Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla bych vás moc poprosit o radu nebo zkušnost s velmi neklidným spaním u miminek. Můj syn má 5 měsíců a v noci stále velmi neklidně spinká. Špatné spaní má už od narození, ale pořád se to moc nelepší. Doba kdy spí klidně je přibližně od 22.00 - 01.00 a to je opravdu málo. Pak se pořád vrtí, pláče, vyplivuje cumlík a hned ho hledá. Je to velmi náročné pro něho i pro mě. Někdy už fakt „padám“únavou.
Ani usínat neumí sám. Vždy se musí houpat. Dobře spí jen venku v kočárku a to ne vždy. Z nedostatku klidného spánku je samozřejmě protivný:-( A i na mě se to odráží.
Večer před spaním se vždy koupe což má moc rád pak dostane sunar a pomazlíme se takže si nemyslím, že chyba je ve večerním rituálu. V noci ho podle potřeby kojím, ale on by nejradši spal s prsem v puse což opravdu nejde.
Prosím vás o jakoukoliv radu nebo zkušenost s neklidným miminkem.
Už si nevím rady.
Děkuji
Andrea
Ahoj,
nevím, jestli ti moje rada pomůže, ale my jsme měli to samé, když jsem malého dávala spát na zádička. Od té doby, co jsem se přestala bát a dám ho spát na bříško mi vydrží spát hlubokým klidnějším spánkem mnohem déle. Nevím jak usínáte vy. Dávám malého na bříško od asi týdne co jsme přišli z porodnice ( jinak se vůbec nedalo spát ) a je to OK.
Taky jsme pak měli jednu krizi z usínáním, ale vyřešila to rýžová kaše, která malého mnohem víc zasytila než moje mlíčko a zase to je v pořádku. Ale každé miminko je asi jiné …
Přeji ti ať se to vše brzy spraví
Veronika
Maminky, prosím o radu, nebo zkušenosti. Mám syna 7,5 měsíce. Vždycky tak nějak špatně spával, ale tohle už je extrém. Po večeři ho dám spát (někdy jde tedy až později, když si zdřímne k večeru). Usne v postýlce, někdy je to s pláčem, někdy bez. Ale po půl hodině spaní (někdy ani to ne) spustí. Pláče. Přijdu, podám dudlika, otočím na bok, dám plínu a spí… a toto se opakuje klidně 30× za noc. Po půlnoci nevydržím a beru si ho do postele, protože z toho věčného vstávání k postýlce jsem fakt vyřízená. K večeři má UM (je na UM a příkrmech), po kaších ho bolelo bříško (asi) a budil se ještě častěji a chtěl v noci jíst. Večeří po sedmé hodině a jí až ráno v šest. Co s tím spaním? Trvá to už věčnost. Jsem teď na malého navíc sama, takže se ani v klidu nenajím, nevykoupu, neučešu… už jsem fakt zoufalá.
Ahoj první co mě napadlo nemůže mít během noci ještě hlad? Když se ti takto budí? A co žízen? Nerostou zoubky?
Měli jsme to samé, malému je 9 měsíců a tak po tom 6 měsíci začal spát hrozně neklidně, řešila jsem to tím, že jsem si ho brala k sobě do postele jako ty,
u mě spal klidně a nebudil se. Pak se to zase zlomilo a teď spí s jedním probuzením
a většinou usne sám, aniž bych k němu musela vstávat.
Mění se jim spánkový režim a neumí sami zase usnout, může to být od zubů. Chce to vydržet a pevné nervy, vím, že je to fakt někdy k zlosti, ale uvidíš, že to časem přejde.
Hlad si myslím nemá protože když má hlad, tak řve jak tur a neutiší ho nic. Takhle stačí podat dudlik. A čaj taky dávám. Zoubky má dva dole. Ty mu vyrostly minulý týden. Tohle už trvá ale dobré 3, možná 4 měsíce. On se nají po sedmé, v osm jde spinkat a budí se od té doby pořád stejně, takže hladem to fakt asi nebude.
@Catlea Když ono to trvá už fakt hrozně dlouho. Mě nevadí, když spí s námi, alespoň nemusím vstávat, ale do té doby, než jdu spát já, tak to je hrozný.
@Catlea Bylo období asi dvou týdnů, kdy už se fakt budil jen jednou, max dvakrát za noc. Od tý doby co vyrostly zuby se to zlomilo a zase spí takhle hrozně. Kdybych mu mohla pomoct. Teď jsem si k němu musela lehnout a spí u nás v posteli. Ale to se bojím ho tam nechat. Co až se půjdu koupat. Umí lézt, takže by v klidu mohl spadnout ![]()
@ne-silenamatka to existuje?? Jéé, tak na to se hned podívám. ![]()
@Tůmička píše:
@ne-silenamatka to existuje?? Jéé, tak na to se hned podívám.
JJ-ja tim ted „dopuju“ syna, 9.mesicu - funguje skvele…davas 10 dni, pak 20 dni ne. A stoji kolem 100,–
Za me super, tak treba to sedne i tvymu nespavci.
@Tůmička no jasný a když ho přeneseš do postýlky, tak je hned vzhůru, klasika.
U nás pomohlo i to, že se naučil sám usínat večer v postýlce, asi do 7. měsíce jsem
ho uspávala v náručí.
@Ajjaa Buď má ještě hlad nebo mu něco jiného může vadit, když je to od narození. My třeba nakrmíme před koupáním a pak ještě po koupání, dáme ji do vaku s uzavřenými ručičkami (jinak je neklidná, vrtí se a budí) do postýlky, dudáček, plínku a plyšáka ke hlavě, aby si k němu dala hlavu. Dudáka ti jinak ve dne normálně dudá? My třeba vyzkoušeli 3 dudáky než jsme přišli na ten, který ji vyhovuje, ale nám vypadával i ve dne. ![]()
@Tůmička Třeba mu rostou zoubky… Nebo zkus ještě krmit mezi večeří a ránem. Malou si taky bereme do postele kolem 23h, kdy ještě před spaním krmíme, vydrží pak déle spát. Dám ji ručičku a nakloním k ní hlavu.
@Catlea On usíná sám, neuspávám. @ne-silenamatka A tvůj malý měl taky problém se spaním teda? A jaký?
@rachele Jídlo už si nevezme. Ale kdyby měl hlad, tak zase neusne, to už jsem psala. Jsem ráda, že už v noci nejí. Kdyby měl hlad, tak řve jak tur, to on si umí říct o jídlo a už by neusnul. Dudáka má a dudá jak o závod i přes den. Bez něj ani ránu. Zavinutý spával do čtyř měsíců, pak se z toho vykopával, tak jsme zavinku zrušili. Spal už i bez ní dobře.