Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vašík se dneska osypal a prý je to pátá nemoc..tak moc prosím o zkušenosti, zajímá mě hlavně jak dlouho to trvá a jestli jste zaznamenaly nějaké komplikace, moc toho o té nemoci nevím a zajímají mě konkrétní zkušenosti.
Děkuju moc. ![]()
Judy, Věrka ji prodělala letos na jaře
Horečky (39 st.) začaly v pátek večer, trvaly do pondělka, to už jsme byli u MUDr., ta konstatovala, že jde o 5. nemoc, následně se mírně osypala. V úterý už byla v pohodě
Jak rychle nemoc přišla, tak rychle odešla…
Naše MUDr. jen dělala kontrolní odběr moči, ale to dělá u Věrky po každém horečnatém onemocnění
O komplikacích jsem nic neslyšela/nečetla ![]()
Přeju brzké uzdravení
![]()
U nás byla chvíli horečka mírná vyrážka.. Nic víc. Že si dal ale Vašík na čas - doufám, že v tomto věku to nemá horší průběh ![]()
Malá jí měla v 5 měsících - v atypickém věku.
Horečky měla vysoké 3 dny - 39 stupňů,potom najednou ustaly a objevila se vyrážka.Brala jen fenistil kapky, nic víc.
P.S. Skutečně měla 5.nemoc, diagnostikováno 2 lékaři nezávisle na sobě. Aby mi někdo nevnucoval 6.nemoc.Už se to stalo ![]()
Děkuju moc za reakce.. ![]()
No on je právě jak jsem pochopila trochu zmatek ohledně páté a šesté nemoci..u šesté je nejdřív horečka a pak vyrážka a mají ji spíš malé děti, pátá je někdy i bez teplot a mají ji větší děti..a plete se to.. ![]()
Vašík zatím teploty nemá, jen tu vyrážku..všimla jsem si toho náhodou okolo poledne, že měl červené tváře a pak jsem koukla na břicho a bylo to jasné..
Ale jinak jste mě uklidnily, děkuju moc
..byla bych ráda, kdyby byl brzy v pořádku, měl odjet na prázdniny a je zklamaný, že musí být doma..tak doufám, že to nebudu muset zrušit, ale stačí to jen odložit. Navíc právě že už je docela velký, tak si říkám, aby se mu něco nepřidalo, většinou se říká, že tyhle dětské nemoci starší děti snáší hůř..
Judy, jo, jo, ty červené tvářičky je jasná 5. nemoc
My zase měli to „štěstí“, že bylo zrovna první jarní sluníčko a myslelo se, že se Věrka venku přiopálila ![]()
Tak ať je Vašík brzo v pořádku ![]()
Fragolo děkuju..a nevím jestli už jsem ti to psala, ale tvoje metříky ve mě pokaždé vzbuzují chuť před tebou hluboce smeknout a poklonit se až k zemi..
Ještě by mě zajímalo, jestli se nakazili sourozenci..jestli mám čekat, že to bude mít i Dorka..doktor říkal, že je to nakažlivé, ale ona že je ještě dost malá, takže uvidíme.
Judy, já se na to ptala MUDr., jak je to s infekčností a dítě je samo nejvíc infekční, když má horečky. U nás to nechytl nikdo
Jak to je u vás, když Vašík nemá teploty, netuším…
A dík
![]()
Judy, Adámek od Emičky pátou nemoc nechytl. I když mu byly necelé 3 roky a kdyby tuto nemoc chytl on, bylo by to typičtější - podle učebnice.
Nám dr. říkala, že tento vir není vysoce nakažlivý jako neštovice, záleží na konkrétním jedinci, jeho imunitě. Některé dítě to prodělá, některé ne.
Malé vyrážka zmizela po fenistilu do 3 dnů. Dr. říkala, že je to nakažlivé do té doby, než se objeví vyrážka, potom už ne.
A já jsem s Emčou v kočárku k večeru normálně vyjížděla. Snažila jsem se v parku vyhýbat lidem, protože měl každý strach, že má snad „lepru“ a nakazíme jim dítě
, ale dr. říkala, že už není infekční a bez teploty ven může, ne na sluníčko.
Je mi líto, že Vašík neodjel na prázdniny
Musí ho to mrzet. Ale je fajn, že se to může odložit ![]()
Dokážu se do toho vcítit. Chlapeček od nás z rodiny zase pro změnu tráví prázdniny v nemocnici - nějaký zánět v kosti.Taky je mu to líto.
Ale hlavně, aby byly děti zdravé.
Prázdninování si vynahradí.
Tak ať je to brzy za vámi ![]()
Moc děkuju.. ![]()
Jani tak to mě potěšilo, třeba to Dorka taky nechytne..musím zaklepat, většinu nemocí od Vény nechytá, slabší imunitu má spíš on.
Prázdniny naštěstí posunout jdou, má jet s mojí ségrou, slíbila mu, že v pátek s ním počítají a bude tam celý další týden..tak teď jen aby byl do pátku bez vyrážky, nechci, aby to chytla neteř..
Ještě jednou moc všem děkuju za info, pomohlo, uklidnilo.. ![]()
Ahoj, pátou nemoc prodělala dcera také. Měla několik dní vysoké teploty (už si přesně nepamatuji kolik, cca 5 dní)a pak se osypala. V době teplot jsem jí střídala sirup nurofen a paralen. Jak zmizelo osypání, byla zas v pohodě. Žádné následky nemá. ahoj
Ahoj, je nutné u 5. nemoci kapat fenistil, když se neskrabe?
@Petra8a není.. je to virová nemoc, fenistil jen tlumí ty svědivé projevy (histamin), ale příčinu nemoci neovlivňuje. Takže já bych ho nedávala, kor když se nedrápe. Nechápu, co je to teď u pediatrů za hitovku dávat Fenistil ke všemu..třeba i k obyč. rýmě a kašli.
@lekarnicka28 píše:
@Petra8a není.. je to virová nemoc, fenistil jen tlumí ty svědivé projevy (histamin), ale příčinu nemoci neovlivňuje. Takže já bych ho nedávala, kor když se nedrápe. Nechápu, co je to teď u pediatrů za hitovku dávat Fenistil ke všemu..třeba i k obyč. rýmě a kašli.
Pže Fenistil pomáhá splasknout otok sliznic u rýmy.
@luca241 tuhle teorii vím, ale nejsem si jistá, že přínos v podobě mírně oplasklé sliznice, které nebývají životu nebezpečně oteklé a navíc samy brzo splasknou, převažuje nad možnými riziky, nažádoucími účinky a tou čistou chemií, kterou bohužel vidím dávat už pártýdenním novorozencům.