Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, vzhledem k tomu, že mi v jiném tématu nikdo neodpověděl, zkusím to tady. Začínám si měřit BT, ale zatím se v tom moc nevyznám. Myslela jsem, že ovulace proběhla 15 DC, i my jí FF ten den označil, ale podle dnešní teploty jí zase vymazal. Právě mě 14, 15 DC bolelo břicho, tak jsem myslela, že byla. Je normální, aby teploty takhle skákaly? A že od domnělé ovulace pořád cítím podbřišek, dneska trochu víc?
Právě mi doktorka dala Utrogestan od 16 DC na 10 dní, na zkrácení cyklu (MS jednou za 3 měsíce po vysazení HA) a prý by se měl brát až po ovulaci, tak jsem myslela, že to akorát vyšlo, ale teď ani nevím, jestli vůbec ovuluju. Může Utrogestan teplotu nějak ovlivnit? Prosím, kdo máte s měřením zkušenosti, poraďte, tohle je můj dá se říct první normální cyklus od vysazení HA (v únoru) a jsem z toho jelen..
Příspěvek upraven 04.12.14 v 19:34
Utrogestan je progesteron a právě progesteron způsobuje zvýšení teploty po ovulaci. Dodáváš-li jej uměle léky, pak je ti dle mého soudu měření teploty na bzum.
@alfonza tak z toho grafu vyhod zminku o utrogestanu a den ovulace ti zase naskoci. on ji oznaci na zaklade 3 po sobe nasledujicich dnu se zvysenou teplotou, ale pokud mas vyplneno, ze jsi mela utrogestan, tak nevi, cim bylo ozbyseni zpusobeno a ovulaci neoznaci. Tot ma zkusenost.
@eetkikinka No jo, ale k prvnímu zvýšení teploty (z 36 na 36,4) došlo ještě před tím, než jsem si vzala utroš. Jinak ty další teploty samozřejmě ovlivnit mohl, pak ale nechápu, proč teplota klesá, když by se spíš měla díky progesteronu držet nahoře. Jsem teda netušila, že je to taková věda ![]()
@Cuddy Tak ovulace nenaskočila, ten pokles byl asi moc velký nebo nevím.
Teď jsem ještě zkusila zadat zítřejší teplotu stejnou jako dnešní a přestože zase nízká, ovulace zase naskočila.. zajímavé.
@alfonza moje zkušenost je taková, že po nasazení Utrogestanu se mi teplota zhruba do dvou-tří dnů zvýšila (a pak se držela nahoře). Jak už holky napsaly, je to progesteron, který způsobuje zvýšení BT.
Na doporučení lékaře jsem 3 měsíce Utrogestan brala 17-25DC s tím, že vyzkoušíme, zda mi to neposune ovulaci na tabulkových 14DC (normálně mívám až mezi 20 až 30DC). Sice jsem po něm měla tabulkové cykly 28 dní, ale to je vše, ovulaci mi to neztabulkovalo. Takže moje zkušenost: Utrogestan sice zpravidelní cyklus, ale rozhodně nezařídí, aby tělo ovulovalo (a v mém případě pravděpodobně ani k ovulaci v těch 3 měsících braní Utrogestanu nedocházelo).
@Solaris Díky za zkušenost. Mě právě po 3 dnech teplota klesla, tak by mě zajímalo, jestli to vůbec byla ovulace. Nemám předchozí zkušenost, tak ani nevím, jak by to mělo vypadat. No jsem zvědavá na zítřejší teplotu.
Jinak jsem domluvená s doktorkou, že vyzkoušíme, co utrogestan udělá a pak uvidíme. Pokud mi ale zpravidelní cyklus s tím, že nebudu ovulovat, tak je to celkem k ničemu. A to už jsem se začala radovat, že se mi konečně tělo po HA vzpamatovalo.
Jak dlouhé cykly jsi měla před utrogestanem, jestli se můžu zeptat? Jak jste to pak s doktorem vyřešili?
@alfonza Já už od puberty mívala cykly vždycky od 35 do 45 dní. Tenkrát mě to nijak zvlášť netankovalo, neřešila jsem ovulaci ani jsem neměřila teplotu.
Až teď, když chceme potomka, jsem se snažila pochopit, jak teda to moje tělo funguje. Díky měření BT mám ověřeno, že ovulace probíhá mezi 20DC a 30DC, poté se mi teplota zvýší a vydrží vždy 14 dní nahoře až do menstruace.
Sama jsem zhodnotila, že v tom experimentu, zda mi Utrogestan v tomhle směru nepomůže, se mi pokračovat nechce. S doktorem jsem to tedy přestala řešit. Naštěstí ovulaci potvrzenou mám, jak měřením teploty, tak párkrát ovulačními testy. To mě uklidňuje, takže dál ani řešit nechci (těch problémů už je beztak dost.)
Tobě držím palce.
@Solaris Já si teda cykly před HA vůbec nepamatuju. Prášky jsem přestala brát už v únoru, jsem teda nemyslela, že se bude tělo tak dlouho rozjíždět.
Takže když jsem teď dostala MS po 3 měsících, jsem si řekla, že zkusím měřit, jestli to vše funguje.
Každopádně se budu asi muset domluvit s doktorkou na ultrazvuk, abych věděla, jestli ovuluju a necpala se zbytečně utrogestanem.
Taky přeju, ať to co nejdřív vyjde:)
Ahojky holky oživují diskuzi. Nevím kde začít ať není s toho roman. Minulý cyklus jsem dostala utrogestan (17-26dc) do 2fnu ms tj 28dc 5-6dc clostylgebyt absolutně nevím kdy byla ovu nepoznám ji a na Utz jsem nebyla ptz jsem v zahraničí. ale 18dc jsem nasadila utrogestan a ms přišla až o týden později a teď 5-9dc jsem nasadila clostilbegyt dnes jsem 9dc a já mám od 5"dc vysoké teploty 36,7 36.8 36.9 36.9 je to normální mit na zacatku cyklu takové teploty. Bolí mě levý vaječník ale nijak hrozne ti není.. Myslíte že teplota klesne? Je to už víc jak 24dnu od utrogestan to by nemělo už ovlivňovat bt ne? Bojím se ráno měřit že zas bude vysoka