Borelioza x encefalitida

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
80
5.8.16 21:15

Borelioza x encefalitida

Ahoj. Mám dotaz, jestli se dá udělat nějaké vyšetření na encefalitidu nebo boreliozu po odstranění klistete? Nebo se čeká až na nějaké prvotní příznaky a pak se teprve nějak testuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11
5.8.16 21:21

Po odstraneni se nedozvis nic. u obou nemoci se nejdrive musi zacit tvorit protilatky, ktere lze detekovat. U encef. bych tak odhadoval minimalne na 3 tydny. Co se tyce boreliozy, tak vetsinou e objevuje takovej flek na miste, kde kliste bylo - neco jako modrina. Ale asitak az mesic po klisteti, nechova se jako modrina, nemizi, ma divnou barvu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
5.8.16 21:27

Díky za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
5.8.16 21:34
@houbikek píše:
Po odstraneni se nedozvis nic. u obou nemoci se nejdrive musi zacit tvorit protilatky, ktere lze detekovat. U encef. bych tak odhadoval minimalne na 3 tydny. Co se tyce boreliozy, tak vetsinou e objevuje takovej flek na miste, kde kliste bylo - neco jako modrina. Ale asitak az mesic po klisteti, nechova se jako modrina, nemizi, ma divnou barvu…

No tak to je tedy popis na h… Jednak lze poslat klíště na analýzu a zjistit, jestli bylo infikované. A pak erythema migrans u boreliozy je dost specifický jev a vůůůbec nevypadá jako modřina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
5.8.16 21:38

@Karleon vzhledem k tomu, ze kliste je „odstranene“, tak nepredpokladam, ze by ho misicka nekde mela. Co se tyce popisu fleku, tak tys ho samozrejme popsala naprosto vycerpavajicim zpusobem a zcela presne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
5.8.16 21:42

Jeste existuji domaci testy na borelku, vyjmute kliste se testuje. Kupovala jsem ho v chovatelskych potrebach, dnes je dostupny i v lekarne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
5.8.16 22:09

Já si ho vázne neschovala. Jen jsem dneska dceři jedno vytáhla, tak me to zajímalo, jestli s tim muzu neco dělat. Jsou to hnusny nemoci. No holt ji budu víc pozorovat. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
5.8.16 22:17

@misicka3
jedině můžeš poslat odstraněné klíště na rozbor – ovšem pozor, i kdyby klíště bylo pozitivní, tak se stejně nic nedělá, protože šance přenosu nemoci od infikovaného klíštěte je poměrně nízká (záleží hlavně na tom, jak dlouho bylo přisáté).
viz. třeba https://www.kliste.cz/ - poměrně vyčerpávající info

základ asi je, poznačit si klíště do kalendáře - datum + kde na těle

a v příštím období při nějakých „podivných pocitech“ jít k doktorovi… třeba kdyby se objevilo takové „obyčejné nachlazení“, které za týden samo přejde - tak se rači zmínit o klíštěti

no, je to pěkná otrava, protože tohle hlídání máme doma vlastně stabilně :roll: :roll: klíšťat jsem z rúzných členů rodiny vytáhla už nejmíň 30 :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
5.8.16 22:20
@misicka3 píše:
Já si ho vázne neschovala. Jen jsem dneska dceři jedno vytáhla, tak me to zajímalo, jestli s tim muzu neco dělat. Jsou to hnusny nemoci. No holt ji budu víc pozorovat. Díky

jsou hnusný, to je fakt :poblion:
ale posílat každé klíště na rozbor taky nejde, nehledě na to, že encefalitidou se dá nakazit i jinak (viz. nedávno na slovensku víc než 20 lidí z mléka) a boreliozu taky přenáší i jiný hmyz :?
takže to testování až takový smysl nemá, to by se člověk nedoplatil :nevim:

můj táta právě bere antibiotika, měl štípanec od nějaké mušky (klíště nebylo) a po týdnu najednou flek - typický erythema migrans…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
5.8.16 22:31

Teď to nikdo řešit nebude. já o tom akorát četla, protože syn měl klíšťata 14.6.cca a 1.7., a od pondělka do včera mi horečkoval, pomalu čtyřicítky(hlavně on na tak vysoký horečky nikdy netrpěl, ke 40 mě jen u angíny a spály, u virozy nikdy.)..dr říkala, že na encefalitidu je to už pozdě(tak snad), a na boreliozu na krev brzo, že se nabírá tak 2m po klíštěti…tak nechám otestovat začátkem září, tu krev. i když snad nic, více či méně, každý s jiným průběhem, jsme byli nemocní já, i moje 3 děti..od pondělí do dnes, a klíšťata měl jen nejstarší, a jeddno já, dva menší neměli…tak doufám, že to s klíštětem nesouvisí. ale taky jsem se tím něco nanervovala, a furt na to myslím :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
5.8.16 22:50

@budi nebyla to muchnička? to jsou pěkný svi. ně :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
6.8.16 17:53

Kamarádky syn, nedávno prodělal boreliozu a následně i encefalitidu. Po dobrání atb na boreliozu, byl stále unavený a jakoby nesvůj, pak dostal epileptický záchvat. v nemocnici měli podezření na encefalitidu, po odběrech mozkomíšního moku potvrzeno. 3 týdny po přisátí. V nemocnici byl tři týdny, teď už to budou dva měsíce a apř. se stále nesmí dívat na televizi a do počítače, musí mozek hodně šetřit. Ze začátku mu nešlo mluvit, naštěstí se ale rozmluvil a ochrnutý nebyl. Ale v prvních dnech ležel na dětské jip ve špatném stavu. Dle dr z nemocnice se nedá encefalitida prokázat dřív než 3. týden po přisátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.6.22 22:25

Ahojte, jdu si pro radu! Dcera má 2 roky a přesně před 2 týdny měla klíště na krku. Pár dní nato měla zvětšené uzliny na hlavě a v podpaží. Jela jsem s ní k lékařce, která řekla, že to s klíštětem pravděpodobně nesouvisí, že je to moc brzy a asi má nějakou virozu. Žádné jiné příznaky neměla. Dnes ráno nechtěla snídat, což pro ni není obvyklé a dopoledne na hřišti byla unavenější. Chtěla nosit, což u ní normálně neznám, je to diblík. Přičítala jsem to horku. Obědvat ale odmítla taky, dostala jsem do ní jen přesnídávku. A od cca 14 hodin leží, spí. Teď má horečku 38,4. Dala jsem jí čípek.
Starší syn má rýmu a trochu kašle, bez teploty. A já jsem se včera a dneska taky necítila úplně ok, bolely mě uzliny a klouby. O malinkou se ale bojím kvůli klíštěti. Mám v plánu počkat do pondělí a pak ji vzít k doktorce. Vzala jsem ji k sobě do postele, měřím teplotu. Pít nechce, pořád spinká, trošku se kojí, ale usíná u toho. Co mám do té doby dělat, sledovat? Nebo raději jet rovnou do nemocnice?

• Citovat
  • Upravit
3193
18.6.22 22:35

A po tom klíštěti má flek? Encefalitida se u dětí prý projevuje lehce. Jinak může mít nějakou virózu, začínající neštovice (teď řádí)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.6.22 22:37

@reny14 Flek jsme žádný nenašli. Jen měla asi týden zvětšené uzliny.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA