Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
dcerka onemocněla bronchitidou - kašle vlhkým, produktivním kašlem, ve dne i v noci. Dnes jsme byli u dr. - zastupující, naše obvodní má dovolenou. Dcera dostala Ventolin sirup a Zodac kapky. Ta zastupující lékařka je považována za fakt dobrou, nicméně… naše dr. při podobných předchozích stavech dcery dělala vždycky CRP a nasadila ATB - dneska se test nedělal a ATB nemáme. A já jsem na pochybách - třeba fakt nejsou nutná, naše dr. je dává i když měla dcerka CRP třeba 30.
Jde o to, že má teploty mezi 37 a 38.5 (místy jí to vystřelilo i na 38,7) a já si nejsem teď jistá, jestli ta léčba bude stačit. Jako je to první den, chápu, že každý léčí jinak, ale nevím. Bojím se, že se dceři i tak přitíží. Víkend se blíží… Co chci vlastně slyšet? Že je Ventolin se Zodacem dostačující třeba… máte zkušenost s podobnou léčbou? Jinak teda aby to nevypadalo tak, jak nechci - určitě kvituju, že šetří dceři imunitu nenasazováním možná zbytečných ATB, taky pro to nejsem, ale červíček přece jen hlodá.
Roční syn měl bronchitidu minulý týden. Neměl ale horečky. CRP Dr. nedělala. Nasadila Ventolin sirup + Mucosolvan + Fenistil kapky. Měl k tomu hnusnou, hustou rýmu tak i Pamycon do nosu. Do týdne byl OK.
Můj tohle má imrvére, a dostává vždy Ventolin a Mucosolvan (nebo něco podobného), ATB na to má tak 1× do roka, výjimečně.
A jak kašlali? Dcera kašle fakt hodně „vlhce“, chroptivě, hodně to v ní praská a mezi tím kašlem jak se nadechuje, tak sípe…
Já jsem zmatená asi od té naší dr., protože vidím, že léčba, co jsme dostali, je normální. Štvou mě ty teploty, to je důvod, proč pochybuju.
No mně to trochu přišlo jako štěkání, při nádechu trochu sípal…se starším chodím na alergologii a na bronchitidu má jen inhalátory, jednou nám naše Dr. napsala ATB a alergoložka to tak nějak nenápadně zpochybnila…
Ahoj tak dcera vzdy dostane ATB ale ma take vysoke crp, treba neter je jeste nikdy nemela, vzdy jen neco na kasel nam tedy hodne pomaha ACC pro deti, a pokud ma vlhky kasel a vykasle tak bych zodac urcite nedavala..to slysim poprve
@katule9 píše: … pokud ma vlhky kasel a vykasle tak bych zodac urcite nedavala..to slysim poprve
Bylo nám řečeno, že b jí to mělo ulevit od toho sípání mezi kašláním, že působí proti otokům dýchací trubice. ![]()
A jak dlouho má ty horečky? Jinak Zodac je na splasknutí sliznic, snadněji odteče hlen.
Záleží jaký má ta bronchitida původ. Dcera měla taky v roce a půl a atb jsme nedostali. nás teda hned hospitalizovali, protože měla takové záchvaty až se dusila. Ale taky měla Ventolin a ještě dostávala sprej do inhalátoru, ale to si nevybavím jak se to jmenovalo. A do týdne byla taky dobrá..
V pondělí ještě byla ve školce, tak to asi nic neměla (jako teplotu), včera jí manžel naměřil už skoro 38 a dneska po ránu měla 37.2, po návratu od doktorky 38, za další 2 hodiny 38.7 a to už jsem jí dala Panadol, protože byla rudá a rychleji dýchala. Po Panadolu to spadlo na 37. Já vím, že od včerejška je to ještě brzo, navíc když se začala léčit až dnes (kašle od soboty, ale byla bez teplot až do včerejška).
Příspěvek upraven 27.01.16 v 21:35
@Ellusa Díky
, čaj udělám. Vitamíny dostává Multiimun dlouhodobě, tak asi nic navíc není nutné (ale nevím). Já právě nevím, jestli (kdyby se to nelepšilo), jít k dr. ještě v pátek - přeci jen ten víkend… Od pondělka už bude zpět naše dr. ale to je ještě dlouhá doba.
Bojím se tak moc, protože dcerka už měla jednou zápal plic (2 týdny v nemocnici), a dvakrát opravdu škaredou bronchitidu, kdy jsme chodili obden na plicní a visela ve vzduchu hospitalizace.
Příspěvek upraven 27.01.16 v 21:36
@Maddlen udělej olejový zábal na hrudníček…
uleví a pomůže…návod tady
http://www.pruvodcevyzivou.cz/…abskych-rad/
já nedávám do igelitu, ale přímo na tělo, omotám suchou plenou a nechám působit
@Maddlen jinak…jestli na to trpíte, doporučuji výrobky just
tymiánová mast–na hrudník
olej 31 bylin…myslím, ře se tak jmenuje–kapku do vany dávám
a eucasol..stíknout do vzduchu–malinko jen
je to dražší, ale suprový