Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím, je tady někdo, kdo ví, jak to v dnešní době chodí? Zajíma mě zda bude mít manžel nárok na paragraf, nebo si bude muset brát dovolenou na přítomnost k porodu? Někde jsem zaslechla, že je nějaké ošetřovné i po porodě až je žena propuštěna z porodnice domů. Předem děkuji za odpovědi.
Má nárok na paragraf (přítomnost u porodu), jinak nic
Jinak po porodu nee, protože by Tě nepustili, kdyby ses nedokázala postarat o dítko. Tam je nárok na paragraf jen ve chvíli, kdy je doma další dítě, které je třeba hlídat.
Na přítomnost u porodu má nárok na neplacené volno.
Na ošetřovné po tvém návratu domů obecně nárok není, to by musel tvůj lékař usoudit, že se z nějakého zdravotního důvodu nemůžeš o dítě starat a pak by ho manželovi vypsal, ale nebývá to časté.
@martina.se Na přítomnost u porodu není nárok na paragraf, pouze na neplacené volno. Plus tedy na placené na dovoz a odvoz z porodnice.
Jen pro zajímavost:
Některé společnosti mají benefity, že může být tatínek pár dní po porodu doma. Můj bývalý zaměstnavatel to nedávno taky zavedl - 5 dní po porodu může být tatínek normálně doma a má stejné peníze, jakoby byl v práci. To je hezké.