Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prošla jsem sice diskusi a našla podobné téma, ale přesto se na vas obracim, protože mi předchozí diskuse stoprocentne nepomohly.
Dnes jsem našla svému 3.5 měsíčnímu synkovi klíště na boku. Nechápu, kde se tam vzal, ale to je vedlejší. Klepaly se mi ruce a tak se klíště rozhodla vyndat tchýně. Jenže ho vytáhla bez kroucení a zůstala tam hlavička, nebo část -prostě malá černá tečka. Ona sice tvrdí, že tam nic není, ale já vidím nablízko líp.
Volala jsem doktorce a ta mi řekla, že na to mám dát infadolan, že se to vyloupne. Ale já mám hrozný strach. Co když se nám mimi nakazí. Už se vám tohle někdy stalo. Dá se to miminku nějak vyndat, když je to tak mrňavé? Nedokážu čekat, co se tam objeví zítra, pozítří atd.
Jsem z toho na prášky.
Marki
Marki,
neporadím Ti nic konkrétního, ale jestli si nejsi jistá , zajdi na nejbližší pohotovost, myslím, že za ty nervy to nestojí…
Tak ať je vše v pohodě a mimi je bez problémů.
Theo
Ahojda,
já být tebou, zajdu s mimčem v pondělí pro jistotu k doktorce. Já malému vždy vyndávala klíště tak, že jsem si namočila houbičku v mýdlové vodě a kroutila proti směru hodinových ručiček a klíště se vždy po chvilce /záleží jak dlouho bylo přisáté/ pustilo. Zkus to, třeba se ti podaří uvolnit i utržená hlavička. Pak vyčisti nějakou desinfekcí.
Ahoj a určitě bude všechno v pořádku
Ahojky, my ho měli taky jako malí, také o víkendu
, ale mě se tak klepaly ruce, že jsme jeli radši na pohotovost. Manžel cestou příšerně nadával, že nás vyhodí atd., ale příjemně nás tam překvapili. Měli na to tu speciální pinzetu, bylo raz dva venku a hlavně celé. Naopak mě doktor pochválil, že je někdy lepší když to vyndavá lékař.
Já být vámi, tak tam zítra pro jistotu zajedu. Přeji stejně příjemné lékaře jako jsme měli my! ![]()
Hezký večer.
Ája
zkus pohledat na netu, ale v rozhovoru s jedním odborníkem bylo, že klíště se má kývavými pohyby vytáhnout a když tam něco zůstane, nemá se to pitvat, ale nechat to tam, vyhniše to…
Ahoj Marki.
Z utržené hlavičky člověk rozhodně nic „nedostane“. Encefalitida se přenáší krví od nakaženého klíštěte a ne utrženou hlavičkou, navíc klíště musí být dostatečně dlouho zakousnuté, aby se infekce přenesla (mám dojem že je to něco kolem 6 hodin). Klíště se má po vyndání zkontrolovat jestli je celé, je to rozhodně jednodušší, než si mysle že něco z něho zůstalo v kůži… . No, stalo se. Máš pár možností: buď to necháš vyhnisat. Trošku se to podebere a ten kousek po třech dnech v pohodě vytlačíš s hnisem, nebo to prostě vypreparuješ hned, což asi na boku nebude nic příjemného a nebo to vypreparují na pohotovosti. Rozhodně se nemusíš bát nákazy, to by to klíště muselo být nakažené celé hned od začátku. Jednou jsem takhle zatrhnula klíště kamarádce. Ona byla šílená strachem, ale přežila to ve zdraví ![]()
Ahoj holčiny,
díky za příspěvky, pomohly mi se uklidnit. Dnes po dvou dnech nemá Mareček žádnou reakci, ani červený flíček (ani jinou barvu) ačkoliv ten kousínek z klíšťáka tam stále zůstal. Dávám mu na to střídavě Septonex mast a černou mast, ale ještě to nezmokvalo, takže ven to nejde. Nechci mu to rýpat jehlou, to by asi hodně plakal. Protože to ale nedělá žádnej problém, budu mu to zatím takto ošetřovat a u doktorky pro jistotu požádám o krevní test.
Marki
Zase tchýně…věčné téma… ![]()
Ale ne vážně, Marki jsem moc ráda, že to dobře dopadlo. Po tvojí zkušenosti bych asi požádala o vyndání někoho, kdo to FAKT umí a nebo rovnou na pohotovost, za to by tam snad hlavu neutrhli /rodičům, ne klíštěti/…
NiKi
Hele, já nejsem tchýně, klíšťat jsem vytáhnula už asi tak stovku a taky jsem jedno zatrhla. To se stane a určitě se to nedá svádět na rodinný stav ![]()
Malýmu ,když byli 2 roky jsme našli tak malé klíště,že nešlo vyndat,jeli jsme s ntím na pohotovost (byl víkend) a nakonec ho museli vyjmout vyříznutím.S klíštětem neni sranda! Nečekala bych a rozhodně jednala!
Ahoj mám 10.měsíční dceru našla jsem jí po koupání klíště v oušku!Hned jsme jeli raději na pohotovost protože sami by jsme si to netroufli!Přece jenom to je nebezpečné!Ale tam byli dvě staréééé kravky!!!Které neviděly pořádně braly si na tolupu a všelico možné… a samožřejmě jí tam něco nechaly!!Klepala jsem se tam jak blázen už měla jsem z´tam takový nervy že jsem jim vynadala na co tady jsou když jsou slepí!No poslaly mě tedy na ušní aby se na to podívali jenomže tam byl taky takovej starej slepej dr,že jsem už myslela že se zblázním!No nic řekl že tam nic není že to je ušní maz!Ale pro jistotu jdu k naší dr. ![]()
no, a proto si klíště vyndavám u dětí sama
prosím tě, nešil! pokud tam něco zbylo, tak to buď doktorka něčím vyndá a nebo se to nechává odejít samo. ze zbytku hlavičky už dítě nic chytit nemůže.
Mala ma mesic a mela dnes kliste. vytahla jsem ho a osetrila dezinfekci ale bojim se aby nebyla nemocna
Jajo, udělala jsi maximum. pokud jsi klíště vytáhla do 12 hodin od přisátí, je malá pravděpodobnost, že by dcera něco chytila. nastuduj si na netu případné příznaky, sleduj místo po klíštěti a dál uvidíš. myslím, že kolem klíšťat je občas až zbytečná hysterie… uvidíš, že bude všechno OK.