Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tiffany1
ja to dostala do ruky a nebolelo me to..no o skodlivost vakciny mi ani tak nejde, spis ze jsou vedra a ze tehotne telo jede v jinem modu, tak jsem chtela vedet jestli mam cekat neco jinak nez obvykle (tj. cokoliv jineho nez zadnou reakci
)
@Merykara Ok, když pominu pro mě nepochopitelný fakt, že fakt existuje doktor, co píchne očkování do těhotné…Příbalový leták jsi četla? Tak přesně ty reakce můžeš čekat. Nebo taky můžeš být úplně bez NU. Zkušenosti někoho jiného jsou úplně irelevantní, protože každé tělo je jiné, každé na očkování reaguje jinak a dokonce i člověk, který doteď žádné NU neměl, je najednou mít může.
@Merykara : osobne ne, ale ziju v zahranici, kde se tohle ockuje bezne, proslo si tim v mem okruhu znamych nekolik zenskych a zadna nemela reakci, aspon co jsme se bavily. Ja se nechala ockovat par hodin po porodu, takze taky v „dobrem“ stavu a taky bez jakekoliv reakce. Nicmene jeden nikdy nevi, ze…
@Popokatepetla tech doktoru bude nastesti urcite hodne kdyz tohle konkretni ockovani ve tretim trimestru doporucuje WHO a mimojine ceska vakcinologicka spolecnost. Ano, pribalove letaky ctu vzdy u vsech leku, presto me stejne zajimaji zkusenosti ostatnich:). Kdyz mi tady deset lidi napise, ze jim po tom vyrosla dalsi noha, tak to pro me bude mit nejakou vypovidaci hodnotu i kdyz kazdy reaguje jinak a me dalsi noha vyrust nemusi. Z tebe mam pocit, ze zkusenosti na kterou se ptam nedisponujes, ale i tak diky za nazor.
@beruska9 super diky:)
@Tiffany1 : ja mam pocit, ze do zadku se uz dnes ani neockuje
Ja dostala vsechny do ramena v poslednich letech, jak tenhle boostrix, tak nedavno MMR, pac jsem si nechala otestovat protilatky na spalnicky a nemela jsem.
Reagovat jinak muzes, protoze je v tehotenstvi obecne oslabena imunita…ale nemusis ![]()
@beruska9 Poslouchej, ja jsem taky na žádným ockovani dlouho nebyla. Protoze se bojim pigara do zadele, Takze je mozny, ze jich mam spoustu propadlych a ze uz se taky par let nemam ceho bat
![]()
„@Tiffany1“: vzdyt je to jen mala vcelicka to zvladnes;) ja jak dokojim tak pujdu na MMR a encefalitidu. Zbytek mam snad aktualni..
@Merykara No hele, vzhledem k tomu, ze jsem ted zjistila, ze uz se do zadele možná ani neockuje, tak fakt nejsem vhodny kandidát na tuhle diskuzi.
Nicméně, obecně vzato, bych si tipla, ze led na misto vpichu a valeni se 3 dny u větráku, neni od veci, ani, kdyz tam žádný vpich a ockovani neni.
V tehle vedrech. Ja byla taky těhotná takhle v létě. Jenom jsem se valela a zrala zmrzlinu a nechtela jsem se odvalit z deky ani do bazenu, ![]()
@Merykara Jezis, co je zase MMR? To mam mit taky, Jo? A to je do ramene, ne?
Na to půjdu radši 2× za nějakou, co je do zadku
![]()
@Tiffany1
jo skocim si pro lednaka diky za tip:) MMR je proti spalnickam, zardenkam a priusnicim. Spalnicky jsou ma vzestupu a tak se pri jednom zjistilo, ze uz ma hodne lidi vyvanutou imunitu. Driv kdyz virus koloval bezne v populaci, tak se ti to ockovani aktualizovalo samo, protoze jsi s tim byla v kontaktu. Ted hodne lidi nema protilatky, ale rika se, ze pokud meli dve davky v detstvi, tak by mela fungovat bunecna imunita. Ja si skocim overit ty protilatky, abych nebyla zbytecne ve stresu a pak jak to pujde tak to doockuju. Ted me to stve hlavne kvuli miminku, ze nebude rok chranene ![]()
@Merykara Ahaaa, tak to ja urcite maaaam
. Me ti ted testovali na jednu genetickou mutaci, která zpusobuje různé druhy karcinomu a pri tom čekání na výsledky… trvaly 2 mesice a v případě, ze by byly pozitivní jsou tam fakt jako desiva doporučení prevence… tak jsem si tak rikala, kde je jako strop těch lékařských zasahu, kde to pomaha a kde škodí…
Což se, samozrejme netyka ockovani. Ja mam doktory rada, jen jsem se rozhodla, ze je budu navštěvovat stridmeji. Ale, kdyz to neni do zadku, tak to možná zvladnu, noooo
![]()
@Merykara Miminko to zvládne. Snad tady neni tolik lidi, co neockuje a bude zdravé. Ty jsi 34.tt?? Kolikateho mas termín? Ja mela 23.9., a rodila jsem 13.9. ![]()
@Tiffany1 11.9 no uvidime kdy se mimcu bude chtit na svet:). Jj vetsina lidi ockuje, ale stejne je letos mnohem vic pripadu spalnicek nez loni a kdo vi co bude dalsi rok, ale s tim ted nic bohuzel neudelam..jasne ockovani je proste prevence. Ja mam v doktory duveru, ale ma to sve meze, je jasny, ze treba ocar nemuze podat kompetentni informace o gynekologickych problemech atd.. a nekteri se zastavili v case a dale se nevzdelavaji, je to pripad od pripadu:). Doufam, ze tu mutaci nemas ![]()
@stemi píše:
Zdravím Vás.
Zajímalo by mne, zda by se našel někdo s vlastní zkušeností nebo zkušeností svého okolí s očkováním vakcínou Boostrix v těhotenství. V některých zemích a dokonce už i v některých českých porodnicích je nabízeno po porodu a ač je očkování během těhotenství obecně tabu, ze dvou odborných míst mi bylo doporučeno ve 3. trimestru jakožto relativně (asi jako každé očkování) nerizikové a efektivní pro matku i prenatální dítě. Jedná se mi především o ochranu (dítěte) proti černému kašli. Bohužel informací k tomuto v českých vodách moc není
Díky všem
Obecně řečeno já bych Vám to nedoporučil, po porodu ano, ale měl by se očkovat alespoň i otec dítěte aby to mělo smysl já jsem se tedy naočkovat nechal. Během těhotenství má smysl očkovat jen chřipku, ale jinak nic protože reálné riziko je kromě chřipky nízké.
to by se musel očkovat i otec dítěte
Já žijí ve španělsku a tady je tohle očkování povinné v těhotenství…