Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Otevírám novou diskuzi, protože by mne zajímalo, jak jste na tom vy milé maminky. Mám 8,5měsíční dceru, která je neustále nemocná, tedy má pořád rýmu. Sotva ji nějak poléčím, tak ji obratem dostává znovu, vždy totiž přichází do styku s jinými lidmy. Naše dětská lékařka mi sice již několikrát vysvětlovala, že bych se měla vyhýbat supermarketům a obchodům vůbec, ale jak to udělat, když jsem téměř sama, manžel pracuje někdy i déle než 8hodin, babičky nehlídají, prostě bych asi zemřela hlady, kdybych si nezašla do obchodu sama. To samé je pošta.Venku se také nyní nějak nezdržujeme.
Trápí mne to i v souvislosti s tím, že u malé byla diagnostikována šelest na srdíčku a navíc má malá i malou dírečku na chlopni, proto bychom se měli vyvarovat všech nemocí. Byly jsme na kardiu zatím jenom jednou a další kontrola je až v dubnu.Nemáme pak také malou do ničeho nutit a také by neměla příliš dloho plakat.
Nemáte také někdo podobné zkušenosti. Potřebuji slyšet nějaká pozitivní, ale i ty negativní postřehy. Diky
Petra ___________________
""http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbunadg20070413_0_My+Kiky+is.png:http://tickers.baby-gaga.com/…+Kiky+is.png
Naši kluci (17 měsíců a 4,5 roku) jsou taky poslední dobou neustále nemocní. Mladší má několik potravinových alergií, ekzém, poruchu imunity a drobnou srdeční vadu (zesílená komorová přepážka). Nám nosí bacily ze školky starší syn. Mezi lidi s dětmi v zimě prakticky nechodím a myslím, že to je znát, nemocnost se přeci jen zlepšila. Taky obtížně sháním hlídání a mám pracovně vytíženého manžela, ale kvůli zdraví dětí to nějak zorganizovat musím. Jak to dělám?
No můj manžel teda pracuje víc jak 8hodin denně, z domova je nějakých 14hodin denně a dokud jsem neměla auto, tak prostě po práci zajel rovnou nakoupit i na běžnou denní potřebu.
Teď si zajedu pro pečivo nutné potřby a velké nákupy děláme jednou týdně.
V tomhle počasí, kdy ani nevymrznou bacily a řádí různé nemoci, bych s dítkem, které je ohrožené a takto zdravotně citlivé, prostě tyhle věci asi neřešila a musel by manžel…
Kdybyste byli jinak zdravotně OK, není co řešit…
No, mě by se taky líbilo si dojet do obchodu, ale nemám řidičák-hodlám si ho na jaře pořídit, snad nebudu kopyto a vyjde to. Ale musím podotknout, že i já jsem po porodu už asi po třetí nemocná, takže mi připadá, že si to s malou pořád dokolečka přenášíme. Víte, mně taky dost štve, že kamarádky a taky moje sestra se nezdráhají přijít i s nemocnými (rýma,kašel atd.)dětmi na návštěvu. Já když mám dítě nemocné, tak by mne ani ve snu nenapadlo,jít sním na návštěvu nebo vůbec za jinými dětmi. Chápete to? A už jsem na to i několikrát upozorňovala,ale připadá mi jako bych házela hrách na zeď. Jen mi připadá dost nezdvořilé,abych před nimi zavírala dveře, nebo je vyhazovala. Jen jsem asi párkrát řekla něco, co je možná udivilo, ale přešli to bez poznámek.
Jo a k manželovi, také jezdí na nákupy, ale pořád ho jaksi nedokážu přesvědčit, že je lépe udělat jednou za čas větší nákup, než jezdit ob den- což nevítá s nadšením.Pořád si asi nestačil zvyknout, když jsem chodila ještě do práce, tak jsem vždy po cestě skočila něco koupit a do obchodu chodil pouze minimálně.
Petrusho, nezlob se na mně, ale to, že je manžel osm hodin denně v práci není přeci důvod, aby nemohl zajít do obchodu pro něco k snědku. Můj manžel je v práci od půl sedmé a vrací se domů až kolem osmé hodiny večer - někdy dřív, někdy později. Ale kdykoliv potřebuji, tak mi do obchodu zajede. Možná jsis svého muže rozmazlila tím, žes všechno obstarala sama, ale teď by se měl začít starat on. Máte malé nemocné dítě - zvlášť, když má nemocné srdíčko, a je důležité, aby byla co nejvíce v pohodě a zdravá, což opravdu nejde, pokud s malou chodíš mezi lidi. Teď je ošklivé počasí a bacily si to fakt užívají, takže se ohlížej jen na malou a snaž se rizikovým oblastem vyhýbat. A na tu rýmičku zkus libenar, nám zabírá dobře - ale kapu ho malé jen na noc a přes den používám vincentku nebo stérimar - to abych jí od malička příliš nedráždila sliznici ![]()
No co mě se týče Petrusho, tak já bych teda příchozivší návštěvy, které jsou nemocné, klidně vyexpedovala. Bez okolků. Co je nezdvořilejší? Vyhodit je od dítěte, které má být zdravé pokud možno, nebo vyhodit návštěvu, která je tak nevychovaná, že si klidně přijde s nastydlými dětmi?
Ono jiná situace by asi byla, kdyby přišli s blbou rýmou někam, kde je dítě jinak zdravé, ale u vás je jasně dané, že tomu máte maximálně předcházet kvlůi vašemu problému se srdíčkem a to má přeci přednost.
Já vím, jak to je na budku, sama jsem dala holku do školky a už je pořád doma, j ásama marodím od ní, přehazujem si tao jako horký brambor a mám před porodem. Takže prostě teď to zkusím napsled a před porodem prostě nepůjde, i když vím, že mě klepne…
Jinak je mi jasné, že bys třeba na nákup zajela na otočku, ale když ta možnost není, musí se prostě manžel angažovat. Neřeknu ještě, kdyby trávil opravdu celé dny v práci, ale 8hodin? To se zvládnout zkrátka musí, i kdyby to mělo být třeba obden a pečivo na dva dny najednou, no ne?:)
Určitě se podaří to pořešit…
Teď je hrozná nevýhoda toho blbého počasí. Já to sama vidím na nás…Loni jsem taky marodila v takovémto počasí od ledna do května prakticky neustále…
my sice nemáme srdeční vadu, nicméně měli na ní v nemocnici u staršího syna(3,5r.) podezření a prošel všemožnými vyšetřeními. Každá rýma mu skočí na průdušky, skončili jsme v nemocici týden po návratu z týdenního pobytu v nemocnici s mladším synkem (11měs.), mladší měl spastickou bronchitidu, laryngitidu, starší pak zápal plic který vzešel z bronchitidy. Oběma klukům ve finále diagnostikovali astma, mladšímu ještě blíže nespecifikované alergie. Starší měl za měsíc 2astma.záchvaty-když jsem četla příčiny AZ, tak se tomu prostě nelze vyhnout. Naše dr.řekla rázně odhlásit ze školky, ale alergoložka i dr.v nem. říkají opak-navíc se mu tam líbí, má tam kolektiv dětí a já mu doma už nic moc nedám,takže chodí,ale jen pokud je 100%zdravý-při sebemenší rýmě zůstává doma. Manžel jezdí z práce nejdřív v 18h, to odcházím většinou já. Pokaždé,když mu zavolám do práce,že potřebujeme sunar či vodu pro mladšího, nebo cokoliv jiného,tak to doveze-někde koupí cestou. Jinak velký nákup dělá také-buďto on,anebo jedu já večer,ale tady je zase fakt,že v Pze mají někde nonstop.
Co se návštěv týče, tak tady jsem byla striktní už o narození a i svým rodičům jsem řekla,pokud byli nachlazení,at nejezdí-mají to 150km a mohou přijet jen max 1×za měs.,tvojí sestře bych to řekla také jasně a eště bych zdůraznila,že to řekla dr…
hodně zdravíčka nepřihlášená Laura
Ahoj Petru,
my také neustále bojujeme s rýmou, mladší syn (8,5m) právě prodělal 6ti týdenní rýmu a pořádné zahlenění (už nás strašili i s cystickou fybrozou ..brrr…
) a asi měsíc před tím měl rýmu cca 14dní…
Starší (4 roky) syn má nudlu u nosu stále. Má vytrženou nosní madličku a stejně pořád soplí. Několikrát byl přeléčen na ORL a stejně se to pak vrátilo. Před vánocemi jsme znovu navštívili mudr na ORL, koukl mu do nosíku a prohlásil, že vzhledem k tomu že jinak nemocný nebývá, tudíž to není oslabená imuntia, se mám smířit s tím, že do určitého věku, bude mít stále nudly u nosu. Prý dokud se mu neuzavře Eusatchova trubice a ta se uzavírá prý když děti dosáhnou výšky cca 120cm.
Jinak mi řekl, že kapky typu Nasivin, Otrivin, Olynt…můžeme používat max 1 měsíc.
Vincentu, Mar, Libenar neustále…jsou to kapky na bázi pouze fyziologického roztoku a dají se používat i dlohodobě… neničí sliznici…ale podle mé zkušenosti, podkud je nosík pořádně ucpaný neuvolní ho…
A co se týče mě, také stále bojuji s rýmou už od podzimu, dopuji se céčkem a béčkem…ale stejně se to v různé intenzitě vrací… ![]()
Mám pocit, že si to stále předáváme do kola…
Ven chodíme hodně…i mezi ostatní děti (samo, že pokud máme teplotu, nebo vyrózu, mezi děti do uzavřených prostor nechodíme)
a je také fakt, že pokud k nám jde na kávičku jiná maminka, upozorním ji předem, že máme rýmu a ona se už rozhodne sama, jestli přijde nebo ne, také respektuji, pokud mi kamarádka řekne, že si právě kvůli nemoci nepřeje, aby jsme ji navštívili…
Ale izolovat se úplně od lidí se opravdu nedá…už i kvůli dětem…
Supermakety se snažím s dětmi navštěvovat minimálně (ale občas se tomu také nevyhneme).
Tak přeji hodně zdaru při boji s rýmou (nám všem)
evelinečka
Držím p
Máte pravdu, musím prostě přitvrdit i na ty návštěvy, co se týče mých rodičů, ti jsou disciplinovaní, ale tchýně a tchán-( pro ně je malá zatím jediné vnouče), ti mě moc nerespektují. A to je tchýně bývalá zdravotní sestra. Dobrý ne! Jinak zkuste se někdo ozvat, kdo máte dítě se srdeční vadou.
Petruško,
promin, nepíšu přímo k té tvé výzvě ![]()
jen jsem chtěla ještě dodat, že tomu mladšímu vzala mudr stěr z nosíku i kruku a v nosíku měl nějakou „potvůrku“, která prý způsobovala tu rýmu a zahlenění, dostal na to léky a teď už bude snad na nějako dobu klid…
Držím palce.
Pá
e