičky asi umí být nepříjemné, ale mně jde o to, jestli se dokáží ve Zlíně po narození zdravého donošeného dítěte oprostit od rutinních postupů a např. hned po porodu dítě neváží a neměří a jsou schopní ho matce nechat minimálně ty dvě hodiny, aniž by do toho nějak zasahovali…jestli ho vyšetří u mě na břiše…jestli když odmítnu po porodu koupání, vyhoví mi… Tohle není o prosazování si něčeho nereálného. Nechci nechat malého tvorečka, který byl devět měsíců zkroucený v děloze, hned po porodu natahovat, abych věděla, jestli měří 48 nebo 49 cm, nechci ho nechat umývat pod tekoucí vodou, vždyť to pro něj musí být šok. Chci, aby se co nejvíce a pomaličku adaptoval u mě v náručí a měli jsme možnost nerušeně navazovat první kontakt.
Pokud chceš bonding, tak ve Zlíně neroď, viz můj příspěvek.
@bbetty
To co popisuješ je běžná praxe a vím, že to tak chodí (i když to, že jsi dostala mimi až večer je divné…vím, že po porodu miminko odnášejí na ošetření a pak ho matce vrací na dvě hodiny na porodní box…tak to zažila spousta mých kamarádek, které tam rodily bez jakýchkoliv požadavků, takže to co píšeš ty, že ti ho hned odnesli pryč a vidělas ho až večer, je dost zvláštní). Jde mi o to, jestli když máš bonding v porodním plánu a konzultuješ to se svou porodní asistentkou, tak jestli to splní. Žádala jsi o něj? Bylas důsledná? Předpokládám, že ne, když vzápětí píšeš o kamarádce, která to požadovala. Tak jak můžeš hodnotit, jestli to lze nebo ne? Je jasné, že když o tom žena nemluví, udělají to tak, jak jsou zvyklí. Nikde neuvádí, že bonding dělají automaticky.
A ta tvoje kamarádka…píšeš, že na ni divně koukali… vzali jí miminko nebo jí ho nechali?
Když jsem byla na prohlídce porodnice, tak jsem o bondingu s porodní asistentkou mluvila a řekla mi, že to lze, ale člověk si o to musí říct. Popisovala mi krásné příklady plného bondingu ze zlínské porodnice a já tam teda rodit jdu a věřím, že když bude mimi i já v pořádku, tak nám naše přání splní.
Příspěvek upraven 06.11.13 v 20:31
@bbetty
Děkuju. Škoda, že jsi mi neodpověděla na mé otázky, aby měl tvůj příspěvek vyšší informační hodnotu pro toto téma.
Odpověděla sis sama že máš vše domluvené a zajištěné tak není co psát.
@PaniMys Tak to je fajn, že jsi se dopídila reality
Pak napiš, jak to tedy bylo. Rodím tam v únoru a nejspíš císařem…minulý císař jsem měla v noci a akutní, tak mi malou dali jen ňufnout na sál a choval ji manžel. Já ji měla přiloženou do 2h po porodu. Tak teď bych to chtěla mít jinak, dřív u sebe, ale nevím, zda to císař vůbec umožňuje neboť to není klasický porod…Též se na to zeptám. Ale už jsem se ptala manžela, zda by bonding nechtěl on a celkem by to bral…tak třeba to vyjde trošku líp než s první dcerou…
@bbetty
Já nic domluvené ani zajištěné nemám
Pouze jsem psala, co mi řekla porodní asistentka. Bohužel člověk může třeba narazit na blbý personál a je problém. Proto mi přijdou cennější informace od rodiček, které bonding chtěly. A to jsem se právě z tvého příspěvku nedozvěděla. Píšeš, že bonding tam čekat nemám a když ho chci, mám rodit jinde, ale neuvedlas, jestli jsi ho vyžadovala. Píšeš o kamarádce, která ho požadovala, ale jak to vlastně dopadlo jsi také nedopsala..jen něco o divném koukání, což by mi bylo upřímně úplně jedno. Takže pro mě informační hodnota nulová.
@Mistessa
Určitě dám vědět…už brzy ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.