Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Dočetla jsem se na emiminu, že na padání vlasů je dobrý Panthenol v injekcích. Je to asi 2 týdny, co mi začly hodně padat. Chtěla bych zkusit, zda by mi Panth.nepomohl. Dnes jsem byla na první injekci. Potřebovala bych poradit, jak často si to nechat píchat a jak dlouho v tom pokračovat?? V příbalovém letáku je napsáno že každý den. Díky moc za vaše rady a zkušenosti.
Čtyři měsíce po porodu bych to neřešila
, většina žen v nějakém období po porodu (bez ohledu na to zda kojí či ne) pěkně „vypelichá“
. Trvá to různě dlouhou dobu v různé míře , ale obvykle se to upraví samo
. Už nevím přesně, kdy po porodu jsem to prožila já
, ale vím že to bylo celkem dlouhé období a samo to pak zmizelo a vlasy se obnovily. Nějak to souvisí s hormonama. Teď v dalším těhu mi pěkně houstnou vlasy
, tak mne štve že to pak zas vypadá
, ale potom to zas doroste na obvyklou hustotu před těhu tak už z toho nebudu šílet
. Nějaký rada jsou na babinetu
Bludička + Kamča + Janeček
Zrovna včera jsem dostala vlasovou kůru REVALID na 3 měsíce. K tomu také poučení, že v těhu vlasy nepadají, tudíž po porodu najednou vypadnou i ty vlasy, které už na hlavě dávno být neměly.
Já jsem po porodu 11 měsíců, nic se nezlepšuje, padají dále, tak uvidím, jestli Revalid pomůže.
Kdysi jsem v rámci nemoci měla taky problém s padáním vlasů, a protože mi k uzdravení bylo doporučováno jakékoli množství kteréhokoli vitamínu z řady B, schválili mi i píchání B12ky. Sice je to dost nepříjemná injekce, ale píchá se jen do svalu, takže už třetí jsem si zvládla píchnout sama do stehna. Tehdá se dávala dávka deseti injekcí (2 balení po pěti ampulích) po dobu deseti dnů a působilo to jak zázrak - do 14ti dnů bylo po problému.
Podruhé mi B12 předepsal kamarád, ale já tehdy byla dost líná, takže jsem si píchala jednou za dva až tři dny a snad ani nevypotřebovala obě balení - ony ty injekce dost bolej a já zrovna hodně lyžovala a vadilo mi to. Zázrak se nekonal, ale asi za dva měsíce jsem najednou užasle zjistila, že mi vlasy zhoustly a lépe se upravujou
Padání vlasů po porodu bych tím ale asi neřešila, protože většinou se to do půl až třičtvrtě roku spraví - spíš je lepší vlasy zkrátit - má to i výhody při péči o mimí, které si nemá do čeho motat tlapičky.
Jinak je to hodný vitamínek, kterého není nikdy dost, takže proč ne. Ale po porodech jsem o něm vážně nepřemýšlela, protože vlasy sice padaly, ale jejich kvalita se zlepšovala, takže se to nakonec učesat dalo (včetně zakrývání lysin přehazovačkou
) No uvidíš sama, jak bude náročné chodit nebo píchat si injekce, jestli to za to stojí, když jde o problém, který se umí spravit sám. Přeji bujnou kštici
Romana
Děkuji vám za vaše odpovědi.
Panthenol je prý vlastně jen vitamín, takže by to vůbec nemělo vadit. Radši „jednu kůru“ vyzkouším. Mám totiž obavy, že za půl roku bych už na hlavě nemusela mít vůbec nic
Měla jsem s tím problémy i na začátku těhu. To se mi šíleně zhoršila kvalita pleti a nehtů a začaly mi hodně padat vlasy. Asi v polovině těhu se to najednou úplně obrátila a já měla nejkvalitnější vlasy a nehty jaké jsem kdy před tím měla. Tak teď se to asi zase tím padáním vrátí k původnímu stavu. Ach jo ![]()
Ahoj,
dovedu si představit, jak ti je. Taky jsem měla strach, aby mi na hlavě něco zůstalo, když jsem si vlasy tahala po pramíncích. Ale Panthenol v injekcích mi fakt pomohl. Nechala jsem si ho píchat 2 x týdně. V jedné krabicče je 10 ampulek, takže celá kůra trvá 6 týdnů. Už v polovině jsem cítila zlepšení a po ukončení mi přestaly padat skoro úplně. Taky se mi zlepšila kvalita. Teď jsem po porodu 15 měsíců a je to v pohodě. Jo a to jedno balení mi stačilo. Kamarádka si ho nechala předepsat taky a byla nadšená, předtím jedla nejrůznější vitamíny a mazala si hlavu nejrůznějšími vodičkami a nic jí nepomáhalo. Zabraly až injekce.
A neboj, nejsou nijak extra bolestivé, bolí stejně jako normální injekce
.
Tak ti držím palce, at máš brzo po problému.
Kojit při nich můžeš, je to jenom vitamín. Nedávno tu někdo na emimču psal, že prý se už Panthenol v injekcích přestal vyrábět, to jsem teda koukala
!!!
Ale naštěstí na tom asi moc pravdy nebude, když ti ho dr. předepsala.
Ahoj Peggi.
Panthenol se opravdu přestal vyrábět, bohužel. Ale moje mamka má lékárnu a měla ještě nějaké zásoby
Takže naštěstí na mě ještě vyzbylo
Jo a jak mě injekce nikdy nevadily, tak po píchnutí Panth. mě bolí celá noha. To ale vydržím, chci být přeci krásná ![]()
ahoj Neználku,
já jsem vždycky při píchání injekce ležela, svalstvo se krásně uvolní a injekce tolik nebolí. To mi poradila kamarádka, která je zdravotní sestřička a ty injekce mi chodila píchat.
Tak to je teda škoda, že se už Panthenol nevyrábí. Nevíš proč? To teda opravdu lituju všechny maminky, které padání vlasů postihne v takové míře jako nás.
Ahoj holky, můžu se zeptat, jestli se panthenolové kapsle můžou používat v těhotenství? ![]()