Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
7/2024 jsem prodělala boreliozu, zachycena zavčas 21 dní antibiotika.
9/2024 tehotenstvi - prohlídky v pořádku, spineni, embryo bez srdeční akce, potrat
1/2025 tehotenstvi - prohlídky v pořádku, spineni, se srdeční akci, odcházím že je vše ok
Do 14 hodin později jdu na wc a opět potrat vše šlo ven
Proběhly testy na trombofilni mutace - vše v pořádku
Otázka co bude dál? Chteli nás s pritelem poslat na ivf vysetreni co nas tam čeká? A Mohla by být příčinou potratů prodelana borelioza?
Ano, troufnu si říct, že příčina to být může. Mám několik známých a kamarádek, které boreliozu měly a od té doby trpí různými zdravotními obtížemi. Přeléčené antibiotiky byly několikrát. Ani jedna už nebyla ve věku na rození dětí, ale umím si dost dobře představit, že takhle „poškozené“ tělo může mít nějakou dobu potíže udržet těhotenství. Co všechno ta borelioza ovlivňuje, to vám asi žádný lékař nevyjmenuje, protože to nejspíš nikdo neví. Stejně tak vám nikdo nepoví, jestli to nějak ovlivní výsledky IVF. Může a nemusí… Je tu také pořád možnost, že k potratům by došlo i kdybyste žádnou boreliozu neprodělala a že příčina je tedy jinde…
Jsem na tom podobně jako vy. Ale na boreliózu mi přišli náhodou, kvůli špatnému očnímu nervu. Byla jsem přeléčena 2× (protože mi poprvé primář neurologie dal slabou dávku) a i po roce mám pořád zvýšené hodnoty. Za chvíli jdu na krev a další postup zatím nevím. Ale o miminko jsem přišla teď o vánocích. Zatím to může být pouze náhoda, ale nejsem optimistická co se nějakých dalších těhotenství týče.
Co se dá dělat s tou boreliózou když chceme znovu zkusit otěhotnět? Teď mám antibiotika ( zjištěno měsíc po potratu borelie IgM u mě). Prý žádní odborníci u nás nejsou😱…přeléčí se 10 dní ATB a pak nic…
Měli jsme 2024 vývojovou vadu (22tt) a 2025 hydrocefalus a nebylo srdíčko (17tt).
Klíště jsem měla jedno teď měsíc před potratem ale žádné skvrny ani příznaky nic.
Možná jsem ji měla už tenkrát. ![]()
Taky jsem neměla žádnou skvrnu, a přesto borelie pozitivní. Ale tehdy u mě potrat byl z jiných příčin nakonec. Protože po potratu již byly hodnoty v pořádku, ale předtím jsem s tím bojovala rok a půl. A byla přeléčena 2× protože mi jednou dali špatnou (malou) dávku. Odborníci určitě jsou, já byla ve fno a tam byla doktora která boreliozu řeší, jen jich není málo. Za mě to chce určitě se snažením počkat po dobrání antibiotik. Co vím tak poté se kontrolní odběry nedělají.
@miamia142
Tak po dobrání ještě počkáme protože stejně máme čekat ještě 2 měsíce a aspoň než se dozvíme výsledky z pitvy a genetiky. Ale podle mě už to nezjistí teď…to by museli nabrat z plodu hned jestli měl infekci.
Ale chtěla jsem jít i na reprodukční imunologii a to nevím zda neovlivní.
Možná by v Praze ve fakultni také někoho odborného měli.
Mě se změnila obvodní a tato Ukrajinka mi řekla ze antibiotika 10 dní a pak už nic😑. A dvakrát mi spletli odběry. Ty borelie jsem si ještě zaplatila soukromě znovu.
@LunaP myslím že v Praze pokud jste v okolí je nějaké speciální pracoviště nebo doktorka která těm borelií hodně rozumí. Nicméně pokud měl pod infekci tak to zjistit můžou, ona nezmizi hned. Ano často to bývá antibiotika a nic. Já něla tehdy trochu jiný problém, proto jsem to řešila opravdu dlouho. Ale obvykle se kontrolní odběry nedělají.
Tak to si nemyslím. Testy na borelii mám pozitivní, přišlo se na to úplně náhodou z lumbálni punkce a děti mám. Pokud je normálně zaléčena, neni důvod. Apropo ptala jsem se AI a ta si myslí to samé.
@Anonymní píše: Více
Na internetu jsou na to různé názory, většinou to co píšeš, že pokud je zalečena tak to nedělá problémy. Ale když ji člověk chytí už v těhotenství může způsobit potraty. Bohužel asi se to už nedovim protože by museli dělat cílený test plodů pokud to nebylo geneticky.
Jenže jak mám poznat odkdy ji mám? Klíště bylo letos jen jedno to v tom 14tt ( screening výborný ) a v 18tt bylo miminko mrtvé s otokem mozku. Asi 14 dní před koncem mě pobolivala hlava a únava no to se nedá odlišit od těhotenskych příznaků. Nevim jak rychle ta infekce působí ale protilátky začnou být 3 týden.
Takže doufám že když ji teda budu mít přelecenou tak už nic příště nehrozí.
@LunaP nikdo ti neřekne kdy jsi ji chytla. To se zjistit nedá. Ale pokud jsi měla kliště nedávno tak bych to brala z něj. Já jsem třeba kliště neměla několik let, takže jsem mohla být nakažená roky. Až když jsem byla na oční kontrole protože nosím brýle, tak si doktorka všimla že mám špatný zrakový nerv s hned ji jako první napadla borelioza, ktera se potvrdila. Nikdy jsem neměla červeny flek, jinak bych s tim valila k doktorce.
@miamia142
A potom té nějak léčili? I když už to má člověk dlouho?
Já jsem měla známého který bohužel na boreliózu zemřel, měl to třetí nezjištěné stadium, bylo to už před 20 lety…tak z toho mám respekt. Ale zas prý má protilátky až 20 procent lidí kterým „nic“ není.
Mám teď teda antibiotika plus tinktury a nedá se nic jiného asi dělat no
@LunaP ano antibiotiky, ale primář nemocnice mi dal slabou dávku takže po půl roce jsem na to byla znovu přeléčena správnou dávkou. Hodnoty byly vysoké potom asi necelý rok, pak to začlo klesat. Nedá se dělat nic moc, za mě pokud se to nepřeléčil hned, tak se toho potom špatně zbavuje. Já měla štěstí že po roce a půl řešení se to konečně povedlo. Ale chce to čas za mě. Většinou by ty antb pomoct měly. Mě už ty první slabé pomohly, trpěla jsem častou bolestí hlavy a silnou únovu. Po dobrání prvních antb to hned zmizelo.
@miamia142
aha no já měla jen teda tu divnou bolest hlavy pár dní a únava-no tu jsem měla celé těhotenství.
Ale jak jsem jela na kontrolu i si vzpomínám, že mi přestalo chvíli vidět oko a skoro jsem tam nedojela, ale to už miminko bylo několik dní mrtvé, tak to mohlo být i z toho. Ono může být asi i špatně to, že se tělo jen brání. CRP bylo ale v porodnici 0.
Možná pomohlo i to, že v nemocnici mi dali teda jen 3 dny intravenozně preventivně antibiotika, protože potom už mě hlava nebolela. Únava nevím, po takovém strašném zážitku prostě byla tak jako tak.
Takže teď když nemám příznaky, únava se mi zdá, že ustupuje, tak nevím jak to poznám že už je to pryč. Už jsem se právě těšila jak začnu zas normálně žít a sportovat a teď zas toto…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.