Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Sestra (27 let) má již 3 týdny na levé straně krku takové bouličky, jedna je skoro jako třešeň, vedle ní jakoby v řadě další 3 velikosti hrášku. Byla u Dr, ale ta jí řekla, že to nic není. Myslíte si, že jsou to zvětšené uzliny(jen na 1 straně krku)? Může se jich zduřit více najednou?Je trochu nachlazená, ale netrvá to příliš dlouho(to zvětšení)?Bojíme se rakoviny? Nemáte s tím někdo zkušenosti? Díky za odpovědi.
Ahoj, to jsem také měla. Byla jsme i na ultrazvuku, ale řekli, že je to jen zvětšená uzlina. Zmizela po vysazení mléčných výrobků
Díky, zkusím to. I když nevím, jak to bez mléka vydržím. Hlavně se fakt bojím, aby to nebylo něco vážnějšího, a dr. to jen nepřehlédla. Martina.
Mojí mamce se najednou na jedné straně krku zvětšily hned dvě mízní uzliny. Odstraňovali jí je operativně, histologii nějak zapomněli provést
, takže netušíme, z čeho to mohlo být, nicméně od tý doby se jí žádné nezvětšily. Je to už tak osm let. Ale strach jsem měla úplně stejný.
Ja mela jednou, to bylo asi kdyz mi bylo 13 nebo 14 let, na krku 7 uzlin, jeste k tomu mirne nachlazeni a kasel, ale uz asi 3 nebo 4 tydny. Tak mi udelala lekarska stery a vyslo mi, ze jsem mela nejakou breberku, co zije normalne na kuzi, ale kdyz se dostane do krku, tak nekdy pusobi takoveto problemy. Dostala jsem ATB a za par dni bylo po vsem, hlavne ty boule zmizely. Linda
Ty bouličky na krku jsem měla také dokonce několikrát. Také jsem na mne občas padaly pochybnosti. Trvalo to hodně dlouho třeba půl roku, bez ohledu na nějaké nachlazení nebo co. Bylo to způsobeno přepracováním. Tahla jsem to několik let od rána do noci v práci, kolikrát nonstop a takto sse mi to projevilo. Změnila jsem životní styl a boule zmizely. Doufám,že jiné následky to mít nebude.
Nejstarší má na krku bouličku. Přijde mi to moc dole a vzadu na uzliny, ale jen o kousek. A hlavně boulička se pod kůží velmi klouzavě pohybuje, nejvíc mi to připomíná varle v pytlíku ![]()
Nevíte, co to může být?
(ano, půjdeme k dr, spíš se chci připravit a co bude a na co se případně zeptat, u dr mám většinou už pak vypatláno a krotím smečku, aby nezbořila ordinaci
)
@Gladys Kája to taky měla. Paní doktorka říkala, že jsou to uzlinky, zmizelo to samo.
@Gladys
Dobrý den. Uzliny se v oblasti krku vyskytují vždy ve skupinách, byť zvětšená může být i pouhá solitární uzlina. Rozložení lymfatických uzlin dosahuje poměrně velké variability mezi jednotlivci. Patologickým útvarem může být uzlina, podkožní cysta, zmnožení vaziva v hypodermis a další. Pokud se však útvar nezvětšuje nebo nepřibývá na počtu, nemělo by se jednat o nic závažného.
Aha, děkuji, útvar se nezvětšuje, i takto ho sotva najdu. Takže by to mohla být uzlina, i když to není za ušima, to jsem netušila.
Tak snad to nic nebude, prostřední má teď taky uzliny zvětšené, ale hodně, protože má neštovice, tak nevím, jestli to souvisí, ale výskyt boule je dřívější jak výskyt neštovic o několik dnů, tak je to asi shoda okolností ![]()
@Gladys
Uzliny na krku mohou být v oblasti brady (nodi lymphatici submentales), dolního ramene dolní čelisti (nodi lymphatici submandibulares), podél krčních žil (příp. podél kývačů – musculi sternocleidomastoidei) – zde 2 skupiny, hluboké a povrchové (nodi lymphatici iugulares profundi et superficiales), nad klíční kostí (nodi lymphatici supraclaviculares). Některé pak mají i samostatná jména. Uzliny za ušima či před nimi pak náleží do lymfatického systému hlavy (nodi lymhatici parotidei, praeauriculares, retroauriculares, mastoidei, occipitales).
@Gladys na krku jsou uzliny v pohode, jsou i vzadu, ale nemely by byt v nadklickove jamce. Musim rict, ze muj mladej ma uzlinu presne tak na pomezi, ze nedokazu rict, jestli je to dole na krku, nebo v jamce. No kazdopadne jsem googlila a naslaodpovedi z poraden na uzliny u deti a i pomerne velkou uzlinu v nadklicku u vysetreneho ditete (krev) doktor doporucoval jen sledovat. Uzliny vyskoci pri kazde infekci a veeelmi pozvolna mizi. Muj mladej je ma od zacatku roku prakticky setrvale, jak ma furt rymu.
Ahoj,
obnovují diskuzi. Vzadu na krku jsem si nahmatala takovou kuličku, která vyčnívá ( s manželem jsme si mysleli, že to je akné, ač se mi normálně vůbec nedělá) a dnes jsem si těsně pod tím nahmatala novou kuličku, která je pod kůži a nevyčnívá. Asi týden zpět jsem měla šílenou rýmu. Takovou jsem ještě snad nikdy neměla, nemohla jsem vůbec dychat. Mohlo by to být z toho? Má někdo tuto zkušenost? Vím, že nemate věšteckou kouli, nikdy jsem si nemyslela, že zde budu tak hystericky psát…
K lékaři naše samozřejmě chystám, dostanu se tam až v pondělí. Ale mám šílený strach. V rodině spoustu příslušníků prodělalo rakovinu. Dokonce jako mladi…Mne je lehce přes 30, mám dvě maličké děti a šílený strach.