Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak si sežeň v lékárně mast nebo kapky alá Fenistil. Každopádně když tě začne bolet hlava a budeš mít teplotu, k lékaři budeš muset vyrazit i v zahraničí ![]()
Když nezačne, tak skvrnu pozoruj a dojdi si po návratu.
Zrovna jsem to zkoumala, protože mám obr flek na noze a flek při borelióze vypadá jinak. Ten můj by na ty fotky na netu odpovídal, ale já neměla klíště, nebo o tom nevím, ale to bych si všimla. Doktorka mi řekla, že když jsem neměla klíště, tak to být borelióza nemůže, ale flek mám už 8×6 cm
.
Flek a ECM můžete mít i bez vědomí o klíštěti, někdy může člověka kousnout rané vývojové stadium které ani není vidět, pak odpadně, takže dotyčnej o tom neví ale ECM fakt mít může i když si vědom klíštět není
je to naprosto normální
@Anonymní píše:
Děvčata, nikdo neví?
z té fotky to nejde moc poznat
jestli je to časový odstup 2 - 3 týdny a ten flek je v místě vpichu, bude to spíš boreliosa…ale fotka není nějak…typická / což může bejt /
@Borrealis píše:
@Adaneli
jejdacdsewdejtesem fotku, zrovna má cvhilku času
po kláv mi chodí kočka,. soryry
Díky moc
. Aktuální je první fotka, ta druhá byla focená v sobotu. Nepřijde mi to normální, nic takového jsem ještě neměla.
@Adaneli
vidím že to je dost velké
vypadá to vcelku typický, máte ECM, tzn kožní formu, je třeba to léčit a udělat atb kůru
klinicky je to jasné, ECM mají i lidi, kteří si nejsou vědomi že bylo klíště, mohli mít jeho nějakou mladou formu která není ani pořádně vidět…a ono pk odpadlo
takže přeléčit, zajděte to ukázat a je to na léky
kdyby si s tím nevěděli rady /měli by / tak halt zajít na infekční ambulanci, ukázat to tam a dostanete léky, uvidíte,..,.
P. s.
Klíště vás může nakazit, aniž byste vůbec tušili, že z vás sálo
Zdroj: https://www.idnes.cz/…-zahrada_mce
Pokud jde o člověka, pak miniaturní velikost larev a nymf klíštěte v kombinaci s faktem, že se nejraději přisávají na co nejjemnější a pokud možno i vlhčí místa pokožky (to znamená v podpaží, na břiše, v tříslech, v podkolenních jamkách, případně za ušima či ve vlasech), jen nahrává tomu, že se mohou přisát a zhruba za dva dny se pustit, aniž byste o tom vůbec měli tušení.
takže přeléčit to, jinak bude sekec mazec ![]()
@Borrealis moc díky
, no radost z toho nemám, ale lepší že se na to přišlo včas. Doktorka mě řekla, že to borelióza není a hotovo, byla jsem venku, tak tam už nepůjdu. Ale to infekční bych mohla zkusit, to je pravda. Co znamená to ECM?
Já měla takový flek na noze. Cca 15 cm v průměru, přes kotník, uprostřed světlý flek tak 2,5 cm. Primářka na infekčním řekla, že když jsem neměla klíště, borelióza to není. Nic víc.
Pak to viděl můj gynekolog a napsal mi na to ATB. Ta dotyčná podobně léčila i manžela. Tomu vyšly dokonce pozitivní testy a měl potíže s nohama, necítil dobře chodidla. Ale léčbu mu odmítla, že se s tím organizmus vypořádá. Šel pak jinam.
Dobré ráno děvčata, nechci plašit ale před nějakou dobou zpět jsem měla klíště, už druhý den mám na noze toto. Neškrábe to, nebolí to. Myslela jsem, že mě bodl komár do stejného místa, jako bylo klíště ale ono to neškrábe