Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
obracím se na Vás zkušenější s prosbou o radu
.Včera jsem byla s malým v dětské nemocnici na rtg plic a srdce, protože kašle a má rýmu. Začalo to zahleněným kašlem a přešlo na dráždivý tak nás raději poslala na rtg zda to není zápal. Ve zprávě máme napsáno bronchitis acuta obstr. Napsala nám spiropent 2× denně a pokračovat 2× denně s mucosolvanem. Zdá se mě, že mu to hned pomohlo.Teplotky vůbec neměl a už se i vyspinká konečně. Můžete mne napsat jak léčba dlouho trvá shruba a jak je to závažné? Pořád se na něj dívám jestli dýchá
, má ležet ve vyšší poloze tak nemůžu zapnout dýchačák a jsem z toho nervozní
. Zítra jdeme na kontrolu, ale vždycky když se těch doktorů na něco zeptám tak dostanu poloviční odpověd nebo to nějak přejdou a zase nic nevím
. Děkuju moc za názor a Vaše rady!!!!
Nevím, jak je miminko staré. Naše malá měla bronchitidu poprvé v 5 měsících, potom ji měla během prvního roku několikrát opakovaně, jednou s náběhem na zápal plic. Ale měla vždy horečky, teploty,vysoké CRP, chrčela, ATB,k tomu Spiropent. Já jsem zvhčovala vzduch, ležela na nakloněné rovině - polštář pod matrací, ale to pořád, hlavně k vůli refluxu. Monitor dechu normálně fungoval.
Léčba trvala asi týden.
Přeju, ať je miminko brzy v pořádku.
Naše malá měla bronchitidu v 6.ti měsících a skončily jsme ve špitále. Měla asi týden 40 horečky, takže byla dehydrovaná, kvůli tomu 4 dny na kapačkách sama na DIP a ještě se přidal oboustranný zánět středního ucha
Byly jsme tam 10 dní, pak ještě týden klid doma, celkem nám to trvalo dobré 3 týdny. Nepřeju nikomu.
Pokud má ale průběh zatím takový a jsi v kontaktu s dr nestresuj, jen bych pokud má i rýmu pořád odsávala, ty uši jsou svinstvo.
Malému jsou 4m. Jani já mám pod matrací vlastně ten monitor, když na něj něco položím na vyvýšení tak zachytí dech i přes to? To by byla paráda, musím to vyzkoušet at netrnu pořád
.Malej je relativně už v pohodě, teplotku vůbec neměl jen ten hroznej kašel a na to mám pocit, že hned zabral ten spirop.Snad to bude v pořádku
.
Příspěvek upraven 22.02.11 v 14:58
Odsávat se snažím často. Chudinka malá to jste si teda museli užít Seal
!!!!!
Malej měl škaredou bronchitidu už 3× (je mu 9m), 2× s ATB, jinak Spiropent nám krásně zabírá. Odsáváme a mucosolvan na odkašlávání. jinak zvýšenou máme postýlku tak, že jsme dali knížky pod nohy postýlky, takže monitoru se netklo. A hodně zvlčujeme vzduch. Trvalo to vždycky tak týden - 10 dnů. Prvních pár dnů teploty, pak už jen chrčel při dýchání a postupně se to zlepšovalo
Přeji ať se drobek brzo uzdraví
Děkuju moc za odpovědi a podporu. Pořád jsem přemýšlela čím jsem mu to způsobila a jak jsem to mohla ovlivnit…Snad už budeme mít jenom zdraví miminka ![]()
Ahoj je to 14 dní co moje 2mesicni(nedonošená)dcerka měla bronchitidu,která řešla v zapal plic,zrejmne virového puvodu CRP ,krevní obraz v pořádku bez teplot jen davivý kašel zahlenena..dostala ATb a Ventolin po 4 hodinách a Hedelix na odhleneni a kašel…antibiotika brala 10dni,ale zlepšení přišlo po 2dnech jinak se v tom celkem placala skoro 10dni kdyz pripočtu i dny bez antibiotik…syn od níchytl jen rýmu jak hrom takže jsme jen odsávali a zvýšená poloha
marketm tak doufám, že tak daleko nedojdeme
. Hlavně, že jste už v pořádku a snad se nám to nebude vracet. Jsem zvědavá na zítřejší kontrolu ![]()
Guccinek píše:
Malému jsou 4m. Jani já mám pod matrací vlastně ten monitor, když na něj něco položím na vyvýšení tak zachytí dech i přes to? To by byla paráda, musím to vyzkoušet at netrnu pořád.Malej je relativně už v pohodě, teplotku vůbec neměl jen ten hroznej kašel a na to mám pocit, že hned zabral ten spirop.Snad to bude v pořádku
.Příspěvek upraven 22.02.11 v 14:58
Monitor přes polštář funguje, to jsi určitě už vyzkoušela.
Ahojky, naše malá měla také náběh na zápal plic, sedělo jí to na průduškách, strašná rýma, kašel, zahleněná od vrchu až dolů, neustále zvracela - hleny, nechtěla jíst ani pít, hleny i v plínce, stolice naprosto zelená jako špenát. Horečky naštěstí neměla. Dostaly jsme antibiotika Zinnat a Stoptusin na odkašlávání, nakonec jsme stejně musely po týdnu do nemocnice, zápal plic se nepotvrdil naštěstí, ale i tak jsme měli naordinované inhalace a léky proti dušnosti…, za 3 dny jsme šly domů. Největším problémem bylo podle mě topení - doma nemáme měřáky a tak se topí jak to nejvíc jde, malá pak byla úplně zchoulostivělá, teď furt větráme a topíme na minimum, udržuje teplotu doma kolem 20 - 21 stupňů (předtím 25 - 27) a malá je zdravá jako rybička ![]()
Ahojky holky, malej už má týden bronchitidu, chrchlá ale už 10 dní, týden inhlalujeme ventolin, dneska nám k tomu dala i Zirtec, kdyby to prej bylo alergickýho původu. Hedelix na odkášlávíní. Horečky měl asi 4 dny, max.38,8 v prdelce večer, jinak přes den skoro vůbec. Přečetla jsem si informace k Ventolinu a tam píšou, že je můžou děti až od 18 měsíců a nám bude teprve 6
celkově mi ta diagnóza moc nesedí..CRP z prstu bylo negativní, příští týden se máme zastavit a jestli se to nezlepší tak RTG..no jestli ten zápal plic nemá už teď..ten ventolin totiž vůbec nepomáhá..a masírovali jste prsíčka? Díky. ![]()
AHoj Dydynko:),malá má 7. měsíců a 2 týdny nás trápí kašel. Ze začátku to nebyla žádná hrůza, ale postupně se k tomu přidala rýma a malá mi začala chrčet, 2 krát byla poslechově čistá a při poslední kontrole nám Dr. oznámila, že máme zůžené průdušky. Dostali jsme spiropent 2 krát denně, odsáváme z nosíku a jinak ji maži tymiánovým krémem na hrudníček a mezi lopatky a dělám zábaly. Zdá se mi to lepší, ale nechci to zakřiknout. Zítra jdeme na kontrolu, tak uvidím co řekne paní doktorka a hlavně jestli dostaneme ATB. U Ventolinu si nejsem jistá, ale pokud ti ho Dr. předepsala, tak snad ví proč a co dělá. U těch malých dětí je to hrozně, za ty dva týdny jsem vyčerpaná a hlavně mám o malou strach. Držte se
a hlavně se brzy uzdravte ![]()
S mým 17.-ti měsíčním synem bojujeme s obstrukční bronchitidou opakovaně od 3 měsíců. Paní doktorka nám kromě Spiropentu dala i lék k inhalaci, Ventolin, roztahuje zatnuté průdušky (to je ta „obstrukce“)a je to naprosté požehnání. Vyléčil se po dvou týdnech. Když jsme byli v nemocnici, trochu mě šokovali, protože jsem zjistila, že jsem mu ten Ventolin dávala celou dobu úplně špatně. Musí se dávat přes správnou velikost masky a chamber a držet masku na obličeji cca 20 sekund. Já to vydržela tak 5 sekund ![]()