Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím ženy
potřebuju radu od zkušených
jsem ve 38tt a jelikož se mi porod blíží, tak jsem nervozní z toho, že mi bříško příjde pořád vysoko ( viz. fotka). Přitom mě to při chůzi dost bolí a tlačí tam dole
když se otáčim v postely tak taky kňučím, ale třeba že bych lítala často na wc se říct nedá a to piju dost… a prosim pěkně kdo už máte porod za sebou
můžete mi poradit jak se na něj aspoň trochu připravit jako prvorodička? a teď popravdě.. fakt bolí kontrakce víc než samotný tlačení miminka? ( řika mi to fakt každa
) nebo se tak jen uklidňují ony prvorodičky?
… chtěla jsem cvičit s Aniballem, ale po týdnu jsem to vzdala protože mi to vůbec nešlo
takže to nechávám čistě na síle mého těla a čaje z maliníku
… no ráda bych si přečetla nějake zkušenosti žen, které už to mají za sebou
děkuji a přeju hezky den ![]()
Jak se připravit? Nečti si nic o porodech a nekoukej na žádná videa, akorát budeš nervozní
. Hoď se do klidu, pohody. Jo, porod bolí, ale zánět v zubu mne bolel víc a tetování taky ![]()
Jo a nacvičila jsem, nemasírovala, nic, 2 porody bez šití (tedy u prvního 1 kosmetický steh) a nástřihu.
Mně břicho před porodem nekleslo vůbec. Že by kontrakce bolely víc než tlačení, to asi ne, u těch jsem rozhodně tolik neřvala
Ale mám to z toho porodu tak nějak nejvíc v mlze. Neboj se, porod bolí, ale je to jenom pár hodin, to se dá vydrzet ![]()
Já jsem si řikala že ta nejhorší část nemuže být lepší než ta otevírací.. Takže mi kecaly
… No dobrá ![]()
Ve 38tt mas na pokles čas
Ja rodila obě děti az ve 42tt, navíc mas bříško male, tak to nebude žádný obr. Jinak k porodu se nijak nepripravuj, jen si zabal tašku. Oni ti přesne řeknou co a jak dělat a dýchat
jo a porod bolí. Hodně. Ale jaksi nemáš na vyber, tož zatni zuby a půjde to
Já měla nepostupující, vyvolávaný porod, skončil akutním císařem…a stejně mě to čeká za dva měsíce znovu a podstoupila jsem toho hodně, včetně IVF abych si to mohla zopakovat:-) Ven to musí a ono to nějak dopadne, užívej si poslední chvíle klidu, protože já mám občas pocit, že bych toho našeho pacholka na pár dní vrátila nazpátek:-)
@Tichošlápek píše:
Ve 38tt mas na pokles časJa rodila obě děti az ve 42tt, navíc mas bříško male, tak to nebude žádný obr. Jinak k porodu se nijak nepripravuj, jen si zabal tašku. Oni ti přesne řeknou co a jak dělat a dýchat
jo a porod bolí. Hodně. Ale jaksi nemáš na vyber, tož zatni zuby a půjde to
Dobře
No jsem strašně zvědavá jak to bude celý probíhat… Já umírám i při nakopnutí malíčku, tak se nechci vidět u toho porodu
![]()
@Megiee mate uplne malinke brisko:D ted jsem taky 38tt, ale s druhou dcerou. Bricho nemam nijak dole a u prvni jsem taky nemela a rodila jsem den pred terminem. Kontrakce jsou horsi nez tlaceni, protoze trvaji dlouho, ja mela rychly porod nastesti, na nejakou silenou bolest pri kontrakcich si nepamatuju, mam to v mlze, ale vim, ze mi bylo celkove hrozne, nedokazala jsem byt v zadne poloze a mela jsem pocit ze nedokazu dychat a kazdou vterinu omdlim, nechala jsem si pichnout epidural, to byl des, v tech kontrakcich byt schoulena a nepohnout se. Cvicila jsem s aniballem, takze na dve zatlaceni byla mala venku a vim ze to bolelo nejvic, to jsem zarvala, ale byla to bolest tak na 2 sekundy a hned jak byla mala venku okamzita uleva. Jsem zvedava co ted druhy porod, s aniballem opet cvicim, ovsem uz ne tak poctive, neni kdy, piju malinik a spoleham na to ze druhy porod bude jeste lepsi. Tak drzim palce;)
Já říkám dovnitř může a ven musí, nestresuj se ono tě to tělo samo dovede do finále
bříško máš maličkatý takže pokles taky nebude nijak extra velký a hlavně rady všech zkušených matek hoď za hlavu každá jsme nastavena jinak ![]()
Já při tlačení cítila jen nepříjemný tlak, ale rozhodně to nebolelo.
Naopak to byla úleva, že už můžu tlačit, když předtím jsem nesměla. Navíc ta poslední fáze trvala chviličku, pár minutek.
Klid, mne taky neklesalo a porod probehl vpohode. A k tem kontrakcim - ja poradne ani nepoznala, ze rodim. Mela jsem jen takovej divnej pocit v podbrisku a byla jsem po Hamiltonu, tak jsem radsi jela do porodnice. Celkove byly pro me kontrakce bolestivy asi jako normalni menstruace (mivam trochu bolestivejsi s krecema), jen to chodilo ve vlnach a nutilo me to „divne“ dychat
Tlaceni samotny bylo jen jako kdyz mas poradne velkou bolestivou zacpu a nuti te to vsechno vykakat
Dokonce ani nastrih jsem vubec necitila…jediny moment, ktery byl neprijemny byl, kdyz byla hlavicka venku a raminka jeste uvnitr, ale to nastesti trvalo jen chvilinku. Hod se do pohody, ono to ven pujde, neboj
Tez me to znova ceka za cca 9tydnu ![]()
Já taky nepozorovala nějaký sestup břicha. Ty kontrakce jsou horší spíš v tom smyslu, že si je „užíváš“ mnohem delší dobu než samotné tlačení, to už je v tu chvíli spíš vysvobození a hlavně to fakt rychle zapomeneš. Na porod jsem se nepřipravovala a jako prvorodička měla jen pár stehů, nic hrozného, takže aniballem se nestresuj ![]()