Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím vás chtěla bych se vás zeptat jestli si myslíte že byl správný postup léčby u naší malé.Asi před třemi týdny měla laringitidu tu jsme zvládli hned na to dostala hroznou střevní chřipku a horečky.Den po střevní chřipce opet kašel a čtyry dny horečky kašel byl suchej dráždivej .Sla jsem doktorce ta poslechla a jako vždy řekla viroza a poslala nás domu.Manžel už nadával že nám nedala antibiotika že on je má a starší syn taky.Pak horečka i kašel na jeden den ustoupily a já myslela že už je to dobrý tak jsem nikam nešla.Dneska ráno opět horečka tak jsem šla na pohotovost a to už manžel zuřil že to je jeho každotýdení program a máme počínající zápal plic.Myslíte že paní dr postupovala správně když nám ty antibiotika nedala hned po tom co už máme za sebou malá má snad tři týdny teplotu s malými přestávkami.Manžel se na mě zlobí co jsem to vybrala za doktorku nedávno jsme jí totiž změnili.
děkuji za názory ZUZAN
Ahoj,
my jsme byli s laryngitidou v rijnu v nemocnici na JIP. Po dvou dnech nas pustili a dost me upozornovali, ze do mesice se to asi vrati a bude sedne to z hrtanu niz - takze na prudusky nebo plice. At jsem se snazila sebevic, opravdu se tak stalo. Dr. nam taky hned nedala ATB, ale to jen protoze je bere mala dost casto. Misto toho ale dala aspon Prothazin a chtela ji nejpozdeji do dvou dnu znovu videt a poslechnout. Zvlaste kvuli tomu, ze i ona priznala, ze po laryngitide se to rado vraci a jsou pak jen komplikace. Prothazin tentokrat nepomohl a tak pri dalsi navsteve nam dala ATB.
Mozna, kdyby u vas nebyly ty predchozi nemoci, tak bych vasi doktorku snad i chapala. Stav deti se opravdu rychle meni. Ale po prodelane laryngitide to fakt nechapu!!! Myslim, ze to opravdu podcenila.
TErik
Nám onemocněl syn (11měs.) v říjnu přes noc-ráno dr.nevěřila,že má tak šílenou bronchitidu, dala ATB a 2h po té jsme jeli do nemocnice, kde malému diagnostikovali ještě laringitidu a náběh na zápal plic. Malý bral ATB, dostával kortikoidy v injekcích i „foukátkem“, řekli nám,že laringitida už nám „sedla“ až na průdušky a proto malý neměl ten typický štěkavý kašel-popravdě já sama bych tu laringitidu u něj snad ani nepoznala-v nem.jsme pobyli asi týden a mezitím se u nás na pokoji vystřídali 3chlapečci s laringitidou, ale ani jeden neodcházel s ATB. My jsme odešli nakonec s tím,že máme astma.Mezitím naše dr. dala staršímu synovi(3,5)roku již 3.ATB vkuse ,protože syn stále kašlal a přesně jak píšeš ty-teploty už neměl, zdál se vpohodě,až asi 5.den v noci měl halucinace, teplotu a záchvat kašle. Po 3týdnech nás tedy také poslal do nemocnice.-syn měl zápal plic a také mu diagnostikovali astma.Primář i ostatní se podivovali,ž dr. dala tolikrát po sobě ATB., navíc starší syn má bronchitidu snad víc jak 5× do roka-prakticky mu každá rýma sedne na průdušky a v 80% dostane ATB-dobral je 19.10. a dr.. mu je opět 19.11. napsala, přestože měl poslech čistý -měl 3týdny příšerný kašel a o na pořád říkala,že je to normální, až když měl 6tihodinový záchvat, tak až když jí to předvedl přímo v ordinaci, sdělila mi,že je to astmatický záchvat a měl brát týden Ventolin, další léky na astma a když jsme byli na odchodu,řekla,že mu dá radši ATB…ani jednou mu dr.nedělala odběr moči či krve-a toto se především nelíbilo dr. v nemocnici, takže si asi nevybereš.Na jednu stranu zbytečně ATB ne,ale když už půlka rodiny ATB měla, bylo skoro víc než jasné,že se to ponese dál…Hodně zdraví nepřihlášená Laura
ja jsem dr nedávno změnila protože všichni na ní nadávali že dává pořád antibiotika a prohlídky u nás probíhali vždy ze dveří tak jsem zvolila tuhle co ji všichni chválili a nevím jestli jsem se neunáhlila má takový až moc přírodní způsoby léčení no ted už s tím nic nenadělám to už by si asi všichni tukali na čelo že jsem praštěná kdybych to zas měnila.Jo a vnemocnici jsme byli i s laringitidou i se zvracením už jsem uplně vyřízená a mám z toho depku.Jsme tady jak lazaret.
Dík za odpověd ZUZAN
Naše malá (5,5roku). Nikdy tak moc nemocná nebývala, ale letos koncem října jí skolil zánět průdušek, v pátek s ní byl manžel u dr. řekla, že na průduškách to není, dostali jsme -klasika"mucosolvan+pamykon"-s kamarádkou si děláme srandu dr. má období, kdy píše výhradně-mucosin, mucosolvan nebo zase období stoptusinu a nic jiného, když od ní mamk stojí za sebou v řadě v lékárně, tak by si lékárnice mohl dát k sob celé balení. No z pátku na sobotu a ze sobotu na neděli nezavřela v noci pusu, kašlala v kuse, tak jsme ráno šli na pohotovost, tam dr. diagnostikovala zánět průdušek a dostala sumetrolim, dobrala ho, pořád ji to sedělo na průduškách, tak jako „nášup“ klacid. Dobrala ho, byla ještě o týden dýl doma než měla být, šla do školky 20.listopadu. Od půlky prosince znova kašel,tak jsme ji dávali hedelix sami, 18.12. teploty přes 39 štěkavý kašel, ale děsný, který jsem u ní ještě nepoznala, druhý den, že je to silný zánět průdušek, takže od 19.12. opět antibiotika, na kontrole 27.12-po dobrání, stále nebyly průdušky čisté-dr, která naši zastupovala se zhrozila, že do dvou měs. troje ATB, že teď by to ještě bylo také, ale čtvrté ji nemůže už dát, dostala 3× denně VENTOLIN, 2.1. kontrola opět průdušky nejsou čisté, kontrola za týden-dobrat ventolin. Jsem z toho na prášky sama, protože s manželem pracujeměe na střídačku (jeden
ranní, druhý odpol), ale i tak nám to nevychází, babičky hlídací nemáme. Nemoc se táhne, už jsem si sama zažádala o ORL vyš. ohledně nosní mandle, jestli není zvětšená, musíme počkat až budeme zdraví. Dnes malá kašle pořád hlavně v noci. Od podzimu ji dáváme ichinaceový sirup+omanový sirup, pije průduškové a bylinné čaje (už je ani nechce). A
dr. je v klidu, řekne „no to jsou děti, s tím musíte počítat, že bývají nemocné“. no vím to, ale taková léčba typu „ještě to není na průduškách“ dostanete sirup od kašle za týden jdete na kontr. a dostanete ATB na 10dnů, protože je to zánět průdušek a tak je to dokola. Malá je už celá ztrápená, že nemůže do školky, ven, o plavání ani nemluvím, to už jsme nebyli ani nepamatuji. Taky silně uvažuji o změně dr. Pracuji nyní v nemocnici a sestřičky samy říkají, že je to zvláštní léčba bez jakéhokoliv odborného vyš. O co si neřeknu to není a po nemoci o odběru krve si můžeme nechat zdát. V roce 2006, v květnu měla naše dr. zástup a dr. co ji zastupovala, se ptala, jestli je v rodině nějaký alergik či astmatik, že byl průběh také děsný (dostali jsme čípky RECTODELT), doporučila po domluvě s naší dr. vyš. na alergologii, naše to pak nechala vyšumět, že to bude dobré a každé vyš. je nákladné atd. Když teď malá stojí vedle mě nebo se v noci přestěhuje k nám, tak píská. Tak nevím co dál, jak ve středu dopadneme. Chtěla jsem jen tímto říct, že asi léčba je všude stejná a nyní budeme chodit a platit a platit a o co si neřekneme, to nebudeme mít, kdyby alespoň léčba byla taková, že dítě bude zdravé alespoň 1/4roku (rýmu za nemoc nepovažuji), případně pátrala po příčinách nemoci. A ještě jedna zkušenost s naší dr. nejstarší syn (už mu bude 21let), měl asi od 6-7lt od jara do podzimu rýmu-vodnatou a vkuse, dr. nám napsala sanorin analergit, max dithiaden, toť vše, po štípnutí komárem opuchl jak netvor, namíchla jsem se samovolně objednala na alergologii a řekla tam dr., že naše nám doporuč. nechce napsat. Udělala mu veškerá vyšetření a řekla, že pokud dopadnou dobře, že bude ráda. Dopadly, tak, že syn alergik na pyly, trávy, břízy, mírně na prach roztoče, ale ty trávy a pyly byly hodně. Tak naše nám zpětně doporuč. napsala, ale netvářila se nadšeně a měla řeči, že v dnešní době je 95% lidí alergiků. Bral několik let vakcíny a po pubertě musím zaklepat má klid, sice když je posekaná tráva si zakýchá, ale už je to jiné.
Uf takový román, jsem v plánu psát neměla, ale alespoň jsem se vypsala a přišla na to, že v tom nejsem sama A+E
Ahoj Anulko no tak to jste na tom podobně a přístup dr taky dobrý.Nase dr když mi řekne to nic to je VIROZA tak mi stoupaj vlasy na hlavě .Její oblíbený termín na všechno.My se ted z toho vyhrabáváme jen se děsím vždy když někdo zakašle že se to vrací jsem uplnej labil nemužu už ani spát.Jakej to byl klid když jsem žila jen za sebe a nemusela jsem se s ničím stresovat.Děti jsou užasný roztomilý ale kvuli těm nemocím už se těším až vyrostou jestli já už ale nebudu na psychiatrii.
ZDRAVI ZDAR ZUZAN
Zdravím všechny, kteří mají podobnou zkušenost a prosím o radu. Předně se omlouvám za anonym, lehce se stydím, že jako matka druhého dítěte „nevím“. Prvorozená byla zdravá. Dcerka - 1 rok má bronchitidu. Minulé pondělí dvakrát zvracela, brala jsem to jako dietní chybu. Úterý ok, ze středy na čtvrtek 40 st horečky. Zvracela co se dalo, vždy tomu předcházel dávivý kašel. Zahlenění. Šla jsem k dr, naznal, že ATB nenasadí a ať přijdeme za 24 hodin. Od čtvrtka bez teplot. V pátek stav lehce zlepšený. Sobota opět od rána horečky - 39st, jeli jsme na pohotovost, nasazeny ATB pro Bronchitidu. Sobotu prospala, neděle ok, i včera v pořádku. Ode dneška opět horečky, 39st. Zítra se dopoledne chystám opět k dr. Co myslíte? Jsou přetrvávající horečky časté? Nezdá se mi to, kašel ustává, ale ještě mám podezření na zoubky - zkousává savičku vzadu u stoliček a strašně moc slintá, nestačím měnit bryndáčky. Děkuji za radu. Spíš uklidnění, pochopení…
Ahoj, my máme to samé. Asi řady nějaká viróza. Od čtvrtka 24hod. teplota 38-38,5,potom kašel, a od neděle ráno horečka 39,5. V pondělí dostala mala antibiotika na zánět průdušek, horečka klesla až včera večer. Dnes ráno měla jen 37,4 ale stále kašle šílené, až zvrací, dýchá rychle. Doufám, že se už z toho dostaneme.Jak ste dopadli vy?