Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
chtěla bych se zeptat když mám syna (15 let), který je v 8. třídě chce jít na brigádu je to možné? Někde jsem četla že musíte mít dokončenou povinnou školní docházku. Co je na tom pravdy?
Občanský zákoník: § 34
Závislá práce nezletilých mladších než patnáct let nebo nezletilých, kteří neukončili povinnou školní docházku, je zakázána. Tito nezletilí mohou vykonávat jen uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost za podmínek stanovených jiným právním předpisem.
@M4×1m jj, k legálnímu zaměstnání musí mít jak patnáct let, tak ukončenou povinnou školní docházku.
A hlavně v 15ti ho nikde moc vzít chtít nebudou, jelikož chtějí hmotnou zodpovědnost.
U nas sestry, obe pod 15r. roznasi letaky.
Je to nejspis psane na rodice, ale roznasi holky. Ja chodila od 13r. pomahat do vyroby znamych tycinek u nas. Tehdy to slo. A od stredni jsem si nasla brigadu v solarku. Celou stredni jsem chodila kazdy den 4h.po skole behem tydne. A o vikendu pomahat do kuchyne, kde jsem chodila na praxi. Tak mi nabidli bokem par hodin brigady v kuchyni (delala jsem hotelovku). A jedno leto jsme si se segrou domluvily brigadu spolu. V zoo Lesna jsme delaly fotky do privesku.
Vzdycky jsme si brigadu domluvily samotne.
Neteř chodila na brigádu od 15 let. Doplňovala zboží do regálů v supermarketu. I jsem četla, že ještě před pár lety byl problém sehnat brigádu od 18 let, nyní od 15 let na nějaké práce není problém, protože je nedostatek zaměstnanců. Jak je to s povinnou školní docházkou to nevím, zda musí být ukončená, ale věk 15 let, když má OP není problém.
Nastoupit na brigádu může nejdříve 1.7. toho roku, kdy na konci června dokoncil základní školu + věk 15let, aby měl OP. Dřív to není možné.