Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jestli i tobě se synem je blbě, tak spíš u vás doma něco řádí…
Že byste měli všichni 3 klíšťovou encefalitidu v jediném okamžiku (tedy nákaza ze 3 různých klíšťat), je spíše nepravděpodobné.
U KME nejsou zvětšené uzliny, nebolí klouby atd., popisované příznaky odpovídají spíše jiné viróze (třeba i COVID-19).
Pokud by přetrvávaly bolesti hlavy, je možné nechat vyšetřit protilátky proti KME.
A lidi, proboha, nejezděte s každou horečkou do nemocnice. Horečka je reakce organismu na probíhající infekci. Prostě dát Nurofen v maximální dávce (na 2leté dítě to bude tak 6 ml), dostatek tekutin, šetřicí režim.
Flek má pouze 50 procent lidí, to jen pro uvedení na pravou míru. Ví mri 100 pro, protože teď zanedbanou birelizou řeším. Kdyby ses chtěla na něco zeptat, klidně do zprávy. Není to legrace a nepodceňovali bych to, z praxe bohužel musím říct, že lékaři jí neumí a nechtějí léčit.
@biedronka105
Borelióza u zmiňovaného dítěte to dle příznaků nebude, tak se kožní stádium neprojevuje.
@Doctus Děkuji za uklidnění. U malé bohužel nevím, co jí bolí a trápí. Vím, že dnes byla hodně unavená, měla nechutenství a teď má horečku, spí cca 9 hod prakticky v kuse. Při probuzení jen pláče, je trochu zmatená (povídá, že něco nechce, je to fuj). Je mi jasné, že asi všichni tři nemáme KE nebo LB. Ale nejsem si právě jistá, jestli má dcera stejnou nemoc jako já a syn, kteří jsme bez teploty a máme spíš příznaky klasické virozy. Mě teď začalo i bolet v krku. Prostě bych nerada něco zanedbala.
Mám tedy vyčkat do pondělí a zatím jedn podávat čípky Paralen?
@zakladatelka_diskuse
Prozatím bych vyčkal, Nurofen v kýžené dávce, slazené tekutiny.
Kdyby však byla nápadně spavá i zítra, jel bych se ukázat na pohotovost, jinak postačí v pondělí k OL s močí. Měl někdo v okolí opar na rtu či kdekoliv jinde?
@Doctus Ne, opar nikdo z okolí neměl. Já jsem si teď dělala antigenní test na covid a je negativní. Po Nurofenu se dcera jako miminko osypala, proto už dávám jen paracetamol. Teplota je teď - téměř půl hodiny po čípku 38,8. Doufám, že už nepůjde nahoru.
Nevím, jak jí podávat tekutiny, když tvrdě spí? A při probuzení pláče a všechno plive. Pila jen 2× trochu MM. Vždy když je trošku vzhůru, dám si ji k prsu.
@Doctus píše:
@biedronka105
Borelióza u zmiňovaného dítěte to dle příznaků nebude, tak se kožní stádium neprojevuje.
To teda není pravda. Mě se takhle projevila, jen jsem to nedala do souvislosti, a teď lituju. Zakladatelko, nenech to vyhnít.
@biedronka105
Tak v tom případě jste světový unikát, že první stádium boreliózy bylo spojeno s celkovými příznaky.
![]()
Píšete, že lékaři boreliózu nechtějí a neumějí léčit. To jasně vidím, co mnozí požadují - ATB na 3 měsíce, ideálně cyklovat atd.
Projevilo by se to zvetseni uzlin uz par dni po klisteti…?
Strejda google uvadi 2 - 4 tydny…
Jinak moje deti pri horeckach spi vzdy. Ale obvykle jen ten prvni den. Max dva.
@biedronka105 píše:
To teda není pravda. Mě se takhle projevila, jen jsem to nedala do souvislosti, a teď lituju. Zakladatelko, nenech to vyhnít.
Několik dní po klíštěti? Nezlob se, ale to není možné.
Tak máme za sebou noc, celou dobu měla teplotu mezi 38,4 a 39,0 dá se říct nezávisle na čípku. Skoro celou noc se nosila nebo kojila. I teď ji mám v šátku. Nemá rýmu ani kašel, jen tu horečku. Zvažuju, jestli jet na pohotovost nebo to nechat na zítra. Mně také není dobře, bolí mě celé tělo, ale je otázka, jestli to není spíš z toho, že jsem skoro vůbec nespala.
@biedronka105 Vyhnít to určitě nenechám. Děkuji za zkušenost a přeji, ať je co nejlíp
Taky jsem několikrát byla chybně doagnostikována a když se člověku cokoliv nezdá, je lepší testovat zbytečně než pak litovat ![]()
Dcera měla boreliózou na podzim. Cca měsíc po komarovi, který tedy zanechal větší flek, ale ne tipicky pro borelku, tak měla virozu, rýmu a celkovou únavu a hlavně bolest hlavy. Horečku neměla. Viroza po pár dnech přešla, zůstaly bolesti hlavy, které jsme pár dnech začaly řešit a vylezla z toho ta borelka.