Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký večer všem,
Od února sbírám klíšťata, často po nich zůstal malý červený svědivý flíček, ale nic hrozného. Před týdnem mě poštípalo snad přes 50 komárů, hovad a kdo ví čeho všeho a již přes 5 let mám problémy s páteří a dušností. Od pondělí, takže skoro týden mě brní rty, jazyk, patro a část obličeje, do toho mám pocity horečky, motá se mi hlava, mám problém se soustředit, bolest svalů, kloubů a prospala bych celé dny. Včera jsem byla odeslána na neurologii, CT v pořádku, krevní testy (včetně hořčíku) taky v normě, encefalitida negat. Dostala sem kapačky s guajacuranem a magneziem, to mi sice uvolnilo bolest zad, ale zbytek se pořád horší. Ve výsledku jsem byla poslána domů že mám brát hořčík a že je to prej z psychiky (kterou mám v pořádku). Teď luštím a neudělali mi test na borelie. Myslíte, že by to mohla být teda borelka? Napadá mě ještě skříplý nerv, nebo nějaká reakce na množství bodnutí hmyzem. Máte někdo podobné zkušenosti? Obávám se, že když se budu vracet na neurologii tak je to opět moc zajímat nebude. ![]()
Co magnetická rezonance, neposlali tě? U mě bylo podezření na boreliozu a je z toho roztroušená skleróza… taky brnění části těla, únava, motání se… od té doby už mám ataky spíše na končetinách, ale ta první byla malinko podobná tomu, co popisuješ. Nechci Tě děsit samozřejmě. Ale odbýt bych se nenechala nějakou “psychikou”
Borelióza to klidně být může. A ani bych se nedivila, když jsi měla tolik klíšťat. Pokud by tě odbyli, můžeš si zajít na test jako samoplatce. Chtěj ale test Western blot, ne Elisu. WB je přesnější.
Pokud by ti zjistili boreliózu, i nízké hodnoty v krvi, je třeba to řešit antibiotiky a nenechat se odbyt. Zajímavé info najdeš pak na webu borelioza.cz
Chtělo by to udělat MR a lumbálku. Z té mám zjištěnou neuroboreliozu a klíště sem ani neměla. Komáři, mušky, cokoliv to mohlo být. Takže bych se nenechala odbýt ![]()
Moc děkuju za rady. Na MR jsem byla 2 toky zpět, tak si myslím, že by to skleróza snad být neměla.
@Giovanna1 i nízké hodnoty? Před rokem mi také dělali testy a vyšly mi právě mírně zvýšené hodnoty a doktorka tvrdila, že to nic není a nemám se tím zabývat. Už jsem z toho celkem zoufalá, že mě takhle všude odpálkují, je mi stále hůř a od doktorů slyším pořád to samé dokola.
Měla jsem podobné příznaky a byla to encefalitida, ale potvrdila se až z lumbalky na všech jiných testech byla negativní…
@Zarka píše:
Moc děkuju za rady. Na MR jsem byla 2 toky zpět, tak si myslím, že by to skleróza snad být neměla.
@Giovanna1 i nízké hodnoty? Před rokem mi také dělali testy a vyšly mi právě mírně zvýšené hodnoty a doktorka tvrdila, že to nic není a nemám se tím zabývat. Už jsem z toho celkem zoufalá, že mě takhle všude odpálkují, je mi stále hůř a od doktorů slyším pořád to samé dokola.
Bohužel i nizke hodnoty můžou dělat paseku. Doktoři se velmi neradi boreliózou zabývají. Je to hodně složité. Doporučuju ten web borelioza.cz, je tam hodně informací. Fajn je i léčba bylinkami, můžeš si zjistit, co je to Buhnerův protokol. H. S. Buhner vydal knihu Borelioza, kde řeší léčbu boreliózy pomocí speciálních bylin. Pokud tě lékaři odmítají (což je bohužel docela běžné),je to způsob, jak si zkusit sama pomoct.
Zakladatelko, kdybys chtěla třeba jen psychickou podporu nebo nějakou praktickou řadu, klidně mi napiš SZ. A nenech si od doktorů namluvit, že to máš z psychiky. Tak se oni rádi zbavují pacientů, aby to nemuseli řešit. Bohužel…