Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
prosím o radu, plně kojím (mlíčka nemám moc ani málo, prostě tak akorát), a v jednom prsu se mi udělalo hodně bolestivé místo na dotek - jakoby zatvrdlé mlíčko, co s tím?????
Snažila jsem se rozmasírovat to v teplé vodě, ale moc to nepomohlo, nerada bych se dočkala zánětu … co na to pomáhá?? Mám raději skočit k doktorovi?
Radka
Urcite bez k doktorovi a nenechej se odbyt. Ja jsem taky poprve zanet bez problemu rozmasirovala ( ale ledem, jak nam radili v Bohunicke nemocnici ) a po druhe uz se mi to nepovedlo, kulicka se zvetsovala a mizela a zase zvetsovala az byla jak pomeranc … nakonec jsem skoncila v nemocnici, prso mi rozrizli a mam definitivne po kojeni. Musela jsem jist nejake prasky na zastaveni laktace, aby se prestal tvorit dalsi hnis. Takze radeji bez hned a nechej si udelat ultrazvuk, pohmatem to leckdy moc nepoznaji.
Ahoj Radko, já to měla několikrát, ale vždycky jsem to sama v pohodě rozehnala, chce to hodně teplou až horkou vodu a masírovat několikrát denně. A hlavně z toho prsu co nejvíce koj!!
Vím o čem mluvím, kojila jsem Honzíka 9 a Dádu 8 měsíců. ![]()
Tak ať to zvládneš!!
Hezký večer. Ája
Ahojky,
taky jsem měla 2× zánět a v obou případech se na začátku projevoval zatvrdlinou v prsu… ![]()
Pomáhalo mi na to sprchování teplou/horkou vodou přímo na to místo + rozmasírování a pak vždycky mezi kojením chladit (chladící polštářek, sáček s ledem). Vždy před kojením jsem si to prso zase nahřála (to je důležité, aby se uvolňovalo mléko). A jak už tady padlo, je důležité i přes bolest z toho prsa co nejvíc kojit…
Tak ať Tě to přejde!!!
Ahoj holky,
díky za rady, nakonec jsem skočila na pohotovost, napsali mi penicilin pro jistotu, na zánět to prý nevypadá, ale bolí to šíleně, snad to rozeženu.
Mějte se hezky a ještě jednou díky.
Radka
Radulko, spíš než jíst prášky pomáhá na zánět prsa obklad z tvarohu. Zabal si vždycky kousek vychlazeného tvarohu do kapesníku a přilož na bolavé místo. jakmile tvaroh vyschne a začně se drobit, udělej nový obklad.Vytáhne to horkost a sníží to i tu horečku, která zánět doprovází. Funguje to opravdu zázračně a miminku to neškodí.
A pak samozřejmě, jak už tu bylo řečeno - kojit často z bolavého prsa. Miminko ti ty zatvrdliny rozpije. Přeju brzké uzdravení (ještě mám vlastní zánět v čerstvé paměti
)
Ahojky, tedy dostat antibiotika PRO JISTOTU je teda síla
. Když tak mě někdo opravte, ale při zánětu prsu jsou i vysoké horečky, nebo ne?
Mě to také bolelo šíleně, bála jsem se co z toho můžu mít, ale antibiotika mi nikdy nepředepsali. A při tak malinkým miminku
![]()
Lolo, ten tvaroh je skvělý nápad! ![]()
Ahoj Ája
ahojky,
přihodím taky jeden typ ještě po mé babičce. Mám ho několikrát vyzkoušený a vždy pomohl. Na bolavé místo na prsu přikládat co nejvíce teplé ( jak sneseš) povidla. Zní to vtipně, ale rozhodně lepší než z opatrnosti brát při kojo antibiotika .-(. Btw. babské rady dávají i porodní asistentky, tak něco na nich bude ![]()
Irias
Ahojky
pokud tě nebolí celé prso ale jen určitá část, která je zatvrdlá a cítíš tam bulku, tak se ti pravděpodobně ucpal mlékovod. Já to už měla 4× - teplá nepomáhala studená taky ne, prostě to tvrdý tam bylo furt a bolelo čím dál víc. Laktační poradkyně i ve špitále kam jsem volala mi poradili, jestli to je teda ucpaný tak to propíchnout. I tady holky mi tak poradili. Zní to hrozně, odhodlávala jsem se den. pak jsem do toho tím špendlíkem píchla a bylo to - mlíko stříkalo jak v šestinedělí (teda jen z toho jednoho mlékovodu) a úleva byla okamžitá.
No a jak poznat že je to ten mlékovod???? já šla do sprchy pod horkou vodu a snažila se odstříkat. šlo to, ale na bradavce se při zmáčknutí objevila tečka - bílá jako kdyby uher - tak do toho jsem pak píchla a bulka byla do 30 minut pryč…
Ovšem nemusí to být u tebe zrovna tak u mě (ale já už to měla 4× a začlo to taky až po 3-4 měsících kojení)
tak uvidíš… (teda když mi porpvý tady holky napsaly že se do toho má píchnout, tak jsem málem omdlívala, ale ta bolest mě fakt přesvědčila a hlavně jsem nechtěla brát atb…
tak at se to brzo zlepší
jo ještě já
pokud nemáš ty teploty (já také neměla) tak si myslím že to bude asi fakt ten mlékovod:( - ono by se to do těch teplot určitě za čas dostalo, ale ty atb. jsou fakt síla…
Ahoj,
taky mě napadá jedna rada. V porodnici nám říkali, že miminko vypije prs nejvíc tam, kam mu směřuje bradička. Tak si zkus mimíska otočit při kojení bradičkou k bolavému místu, třeba to pomůže. Lepší to, než antibiotika pro jistotu.
Držím palce, ať jsi v pořádku.
Věrka
Ahoj holky a zvášť Markéto,
Byl to opravdu ucpaný mlékovod!! Jak píšeš, nešlo to rozmasírovat ani omylem, ale ve sprše jsem si všimla bílé „tečky“ odstranila jsem jí nehtem a mlíčko stříkalo metr daleko…a ta úleva bla nepopsatelná!
Holky, díky moc za rady, jste zlaté.
Ps: na antibiotika nakonec nedošlo, prý při kojení nevadí…
Radka
Jsem ráda že se ti ulevilo a žes nebrala ty atb:)) až to příště příjde zase tak už budeš vědět.. já to poprvý taky nechala dýl protože jsem si myslela že to přestane. Podruhý jsem zkoušela kkolik z toho vyteče - a z jednoho mlékovodu během chvilky 50tka mlíka…
Jen nechápu proč se to ucpává, ale hlavně že to nejsou záněty s horečkama:)
Markét, četla jsem, že to ucpání se může objevit: příliš těsné oblečení a podprsenka, spaní na břiše, delší nekojení v noci, a časté střídání prsů při jednom kojení… takže asi tak.Příště už budu vědět, ale divím se e doktora na pohotovosti nenapadlo, že to může být ten mlékovod, člověk, aby si na to přišel sám ![]()
Měj se hezky, Radka
Ahoj..
Pro jistotu skoč k doktoru.
Já když měla tuhle zatvrdlinku, dostala jsem pak horečku. Dr. poradil mléčko neodstříkávat, ale odsávat odsávačkou, prso chladit, ledovat a dávat obklady z tvarohu. Ten tvaroh to výborně vytáhl, hlavně tu horkost.