Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
již dlouho se zajímám o problematiku očkování. Tato diskuze není o tom zda očkovat či ne. To je na každém z nás. Spíše mě zajímá, jaké NÚ jsou možné, zda je lékař hlásil a zda je vůbec uznal. Zda jste získaly trvalou či dočasnou kontraindikaci k další vakcinaci.
Dle SÚKL - státního ústavu pro kontrolu léčiv je obrovská podhlášenost NÚ.
Co s tím něco udělat? zde je potřebný link
http://www.sukl.cz/…eni-pro-sukl
Děkuji všem za reakce a prosím žádné hádky, ať nezapadne to důležité ![]()
Mam kamaradku, jeji syn mel po xekavakcine epilepticky zachvat, vse hlaseno. Dekas dobrou vec
i my stojime pred rozhodnutim zda ockovat ci ne. Mam.po teto zkusenosti velky strach.
@veronika67
děkuji. Ano již jsem toto párkrát slyšela. A nevíš zda toto lékař uznal jako NÚ?
@mari1912 Já osobně jsem po očkování měla jen zvýšenou teplotu. Jak se k tomu stavěla moje dětská dr., to nevím, ale předpokládám, že to nijak neřešila, nebylo co řešit.
Syn - očkován proti TBC, Hexa, Prevenar a první dávka Priorixu - neměl reakci buďto žádnou, nebo mírně zvýšenou teplotu (nejvíc 37,3) nebo mírný otok kolem vpichu, jinak nic. Dětská doktorka se mě při každé následující návštěvě ptá, jak syn reagoval na očkování a cokoliv jsem jí řekla, tak si psala do karty.
U nás v rodině. Dítě po třetí dávce Hexy anafylakt. šok, zástava živ. funkcí, resuscitováno, hospotalizováno v nemocnici. Jestli to bylo nahlášeno nevím, nicméně pediatr posléze doočkoval schéma
. Rok poté se u dítěte zjistila cukrovka 1. typu (v rodině ji nikdo nikdy neměl). Závěr ať si udělá každý sám ![]()
Moje zkušenost je taková, že jsem NÚ hlásila, ale už se ze SÚKL neozvali (mají se nějak ozvat a člověk to má potvrdit - ale už je to dlouho, tak nevím). Podle mě, ale nemám to ověřeno, kontaktují ošetřujícího lékaře, a když ten řekne, že NÚ nebyl, tak to jakoby nahlášeno není? Toto by mě vážně zajímalo.
NÚ byl regres ve vývoji po 3. a 4. dávce hexavakcíny. Vypisovala jsem to docela dlouho, každou dávku zvlášť, co po ní bylo a nebylo - ale dle mě to nahlášeno není.
Kontraindikaci očkování nemáme, ale já už mám strach, takže jsme to řešili reverzem.
Můj první syn měl po první Hexe záchvat. Posléze byl hypotonický a začal chodit celkem pozdě. Jinak je OK. Nevím co je NÚ a zda někdo něco hlásil, ale nadále již nikdy nebyl očkován kombinovanou vakcínou - vše rozloženo a ve velkých časových rozestupech.
Mohu mít prosím dotaz, kdy se tyto nežádoucí účinky projevily? Myslím tím v jakém časovém rozestupu od očkování?
@LucaLuca
pokud dr řekl, že to NÚ nebyl, pak to nenahlásil. SÚKL by mělo poslat registrační číslo pod kterým to vedou.
@leola
toto se objevuje různě. MMR cca od 5-16 den. Hexa klidně hned a i po pár dnech.
Pak jsou skryté hrozby, které lékaři nechtějí uznávat. Jen velmi sporadicky
Dcera měla po čtvrté dávce Hexy alergickou reakci - vyrážka, oteklé klouby. Trvalo to asi týden a nechtělo to odeznít. Jako NÚ neuznáno.
Starší měl jednou mírný otok a zvýšenou teplotu, to ani nevím, jestli jsem pak hlásila. Mladší měl po první vakcíně horečku, hlásila jsem to lékaři, ale už neřešila, jestli to on hlásí dál. Závažnější vedlejší účinek bych asi nahlásila sama rovnou SÚKL.
Syn měl po prvním Priorixu v 31 měsících obří zvětšené příušní žlázy, velikosti 10cm. Byl to otok, ne tvarohovitá hmota jako u příušnic. K tomu zvýšenou teplotu a na dotek ho to nejspíš nebolelo, ale bylo mu to nepříjemné. Za 2 dny to zmizelo. Dětská to neviděla, protože to byl víkend a do pondělka to bylo pryč. Nicméně se o to velmi aktivně zajímala, protože to podle ní je velmi vzácná reakce a ještě to na vlastní oči neviděla. Ptala jsem se jí, jestli to bude hlásit na SÚKL a řekla mi, že samozřejmě. Při druhé dávce to připomněla, kdyby byla ta samá reakce, abych hned naklusala, ale oočkovala normálně v termínu 6 měsíců po první dávce. Ale já jsem přišla dobrovolně, kvůli školce, jinak by nemohl nastoupit.