Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moc vas vsechny maminky zdravim a potrebovala bych od vas poradit. Mam trimesicniho chlapecka a uz asi mesic se mi budi tak 5× za noc. Zacinam byt na tom docela blbe, protoze uz mesic jsem nespala vic jak dve hodiny. Zacal se mu predcasne rezat zoubek, ale rekla bych, ze tim to nebude. Nevypada, ze by mu to nejak vadilo a pres den je to uplne zlaticko. Davam ho spat tak v osm, vzbudi se v jedenact, a potom to jede. Kazde dve hodky. Uz si ho davam k sobe do postele, protoze bych nezvladla si ho jeste prenaset. Asi to je blbe. Casto si chce jen zadudlat u prsa a zase usne. Ani nepije. Dudlik absolutne odmitame. Porad jsem cekala, ze se to zlepsi, ale je to spis horsi, protoze uz zacal poradne vyrvanet pri kazdem probuzeni. Byli jsme pred tydnem u doktorky, rikala, ze to je rymou, ale tu uz nema a buzeni pokracuje. Jinak je dle ni v poradku. Muz mi utekl z loznice, coz je taky na prd
Do dvou mesicu se budil 2× za noc… Mate nekdo podobne zkusenosti? Jak jste to resili? Moc prosim o radu, nebo budu brzo chodici mrtvola.. Dekuju!!! Mejte se!!!
Tak nevím jestli tě potěším, ale je to normální.
Já jsem to zažívala taky. Malý se budil na kojení každé dvě hodiny. Někdy si jen cucl a spal dál. Od malička spával s námi v posteli. Když jsem přestala kojit, budil se vesele dál na Sunar, pak na čistou vodu.
Trochu se to zredukovalo až kolem 2roku. Nikdy jsem nebyla pro vyřvávací metody. To by jsme s manželem nevydrželi.
A co radím. V poledne zalehnout s malým nebo vyslat někoho ven s kočárkem a spát.
Každý mi říkal, už se mu to začne prodlužovat. To už bude lepší. Nebylo.
Tak hodně sil,
Noční kojo verze vyžírání ledničky ![]()
Máš dvě možnosti - buď to stopneš nebo to vydržíš. Ani jedno není na 100% správné a ani jedno není na 100% špatné - je jen na tobě, co zvolíš. A to, co zvolíš bude to správné pro vás.
A přesunuji diskusi do Když děti nespí… Tam si počteš i v jiných diksusích.
L.
Včera v Sama-doma MUDr. říkala, že takovéto buzení dětí v noci je normální, jen jde o to, navyknout je, aby zase sami usnuli - neukojovat je -( třeba nakojit, ale aby se dali spinkat ještě bdící), nechovat apod…
Jestli tě to povzbudí, tak má dcera 14m se budí 5 - 6× a řve příšerně dokud ji naukojím…
Přes den nespí vůbec a do kočárku mi ji nikdo nebere…tak už těch sil taky moc nemám ![]()
No nechci tě strašit, ale náš Mates se budil i 20× za noc, když už né na jídlo, tak pobrekával ze spaní, ruce nebo nohy zamotané ve špruslých postýlky a podobně, nebo si ze spaní stoupal, sedal atd… Jak se mu blíží rok, je to lepší, ale ve třech měsících jsem určitě víc jak dvě hodiny v kuse nenaspala taky ![]()
My jsme se nevyspaly do roka holek. Pak to bylo lepsi, ale tech uplne prospanych noci bylo zatim minimum. Ted se to zase rapidne zhorsilo, rostou nam stolicky a budime se tak 7krat za noc.
Takze je to normalni, jen se musis opravdu prospat pres den, aby jsi fungovala. My jsme pak meli s manzelem domluvu, ze on k holkam vstaval do pulnoci, ja od pulnoci. Spali sjme taky oddelene, aby manzel spal aspon trochu, kdyz chodi do prace. Tak hodne sil!
Pajuleno,
U nas je to take cim dal horsi. A co si vzpominam u Honzika, tak ten spal od 2 do 3,5 mesice 9 hodin v kuse a pak to bylo jenom horsi a horsi (od pul roku byl vzhuru treba 10× za noc). Ja byla unavena, tak jsem ho asi ve 4 mesicich presunula k sobe do postele a uz to zacalo: taky jsem mu vzdycky dala prso, aby byl klid. Odnaucovalo se to strasne tezko…
Takze s Ondrou jsem si rekla, ze tuhle chybu uz neudelam, ze proste bude spat ve sve postylce. Situace ted je takova, ze usina sam v loznici, ja s manzelem v pracovne (hlavne proto, abych nereagovala na kazde jeho otoceni), po prvnim nocnim kojeni se vracim k manzelovi, po druhem uz zustaval. Od 4 v noci se uz ale Ondra maximalne po pulhodine
a nevim, co s tim.
Takze moje rada zni, „neukojovat“, radsi ho to odnaucit hned (i za cenu cca 2 hroznych noci), jinak se z toho zblaznis.
Ahoj,
taky tě nepotěším. My takhle jedem od narození a u syna bylo to samé. Malá má neklidné spaní a kdybych ji neměla u sebe v posteli a neměla vždy připravené prso
tak nespíme snad vůbec
u syna to takhle trvalo asi do 6 měsíců. Jinak je to uřvánek i přes den takže fakt náročné ![]()
A.
Jak píše Capinka, tak jsme to měli s manželem ze začátku taky, on vstával do půlnoci já po půlnoci, jinak bych padla, když přišel z práce, dala jsem mu najíst a šla si okamžitě lehnout, jinak to nešlo, já jsem ještě k tomu skoro do 4 měsíců odsávala, což znamenalo v noci přijít o další minimálně půlhodinu…
tak třeba já tě potěším ![]()
píšeš, že přes den je zlatej. Má to přehozený, v noci den a ve dne noc. Byla jsem na tom podobně, dr. mi řekla, že přes den častěji budit, hodně kojit. Prostě přes den se musí víc zasytit a nebude tolik potřebovat v noci a když ho nebudeš nechávat dlouho spát (dr říkala né déle jak 3 hodiny), tak bude taky víc unavený a bude hajat v noci. Naše Káťa, to rychle pochopila a ve třech měsících mi spala celou noc nebo se budila 1× za noc, ale pak už toho zase tolik nenaspala přes den. Vyzkoušej, za to nic nedáš. U nás to zabralo za pár dnů ![]()
Pajuleno
Tenhle problém jsem ani u jednoho neměla.Jen ti chci poradit s tím dudlíkem.U našeho prvního jsme vyzkoušeli snad 10 druhů,než jsme našli jeden,který vzal a dudlal a hlavně se u něho uklidnil.Tak třeba vyzkoušej nějaké jiné dudlíky.Sice se toho potom děcko s obtížemi zbavuje,ale aspoň klidně spí.
Pa pa J.
Někdo tady uváděl rady z pořadu Sama doma. Občas se na tento pořad taky dívám, ale jakmile tam radí jak na miminka tak se vždycky jen usmívám. No nic proti, ale jsou to rady pro pohodové a klidné mimina rozhodně ne pro ty co mám doma
kolikrát jsem si říkala, že bych tam autorce knihy něžná náruč rodičů co tam občas bývá a radí dala na „předvádění“ naši Viktorku popřípadě Adámka když byl malý. Jsem si jistá, že by s nima nesvedla vůbec nic. A to jsem se zkoušela řídit tím co ukazovala. Tak třeba nosit v klubíčku no to nehrozí to je jako za trest apod. Stejně tak s tím usínáním. Kdybych ji nechala po nakojení jen tak ležet tak se uřve a věřte, že nevyřve. Takže to fakt nehrozí. Mít hodné, klidné mimi tak se taky řídím těmito radami a pochvaluju si jak fungují. Bohužel u nás ne. Dr. si s tím taky neví rady. Naše děti prostě nejsou ležící hledící usmívající se mimina ![]()
Ajjaa píše:
Někdo tady uváděl rady z pořadu Sama doma. Občas se na tento pořad taky dívám, ale jakmile tam radí jak na miminka tak se vždycky jen usmívám. No nic proti, ale jsou to rady pro pohodové a klidné mimina rozhodně ne pro ty co mám domakolikrát jsem si říkala, že bych tam autorce knihy něžná náruč rodičů co tam občas bývá a radí dala na „předvádění“ naši Viktorku popřípadě Adámka když byl malý. Jsem si jistá, že by s nima nesvedla vůbec nic. A to jsem se zkoušela řídit tím co ukazovala. Tak třeba nosit v klubíčku no to nehrozí to je jako za trest apod. Stejně tak s tím usínáním. Kdybych ji nechala po nakojení jen tak ležet tak se uřve a věřte, že nevyřve. Takže to fakt nehrozí. Mít hodné, klidné mimi tak se taky řídím těmito radami a pochvaluju si jak fungují. Bohužel u nás ne. Dr. si s tím taky neví rady. Naše děti prostě nejsou ležící hledící usmívající se mimina
Přesně tak.A to teď mám úplného pohodáře oproti těm 2 starším.Už i někdy vydrží i 20 minut
v leže a hrát si s hrazdičkou.Ale většinou musí být vzpřímeně.Úplně nejraději mi sedí na klíně a hraje si s věcmi na stole.To by mi autorka knihy dala.
A položit,ať usne????Jednou jsem to zkusila.
Sice se uřval až usnul,ale po 5 minutách byl vzhůru a brečel nanovo.Všechny děti jsme uspávali na rukách.
Tak jen pisu, ze jsme to vybrousili a budime se po hodine
Ted to bylo asi 9× za noc, co jsem sla spat. Do te doby se vzbudil jeste 2×. No a uz zas rvem, tak letim. Mejte se krasne!!!
Možná to fakt budou ty zoubky, trápí ho to.. a pak ve dne je tak unavenej, že spinká. Buď mu to budeš muset nějak otočit a nebo se otoč ty, prostě začni spinkat přes den s ním … ale to asi taky není řešení. Zkusila bych nějakej ten dudlík, jak tady někdo psal, zkoušet jiný druh. Káťa když se naučila na dudlík, tak spinkala celou noc. A neuč ho pokaždý, když se ti v noci zbudí na prso. Budeš jeden velkej dudlík
, prostě ho zkus uspat jinak, nevím já třeba u malý seděla a hladila jí, občas nosila, dokud se neunavila. Je to náročný, ale on se za pár dni naučí, že v noci se to prso nedává.