Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
Ano, někým takový zákrok umí zamávat. Každopádně ve vašem případě šlo o možné ohrožení života s poměrně vysokou pravděpodobností a tedy prostoru k úvahám coby kdyby nějak tak moc nebylo. V Česku je ročně prováděno 15 - 17 tisíc hysterektomií a to pro daleko banálnější důvody a hlavně řešitelné důvody a ty ženy s tím vědomím také musí žít. I lidské tělo jako takové je nastaveno, že se chová tak, že vždy upřednostní přežití. Tedy zachovala jste se rozumně, budete žít a to bez rakoviny reprodukčních orgánů.
@LadaSva píše: Více
Děkuji za uklidnění, já vím, rozumné to bylo, ta prsa a vaječníky jsou jasné, tam jsou rizika velmi vysoká, ale u té dělohy mám problém s tím, že prostě to asi nebylo zase tak nezbytně nutné, na to, jak to je veliký zákrok a zásah do těla, já totiž nejdříve tu hysterektomii odmítla, ale nechala jsem se lékaři přesvědčit, že je to zvláště pro BRCA 1 lepsi
a teď se s tím nějak nemůžu popasovat psychicky no, vím, jsem blazen ![]()
Ono je to celé trochu složitější. Pokud vám byla odstraněna ovária, byla vám logicky nasazena HST. Bohužel HST zvyšuje riziko karcinomů reprodukčních orgánů a to s rostoucí tendencí s léty užívání, nekteré preparáty při více jak 5ti letech užívání už zvyšují riziko okolo 40% a při užívání 10 let avíce už více jak 90%. Tedy riziko, že buďto endometrium nebo jiná část dělohy začne mutovat by se postupně zvyšovalo a tedy zákrok tak, jak byl proveden je opodstatněný, i když jste v současnosti měla dělohu zdravou. Zkuste si najít někde třeba na FB nějakou nejlépe uzavřenou skupinu žen po hysterektomii a zkuste si tam s nimi „popovídat“ a třeba vám to uleví. Ale hlavně se zaměřte na to, že budete žít bez rakoviny.
Děkuji, no když si žena ponechá dělohu, tak jsou ji nasazeny společně s estrogeny i gestageny, které právě spolehlivě dělohu chrání před vlivem estrogenu, ale už to bohužel nefunguje tak u prsu, tam ta kombinovaná substituce působí mnohem hůře než jen samotný estrogen…a protože ani u mastektomie není 100% odstraněna prsní zlaza a může být nějaka umístěna i třeba volně v břiše, je toto asi lepší řešení no…čím méně umělých hormonů, tím lépe asi…
Ony bohužel jak syntetické estrogeny, tak i progestiny (gestageny) bohužel zvyšují riziko karcinomů, nicméně ve společné kombinaci se riziko podstatně snižuje. jediné bez jakýchkoli vedlejších účinků jsou fytoestrogeny a fytoprogesterony, ale jejich nastavení po odbrání vaječníků v produktivním věku je pro skutečné odborníky s dlouhodobou praxí
V kombinaci se prave zvyšuje riziko, nesnižuje…fytohormony jsem zezacatku zkoušela, bez efektu bohuzel…takže asi ano, nakonec to je asi bez dělohy bezpečnější kvůli celkové nižší hormonální zátěži na organismus…no vidíte, alespoň jsem si to trochu srovnala v hlave ![]()
A děti máte? Mně po druhém těhotenství zůstal jen jeden vaječník a správený močový měchýř, ale chystala jsem se na to psychicky několik měsíců a byla jsem šťastná, že jsem malou udržela relativně dlouho a perfektně zvládla všechny komplikace…o to více se soustředím na ni, jako na vymodlené miminko a na bojovnici ![]()
Ano, děti naštěstí mám, zdravé, krásné, šikovné
,vím, řeším kraviny, mne právě po celou dobu, co tu mutaci mám, říkali, že musí ven vaječníky a teď najednou i děloha a za dva měsíce už jsem byla po operaci ani nevím jak…tak jsem se s tím prostě nestihla nějak srovnat tak rychle, za nějaký čas to snad nějak strávim, že mi nenechali nic ![]()
Nižší zátěž máte kvůli odebraným ovariím, ta produkují nejvíce hormonů, nyní vám tvorbu hormonů převezmou nadledvinky, děloha produkuje hormon prostaciklin, který kromě jiných hormonů chrání kardiovaskulární systém. Samotný syntetický estrogen je hodně karcinogenní, v kombinací s gestageny nebezpečí klesá. Původně dávali na klimakterické problémy ve Spojených státech samotné estrogeny a odneslo to 400 000 žen karcinomy, proto následně začali přidávat syntetický progesteron. Fytohormony musí nastavit odborník a přímo na tělo, tedy se o ně začněte zajímat, až vám vysadí HST. Slibným se mi jeví prostředek Natur Endo, ale i tak je potřeba to konzultovat s dodavatelem.
Ano, gestageny chrání dělohu, ale v kombinaci s estrogeny má dle klinických studií horší vliv na prsni zlazu než samotný estrogen, proto se ženám bez dělohy dává jen samotný estrogen, gestageny pro ně nemají žádný význam…mluvíme samozřejmě o syntetických hormonech, přírodní progesteron má ochranný účinek, ale syntetický chrání jen dělohu, ne prsa…
Jj. Každopádně se pomalu začněte poohlížet po nějakém prostředku na vyrovnání hormonů po vysazení HST, předpokládám, že vám je nechají max těch 5 let. A osbně doporučuji skuteně někoho se zkušenostmi, nejen reklamy a „babské rady“, jako třeba paní Tuatti, byť no není zadarmo. já spolupracuji nyní s jednou paní po odstranění dělohy a vaječníků po přechodu kvůli myomu, po operaci začala mít nějaké problémy a zjistily jsme, že má masívní estrogenovou dominanci, tu měla zřejmě i před tím a proto ten myom, ale hladiny hormonů ji nikdo nikdy neměřil, škoda. Ono totiž dost estrogenu produkuje i tuková tkáň, zatím co po této operaci progesteron produkují v malém množství už jenom nadledviny. Paní je po 3 měsících s 6ti násobku hladiny estradiolu na 4 násobku, progesteron jsme zlepšily krémem. Tedy až vám HST vysadí, počkejte cca 3 měsíce a nechte si udělat test na hormony. Pokud je nebudete mít v pořádku, je potřeba to i tak řešit, kvůli osteoporóze a kardiovaskulátním problémům.
Progesteron krém znám, zkoušela jsem v minulosti a byla to tragédie, vůbec mi to nesedlo, tak ten raději ne…,ale i tak dekuji
U nás v rodině po ženské linii všem brali postupně dělohy kvůli prolapsu, tak to beru tak, že už to mám vyřešené, nebudu menstruovat, nemusíme řešit antikoncepci…teď mi tím zachránili život, při pokusu o záchranu dělohy bych jim zůstala na stole a manžel by měl dvě krásné holky, ale neměli by mě…tak to berte taky tak, že Vám pomohli a ne ublížili…
Já vím, děkuji i za Vas pribeh
, jenže Vám šlo o život, mne ne, zatím, a tady je ten kámen úrazu, na rakovinu vaječníků se spíš zemře, s tím jsem srovnana, že jsou pryč, na rakovinu dělohy spíš ne-pokud nemáte smůlu na nějaký blbý typ…nečekala jsem, že mě to takto sejme, šla jsem na tu operaci dobrovolně, ale já bych snad byla raději, aby tam nějaký nález byl a že by to tím mělo smysl…vím, je to rouhání, ale nemůžu si pomoct ![]()
Ahoj, jsem nosička BRCA 1, kde je vysoké riziko rakoviny zejména prsu a reprodukčních orgánů, podstoupila jsem preventivní operace, mastektomie byla v pohodě, ale co mě trápí je nedávné odstranění vaječníků i s dělohou, mám z toho řekla bych skoro až deprese, že jsem na sobě dovolila tak brutální zásah, vaječníky jsou jasné, tam je vysoké riziko, špatně se to hlídá a mám substituci, takže problémy s přechodem nemám, ale na tu dělohu jsem se nechala přesvědčit a nemám z toho vůbec radost, vím, že racionálně to bylo dobré rozhodnutí, i na děloze hrozí karcinomy a zvláště ty netypické, agresivnější, dále se tím ještě o něco sníží rakovina vejcovodů, protože tam ten vejcovod konci, operace proběhla dobře, nemám problémy zdravotní, ale psychicky mě to hrozně semlelo, že jsem to dopustila a nechala odebrat zdravý orgán, kde to riziko není už tak extrémně vysoké
, máte to někdo podobně, nebo jsem jen já takový exot, který se tim trápí takto zpětně, vím, je důležité zdraví, navíc děti už mám, ale prostě ta psychika se mnou mává a nevím co s tim