Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj malý má 3 a půl měsíce a když je unavený tak mi na rukou brečí pokud ho nějak nezabavim, ale u toho logicky neusne, když ho položím zklidní se, ale zase mi neusne. V noci spí hezky bez problémů. Toto se deje jen přes den, dřív zaspal apson venku v kočáru a spal 3 hoďky ale teď ani to. Chci se zeptat máte některá s tímto zkušenost? Jak ho tedy uspat? Na rukou se většinou teda vybrečí a začne usínat, ale nechci ho nechávat aby se probrečel ke spánku
A když mu dáš mléko, tak u toho neusne? Mně děti většinou usínaly u pití.
@Yasmina21 jo někdy ho to uspává, ale jakmile mu vezmu láhev tak se probere a když usne tak je za chvíli vzhůru
Takže ho prostě taháš jak kočka koťata a u toho řve … A když ho položíš, tak se uklidní a nebrečí … Tak ho prostě položím a nechám, ne?
To snad nevadí, že nespí … Usne později. Nebo prostě musí spát teď, protože ty to chceš?
@Anonym253 píše: Více
Zkusila bych mu jí nechat chvíli delé, než tvrdě usně a potom až ho položit. Ale každé děťátko je jiné. Mně děti přes den taky moc nespaly. Zato mi spaly krásně celou noc. Nevím, co to je noční vstávání. ![]()
@Šmoulice tak logicky když je unavený a chce spát, jen je ještě maličký a neumí usnout sám, tak chci aby spal a proto se ptám na rady. Nevím teda jak to měli tvoje děti se spaním, ale u Tobina spánek přes den je na úplném minimu, pak je přetažený a to je teprv hysterčák. A k tomu „tahání“ byl zvyklý usínat na rukou nebo i jen že jsme ho měli položeného na sobě chtěl prostě kontakt, maximálně ještě v tom kočáru venku. Až v poslední době to má takhle
Já nikdy dítě neuspávala. Nevím co to je a neznám to.
Usínala vždy sama. A tvoje dítě evidentně chce teď taky usínat samo, když ti u uspávacích pokusů řve …
A asi ti to ještě nikdo neřekl, ale dítěti nemusíš být pořád za zadkem. Můžeš ho klidně nechat i ležet v postýlce samotné …
Já bych využila toho, že se po položení uklidní a nechala bych ho, aby sám usnul. Možná to bude chvilku trvat, ale určitě to zkus. Já se přidávám do skupiny šťastlivců, kteří položili dítě do postýlky a to usínali samo. A nebo usnulo při kojení. Ale zase jsme často vstávali v noci. Prostě každé dítě je jiné a metodou pokus omyl musíš přijít na to, co bude fungovat zrovna u vás.
@Šmoulice píše: Více
nevím jestli si teda moji prvotní zprávu četla pořádně, ale jasně tam píšu, že když ho položím tak taky neusne. A nechat ho probrečet se ke spánku fakt nechci. Já vím, že některé děti stačí nechat tak a usnou, ale tak každé dítě je prostě jiné, proto se ptám na zkušenosti
Když ho položím, zklidní se … Tak ho prostě nechat ležet …
Nemusíš ho mít furt na rukách … Chápeš už konečně?
Položit, někam kde nebude tolik světla, deka, dudlík, zavřít dveře …
Kolem tří měsíců se spánek dětí většinou mění k horšímu. Žádná zázračná rada není. Pokud se v postýlce uklidní tak bych ho nechala tam. Hladila ho, povídala mu a třeba usne.
Pokud ti na rukou stejně řve, tak máš jedinečnou příležitost ho to odnaučit. Tvoje záda ti pak poděkují.
Ale vždyť sama píšeš, že na ruce se ti probečí ke spánku a že když ho položíš, tak se uklidní, ale nespí… Jak to teda je? Vždyť si teď protiřečíš? Asi nemůžeme úplně poradit, když je popis situace a chování nekonzistentní…
Kojením nebo v kočárku venku a taky i autě, tam spí dobře i 6,5letá, to je jistota pro obě děti…děti mají pohodlné autosedačky, polohovací a spí se jim tam hezky
Nerozumím. Nechceš ho nechat řvát v postýlce, ale na rukou ti to neva?
Tak evidentně už mu to na rukou nesedí.
Takže hledat jinou formu uspávání a nausínání jednodušší metodou máš teď nejlepší možnost.
Nechápu proč je nutné nosit ho na rukou když brečí, to si na sebe šiješ bič do budoucna, bude chtít pořád nosit při pláči. My si takhle na sebe u prvního syna ušili bič, když jsme ho uspávali a při tom jsme ho museli houpat, nejen v kočáře, ale pak chtěl i v postýlce, tak jsme jí nejdřív posouvali sem tam a pak nás napadlo přidělat kolečka a jezdit s ní při usínání, no naše blbost. U druhého syna jsme byli moudřejší a nic takového, ani nošení na noc, když nemůže spát, jen mu opakovat to samé dokola, že se jde spinkat, už je tma, pohladit ho po zádíčkách a nechat. Nevyndavat prostě hned z postýlky při scéně. Tak máme klídek v jeho dvou letech, kdy už nedělá skoro scény při spaní, je naučený rituálem hned od narození.