Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
je tu někdo s osobní zkušeností s boreliózou u dítěte? Já ji kdysi měla jako studentka, ale popravdě si to moc nepamatuji… Měla jsem tenkrát nějaké srdeční trable a ty všechno ostatní dokonale upozadily…
Dnes tuto nemoc diagnostikovali holčičce, která u nás prázdninuje - a tak hledáme informace ![]()
Předem moc děkuji
Lesina
No to je těžký…Z prvé se borelie projeví u každého jinak, u jiného třeba nikdy, za druhé jde o to, v jaké fázy jí zachytili, jestli nasadili antibiotika…U mě se neprojevila nikdy vůbec, kamarádka ochrnula..Nějak nechápu, jakou informaci k tomu potřebuješ, každá borelioza je úplně jiná ![]()
Ahoj Lesino, hele spousta informací je na www.borelioza.cz. Já tam taky hledala, když mi to dr sdělila
![]()
Web jsem prošla, spíš mi šlo o osobní zkušenosti. Jak dítě reagovalo na léčbu, zda bylo unavené, zda pomohl klidový režim, zda pomohla první léčba atb…
Borelióza.cz - zatím jsem tam našla spíš info o dospělých pacientech.
L.
Ahoj,
Tomík měl boreliózu tuším loni v zimě (nebo to bylo už předloni???
). První indicie byl flekanec na noze, nebyl nijak hrozivý, kdyby mě kamarádka nenahlodala, asi bych kvůli toho k dr. nešla
Nakonec jsme šli, dr. si taky nebyla úplně 100% jistá, tak nás poslala na infekční do Poruby, tam mu předepsali antibiotika. Ty byly myslím na týden, nějakou zvýšenou únavu jsem u něho nezaznamenala, asi se to chytlo hned v první fázi…ještě že tak. Kdyby se to nepřeléčilo, kdoví, jak by to dopadlo ![]()
Jdu se zeptat ještě sem… kluk měl pře 3 týdny klíště a už asi 5 den pořád mrká očima a jakoby někdy zaostřuje nebo prostě je přivírá…jsem z toho na nervy, doktorka nás poslala domů že je to zánět spojivek, ale mě se to nezdá… nemáte s tím někdo zkušenost?
@kkatarinka mi tohle kluk dělá, když je nervózní..
pokud máš obavy, nech mu vzít krev, bude hned jasno.
Při pokročilé borelioze jsem přestávala vidět - ne, že by bylo černo, ale viděla jsem rozmazaně, nemohla jsem číst (z důvodu tlaku v hlavě nešlo ani soustředit se a zaostřovat).
Musím ale říct, že lékaři často tvrdí, že Borelioza a tyto poruchy zraku spolu nesouvisí, já a spousta dalších máme ale jinou zkušenost. Záhadně se to začne dít, když borelioza propukne a s vyléčením to zmizí. Byla jsem s tím i na očním a neurologii, nemohla jsem nic přečíst, ale vada žádná, tak čím to asi bude
Od úplného vyléčení nemám žádný problém.
EDIT: ještě dodám, že jsem žádný flek ukazující na boreliozu neměla.
Příspěvek upraven 22.06.15 v 09:44
Naší malé se loni touhle dobou objevil ten klasický flek, ale klíště neměla. měla to znějakého jiného kousance. ovšem podle skvrny doktorka o borelioze nepochybovala. dostala antibiotika na tři neděle. byli jí dva roky. žádné problémy, jen jí potom trochu zhnědly zoubky, řekla bych.
@radkka já právě o těchto příznacích četla na těch stránkách boreliozy, švagrová mě právě upozornila že jí vadilo světlo když ji měla…tak jsem to i mudře říkala…no ale ona že to není borelka… no počkám do zítra pokud to nepřestane dělat tak jí zavolám znova…a ještě otázka na krevní testy je asi brzo že? po těch 3 týdnech
@kkatarinka píše:
@radkka já právě o těchto příznacích četla na těch stránkách boreliozy, švagrová mě právě upozornila že jí vadilo světlo když ji měla…tak jsem to i mudře říkala…no ale ona že to není borelka… no počkám do zítra pokud to nepřestane dělat tak jí zavolám znova…a ještě otázka na krevní testy je asi brzo že? po těch 3 týdnech
A je syn unavenější? V těch očích byl hlavně takový tlak.
Myslím, že 3 týdny jsou brzy, počkej jaký to bude mít vývoj, pak bych zašla spíš na oční, zjistí, jestli má nějakou vadu a pokud by nenašli nic a syn to dělal dál, poprosila bych o odběry krve. Nedavno tu někdo řešil, že odběry jsou vhodné až po šesti týdnech nebo tak nějak, zkus pohledat.
Právěže je jinak úplně v pohodě…ale nerada bych propásla tu první fázi kdyby náhodou…no asi to nechám být no…achjo nesnáším klíšťata ( jinak malej ještě před měsícem a něco spadl a rozrazil si čelo tak si říkám jestli to není třeba nějakej následek toho úrazu)
@kkatarinka píše:
Právěže je jinak úplně v pohodě…ale nerada bych propásla tu první fázi kdyby náhodou…no asi to nechám být no…achjo nesnáším klíšťata ( jinak malej ještě před měsícem a něco spadl a rozrazil si čelo tak si říkám jestli to není třeba nějakej následek toho úrazu)
Já nevim, k tomu očnímu bych zašla. Lékařce jsi řekla, že se uhodil do hlavy?
Jj to ona ví, dávala jsem jí zprávu z pohotovosti navíc tam má pořád jizvu viditelnou… no uvidím nechám to ještě pár dní, budu mu kapat do očí a pak se nějak rozhodnu no…děkuji za pomoc ![]()