Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zvětšují se uzliny jako příznak před nebo po propuknutím nemoci v plné síle.
měla jsem to u dětí a u sebe vždy a to jim nic nebylo..za pár dní bum..a marod
Dobry den, obnovuji diskuzi. Mam trochu obavy, dneska rano jsem se jakoby protahovala, dala hlavu do strany a vytahla nahoru a kdyz jsem si sahla na krk (pod pravou dolni celisti), nahmatala jsem si tam bouli. Kdyz mam krk v normalni pozici, tak nejde nic nahmatat, jen pokud ho dam do strany a natahnu, tak to nahmatam. Shodou okolnosti jsem dnes byla u zubniho, rekla jsem mu to a on se ani nepodivala natoz aby si sahnula. Sli byste jeste nekam na konzultaci nebo pockat? Cim jsem starsi, tim vice mam tak nejak strach.
@Anonymní píše: Více
Toto zubař neřeší. Zajdi k praktikovi nebo na ORL. Ať máš klid. Může to být zvětšená uzlina, tuková bulka, neškodný nádor… manžel si ho tak při holení našel, už ho má venku.
Diky, urcite se o tom praktikovi zminim. Clovek nechce litat s kazdou „kravinou“, ale jak rikam, klidna z toho uplne nejsem. Prave jsem si rikala, ze kdyz je to pod celisti, tak by to mohlo mit spojitost se zuby. Myslela jsem, ze zubni lekar by mohl alespon prohmatat. A manzel mel co presne? Rostlp mu to, bylo to bolestive?
Nebylo to bolestivé, prostě to tam bylo hmatné, jen když se zvedla hlava. ORL to zhodnotil, poslal na UTZ a pak na chirurgii vyříznout. Bylo to naštěstí benigní.
Ted jsem to poradne prohmatala a neni to uplne boule. Spis je to tam takove zatvrdle. No nevim, jak to popsat. Ale vydesila jste me
![]()
@Doctus Muzu se taky zeptat? Na sonu se to pozná? Ja mam asi od února, nevim přesně, z kazde strany pod celisti po jedne uzline (cca 1cm)…měkké kloužou pod prsty, praktik bral krev ta byla ok, udelal hodně rychlé zběžné sono krku a prej ok🤷♀️….mela jsem v prosinci streptokokovou anginu, v lednu zánět dutin bez antibiotik …mohlo to byt z toho? I to ze zůstaly?
@Anonymní píše: Více
„Nádorová“ uzlina se pozná na ultrazvuku relativně bezpečně, pohmatem vcelku spolehlivě též. Je vhodné si na uzliny opakovaně nesahat, tím dochází ke zhmožďování uzliny, uzlina pak zůstává delší dobu „větší“, než by musela být.
@Doctus denne asi uplne nesmatlam, ale pakrat do tydne jo no….tak snad zmizej casem🫣je dobre ze jsou priblizne ve stejných místech akorat každá z jedné strany? dekuji