Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím Vás..Mám asi 14 dní problém. Strašně mě brní jazyk, jeho špička. Taky se mi udělala jakoby afta na rtech zevnitř, ale nic viditělného. Jen když piju něco teplého, tak je to hodně nepříjemné. Nevíte co s tím? Díky za info
Brnění jazyka může souviset s tetanií, tyreotoxikózou či psychogenní poruchou. Tak od stolu to nelze přesně poznat.
@Ronja11
Pokud by potíže přetrvávaly, nebylo by na škodu navštívit lékaře. Může to být nerovnováhou hormonů štítné žlázy nebo (a pro Vás lépe) jen „stresem“ (kdo se nestresuje, že?).
Dobrý den…chci se zeptat, jsem ve 12 týdnu těhotenství a občas mě brní jazyk…hlavně když cítím nebo sním smažené…většinou kolem oběda…pak to zase zmizí..docela mě to vyděsilo…vytamíny GS Mamavit beru pravidelně…mám něčěho nedostatek?…děkuji za odpověd…
@Ronja11 Dobrý den, mam ten samý problém, že mi brní jazyk a mam takový divný pocit. Mohu se zeptat zda Vás už to přešlo? A co na to zabralo? Já už nevím co zkusit. Děkuji
Mě také brněl jazyk a byla to tetanie, beru hořčík, ale pokud nějakou dobu vynechám, nebo přijde nějaký stres v práci nebo doma, brnění se opět projeví. Zkuste ten hořčík, brala jsem i v těhotenství, neuškodí, po 2 dnech by mělo být zlepšení.
@aledud já také beru hořčík. Magnosolv a piji magnézii. Dle krve mam hořčík v pořádku. A mohla bych se zeptat jak Vám tetanii zjistili? Nebo na jaké vyšetření bych si měla zajít? Případně, bere se na to něco jiného než hořčík? Je teda fakt, že jsem od porodu v neustálém stresu. Tak mi už napadlo jestli to nemůže být i tím. Děkuji
Nejdříve jsem byla na sonu krku, jestli to není třeba štítná žláza a potom na neurologii, že to bude páteř, neurolog mi, ale řekl, že páteř mám 100% OK a potom mi ťukal tím kladívkem do čelisti a řekl, to je tetanie jak Brno, dal mi magnosolv a k tomu vápník, po 1. dávce co jsem přišla domů, mi bylo o 50% lépe a druhý den OK. Akorát jsem se trápila 3 měsíce, jazyk brněl, trošku mě pobolívalo i pod čelistí, tak jsem byla ještě jestli to nejsou zuby, ale RTG OK. a potom na tu neurologii jsem čekala asi 2 měsíce. Je to asi 5 let zpět, od té doby pokud cítím ten jazyk hned zvýším dávku hořčíku a OK.
@aledud děkuji moc za odpověď. Já mam od porodu problémy se štítnou žlázou. Zjistili mi zvýšenou funkci, tak mi dali thyrozol čtvrtku denně beru, sono mam v pořádku. Záda mam špatná, to chodím na rehabilitace. Hořčík mi neurolog také napsal a neulevilo se mi od toho. I též mi klepal kladívkem na obličej. Takže jiné léky na tu tetánii krom hoříčku a vápníku není. Tak já si ještě koupím ten vápník. A ještě k tomuhle všemu se mi přidalo pálení těla. To mi internista řekl, že je to z únavy. Tak už si právě nevím rady. Hrozně mě to obtěžuje.
Ahojky, obnovuji diskuzi. Od rana me brni jazyk celkove mam takovy pocit jako by namozene, unavene celisti. Kdyz vyplaznu jazyk tak je od spicky po obou stranach celkem vyrazne cerveny..Jinak fyzicky se citim uz mnoho dni hodne vycerpana, rano me boli telo (svaly), jak po tezke fyzicke praci, v noci vstavam ke tretatku a ty horke dny asi taky moc nepomahaji..
@Lada84 Protahnout telo, hodne napit, davat si chvili horcik navic a kvalitni stravu. 100% se ti udela lip. Bazen a spat misto odlozitelnych cinnosti nevim, jestli zvladnes.
@kacakaca
Ten spanek asi moc ne, ale horcikem a strechingem nic nezkazim ![]()
Dobry vecer, dnes pocituji chvilema brneni jazyka jakoby zadni části. Muze to byt od krcni patere? Dnes me docela boli a i hlava celkem dost. Mam i zalehlo v uchu. Tlak mam 131/90 tep 106 podarilo se me zmerit az na ponekolikate, tlakomer mi stale hazel err-1 coz nevim co znamena.