Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím Vás.
Zajímalo by mne, zda by se našel někdo s vlastní zkušeností nebo zkušeností svého okolí s očkováním vakcínou Boostrix v těhotenství. V některých zemích a dokonce už i v některých českých porodnicích je nabízeno po porodu a ač je očkování během těhotenství obecně tabu, ze dvou odborných míst mi bylo doporučeno ve 3. trimestru jakožto relativně (asi jako každé očkování) nerizikové a efektivní pro matku i prenatální dítě. Jedná se mi především o ochranu (dítěte) proti černému kašli. Bohužel informací k tomuto v českých vodách moc není ![]()
Díky všem ![]()
Fuj. Já osobně mám k očkování hodně negativní vztah, takže za mě očkovat těhotnou je zvěrstvo.
Já bych se hodně bála nežádoucích účinků a toho že v případě že nastanou po očkování komplikace dítěti hodně uškodím, než to že ho velmi hypoteticky ochráním
Ne, ne podstoupila bych ani za zlatého prase. Ty se můžeš nechat očkovat po porodu a dite bude na cerny kašel očkovane přece v rámci hexavakciny, ne?
A vy máte v okolí někoho, kdo prodělal či aktuálně prodělává cerny kašel?
Pokud se chce člověk „bránit“, měl by očkování řešit před otěhotněním. Zkuste požádat toho, kdo říká, že je to relativně bezpečné, aby vám dal písemně, že vy i malé budete v pořádku. NIKDO vám to nedá.
Nehledě na to, že již pár měsíců /ne-li let/ se hovoří o tom, že vakcína proti Č:K: selhává. Nemá takovou účinnost a proto je také dost nakažených právě mezi očkovanými. Ale to také nikdo neřekne a spoustu dalších věcí nikdo neřekne…
I kdyby mě mučili, tak se očkovat nenechám a jako těhotné by mi to navrhli pouze jednou ![]()
Ahoj chtela bych obnovit diskuzi. Dneska jsem byla na ockovani trojvakcinou Boostrix (jsem 33+5 tt) a zajimaly by me zkusenosti ostatnich maminek co to podstoupily taky:) Mely jste na to nejake reakce? Mam v planu se 3 dny valet a ledovat misto vpichu. Normalne ockovani snasim bez problemu, ale v tehotenstvi v lete je to poprve. Byly jste treba vic unavene nebo mely teplotu? Diky za zkusenosti!:)
@Popokatepetla já si myslim, že to bude spíš nějaká provokace…už tady byl podezřelý klid ![]()
@Pavlička proc provokace? Co je spatneho chtit zkusenost ostatnich co na tom taky byly?
@Merykara protože ohledně ockovani se tu vzdycky semele neskutečný boj, a to zejména, když se dá očkovat těhotná…
@Pavlička aha, tak snad se tady nic nesemele a budou reagovat ty, kterym je dotaz smerovan:) Urcite tu je spoustu jinych temat, kde se muzou vyjadrit ty, ktere by do toho treba nesly:)
A muze mi nekdo rict, co to je za očkovací látku? At nemusim listovat?
@Pavlička Aha… no a jaký je problem, ze se necha pichat v těhotenství? Vubec tehle problematice nerozumim
![]()
@Tiffany1 problem s tim neni zadny, ja jsem jen chtela vedet jestli tu nejsou i ostatni (budouci) maminky a jak to treba snasely..vis co normalni rady a typy. Tim, ze mi po ockovani normalne nikdy nic neni tak jsem to neresila a vpich treba ted leduju poprve. O antivax diskuzi nestojim..
@Merykara Pardon, ja jsem pro každou vakcínu, jen me zajímalo, proc by mela byt v těhotenství vic škodlivá nez normálně. Bohuzel, neporadím, v těhotenství jsem ockovana nebyla a mimo nej, jsem nikdy žádnou reakci nemela
. Jenom strasne strach, ze to do zadku bude bolet
![]()