Zpracování brambor

1428
10.10.05 13:14

brambory

Ahoj maminky,

vím, že na toto téma tu bylo již mnoho diskuzí, ale přesto mi to nedá nezeptat se.
Píšete, že se nesmí brambory ohřívat, někde zase, že se nesmí zamražovat. Z jakého důvodu?
Je fakt, že když zeleninku s bramborem zamrazím a pak vytáhnu, tak mi ze skleničky vyteče voda a pak taková jakási nepopsatelná hmota. Ta se dá ale krásně rozmíchat.
O přemrzlých bramborách syrových se říká, že mají nasládlou chu't, ale co vařené ?
A nevíte náhodou, jak je to s rýží? Taky jsem někde četla, že by se neměla přechovávat v lednici do druhého dne.

Děkuji za odpovědi
Ahoj

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
10.10.05 13:36

Ahoj.

Tak má zkušenost s mraženými vařenými bramborami byla - NEPOŽIVATELNÉ. Navíc - dle literatury- se v nich hromadí některé nevhodné látky. Brambory tedy nezamražuji. Pokud vařím směsnou polévku z hodně druhů zeleniny a přidávám jen trochu brambor, klidně si nechám porci do druhého (občas i třetího dne) v ledničce (obvykle v době, kdy absolutně nestíhám). Jídla, ve kterých brambory převažují, raději vařím čerstvá.

O rýži jsem nic nečetla. Nicméně té literatury je tolik, že se to ke mně nemuselo dostat. Normálně ji uvařím, promíchám s jídlem, dám do skleničky a skladuji i 2 dny v ledničce. Prozatím se nich nestalo a malému chutná.

Jídlo nezamražuji. Prozatím jsme vařili z čerstvého ze zahrady, nicméně plodin není zas tolik, aby se mrazila. Jo a zimě to bude horší, ale zase už je větší.

Dobrou chuť přeje Beruška

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
375
10.10.05 13:44

Taky jsem to o rýži a bramborách četla - neschovávat v ledničče, nemrazit. V několika různých zdrojích (knihy, časopisy). Moc rychle se v nich množí škodliviny. A lepší než schovta v ledničce je hned zmrazit - taky to uvádí literatura a zdá se mi to i logické. Mrazím tedy jen zeleninu, maso a vyvary. ty se mi osvedčily nejvíce, schovám si v mrazáku skleničky s lkuřecím či králičím vývarem a cokoliv v nem pak uvařím chutná i bez masa. Tatínkovi i synovi :-))

martina

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
849
10.10.05 13:50

Vařená rýže představuje ideální prostředí pro množení baktérií, zejména Bacillus cereus, který produkuje toxiny způsobující průjmy. Upozorňovali nás na to i ve škole na mikrobiologii, takže obzvlášt pro mimi bych vařila radši čerstvou.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1468
10.10.05 13:59

Ahoj.
Díky za informaci o rýži. To jsem nevěděla. Prozatím se nic Radimkovi nestalo, ale radši ji budu vařit čerstvou.
Nevíte náhodou, proč některé knihy doporučují zeleninu nemrazit? Prý pokud se uchovává pouze v ledničce, do 48 hodin je to vhodnější. A co chlazení těstovin, pohanky a jáhel?

Díky

Beruška

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1428
11.10.05 10:02

Ahoj holky,

dík všem za reakci. Ode dneška teda vařím brambory a rýži až před konzumací. Je fakt, že ten jeden brambor mám naškrábaný za minutu, jen ta energie se asi trošku prodraží 8O . Co bych ale pro svého miláčka neudělala. :D

Ahoj

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1649
26.1.14 15:20

Ahoj prosim o radu, nemam doma zatim kuch.vahu a nejak si neumim vybavit kolik je zhruba kusu, kdyz se rekne 200g brambor.. :oops: vite nekdo? Dekuji :D

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6536
26.1.14 15:22
@krysaricek píše:
Ahoj prosim o radu, nemam doma zatim kuch.vahu a nejak si neumim vybavit kolik je zhruba kusu, kdyz se rekne 200g brambor.. :oops: vite nekdo? Dekuji :D

dva menší, ale tím nemyslím malinký broky, včera jsem vážila brambory

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
53936
26.1.14 15:23

@krysaricek záleží na velikosti brambor ;) ale pokud bych brala spíš střední tak max 4kusy ;)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1649
26.1.14 15:31

Tak vam moc dekuji holky :)

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
6536
26.1.14 15:34
@krysaricek píše:
Tak vam moc dekuji holky :)

vyber dva brambory o něco větší než je vejce

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
165
27.1.14 16:26

Já četla o bramborech a špenátu, že se nemá nechávat do druhého dne, že se tam zvyšuje obsah dusíku, ale o rýži jsem to nikde nevyčetla. Jinak jednou jsem zmrazila polévku s bramborami a byly odporné! Teď sem rýži uvařila a zmrazila, tak nevím…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat