Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
nevíte někdo, proč se miminkům do roka nemají stříhat vlásky?
Nám tak podivně rostou že by potřebovaly zástřih-ale spousta lidí mi říkala, že vlasy u miminek se nemají do roka stříhat…
přijde mi to trochu ujetý a tak bych ráda zjistila proč…
Díky za rady,
Zoo a Rozarka,8m
Tak to jsem nikdy neslyšela. Ani v knihách jsem to nenašla.
No ale my máme zatím opačný problém. Na hlavičce máme jenom sametové chmýří ![]()
Ahoj, Marki
Ahojky,
je to jenom babska povera. Rika se, ze kazdym centimetrem vlasku, ktery miminku ustrihnes, mu ubiras 1 rok zivota. Blbost!!!, ale do roka jsem nestrihala:-)
Klara
Ahoj Zoo,
to, že se nemají dětem stříhat do roka vlásky, je jen jedna z pověr
. Myslím, že je to stejná pověra, jako ta, která tvrdí, že se kočárek na mimi by neměl být doma dříve, než se mimi narodí…
K vláskům, já je stříhala staršímu klukovi už od šesti týdnů, mladšímu asi od 1/2 roku......
Papá
Lila
Presne! Ptala jsem se na to primo doktorky a ta mi potvrdila, ze je to pouze povera.
Ahojky,
je to opravdu pověra. Ale pokud by to bylo nutné (my teda měli plešouna až do 1,5r.), tak bych určitě stříhala. Úplně mě nadzvedla maminka s tříměsíčním chlapečkem v poradně, když malej (kluk!) šilhal skrz dlouhou ofinku
. Pořád mu to ulízávala ke straně, ale vždycky mu to spadlo zpět do očiček. A prej že se do roka nesmí stříhat, a sponečky nosit nemůže protože je kluk ![]()
Takže to shrnu - pokud je to nutný, určitě bych se nebránila.
Katka a kluci
Pokud máš pocit, že je potřeba vlásky zastřihnout, tak je klidně zastřihni. Nám taky všichni říkali, abychom nestříhali, jenže jednak je to blbost a jednak - náš malý měl vlásky nahoře na hlavičce tak dlouhý, že jsme mu je zastřihli (a pořádně), protož za chvilku by přes ofinu neviděl. Stříhali jsme asi ve čtyřech měsících. Boky jsme mu nestříhali, tam to nebylo zas pro změnu vůbec potřeba.
Ulrika
…tak jsem to zastrihla-no, a vypadame bajecne!!!(Ne jako Hitler kdyz jsme meli nahore moc a museli jsme to cesat na patku
)
Diky a na povery moc nedam…
…kocar jsme meli taky pred porodem a „verila“ jsem ze budem holka…
![]()
Diky,
Zoo a Rozarka, 8m
Ahoj holky, jé, kde berete ty vlasatý miminka?
![]()
Honzík měl chmýříčko do dvou let a Dáda - to bude to samý!
![]()
PA pa Ája
Ahoj, náš syn také nevěří na babské pověry a dnes bude stříhat mého vnuka Tomíka, má vlásky již chudák přerostlé a je mu horko.
Ahojky, já tuhle pověru naštěstí řešit nemusela, starší má skoro 2,5, a ještě jsme nestříhali, i když asi od 2 let už má pěkný háro, ale mě se to líbí
a mladší v 7m plešounek, jak brácha v jeho věku
![]()
O strihani roku zivata jsem neslysela nic, u nas se rika, ze se to nema, ze mu ustrihnes rozumek
ja teda vydrzela, ale o to razantneji jsem to pak vzala ![]()
Taky znám tu verzi s ustřihnutím rozumu, takže nejen, že pověra, ale ještě se všude vykládá jinak
. Neřešila bych, stříhala, co je třeba.
Ahoj, syn ma dost dlouhe vlásky, hlavně ofinu, ale ostříhat ho chci až po roce..jenze mu to už dost leze do očiček, ale nenapadá mě žádný dobrý řešení krom toho ostříhání, nebo sponky, ale klukovi přeci nedám sponku…Navíc by si ji určitě sundaval a strkal do pusy, takže to radši ne..nemáte někdo nějaký nápad
?