Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky.
Budete se mi, holky, asi smat, ale mame doma naseho Jenika teprve 5ty den z porodnice a ja uz si tu procitam fora a snazim se najit odpovedi. Je mi jasne, ze je hrozne brzo (dokonce vlastne jeste ani nic fakticky nezacalo), ale uz ted naprosto netusim, jak to budeme s manzelkou zvladat. Malej je naprosto neutisitelnej. Manzelka je totalne grogy a vecer u kojeni proste spi a ja je hlidam.
Narodil se pred 10 dny v pul jedenacty. Nevim jestli uz nastal cas delat nejake zavery, ale zatim se jen cely den bojime az prijde jeho hodina. Kolem 22 to eskaluje a je do 4 do rana vymalovano.
Rikal jsem si ze tu najdu nejake konejsive textiky, ale z toho co ctu to vlastne uz bude porad stejne a jeste to bude horsi ![]()
Kdyz se na nej ve dne nekdo prijde podivat, tak ze sebe dela krasne, klidne a mile miminko ![]()
Nechapejte me spatne. Je to 4ty pokus a nektere nedopadly vubec dobre. Je vymodlenej a vydupanej z podlahy. Milujeme ho a je to nas andilek. Ale v noci mlatim pesti do polstare a proklinam stvoritele, ze mu prislo jako dobrej napad, ze muzsky proste nebudou kojit. Jak vam s tim mame pomoct? Chlap se muze jen koukat, jak mu ten malej upir vysava spici manzelku, ktera by sice rada byla vzhuru, ale sil uz se nedostava.
Jabbo, neboj, bude líp, já ti to na mou duši slibuju.
A radím jedno - zatím nezkoušejte zavést žádný režim, s klidem koupejte ve tři odpoledne nebo i pět ráno, na úklid se vyprdněte a na procházku se opravdu nemusí jít. Máte první vymodlené miminko a jste z toho pochopitelně děsně vyděšení (taky jsem byla) a právě tohle miminko vycítí a samo děsně znervózní… Teprve až se zklidníte a nějak zžijete je na čase pomalinku upravovat režim prcka k obrazu vašemu. Al na to máte ještě spoustu času… Teď se prostě podřiďte - plně a bez výhrad. A kojení ze spaní není nic špatného… Jen pozor na zalehnutí. Tvoje role teď spočívá v tom, že budeš malého hojdat zatímco maminka půjde do sprchy, budeš jí vařit kojo čaj a budeš jí říkat, jak je úžasná. Musíš si na tom posledním dát opravdu záležet, čím přesvědčivější budeš, tím bude tvá žena klidnější a tím dřív se uklidní i prtě ![]()
Jo a kupte si rehabilitační balón, dobře se na něm uspává. A kojte podle potřeby a zaháněj ženu spát kdykoli to jen bude možné.
A opravdu mi věř: bude líp, líp, mnohem líp ![]()
L.
Dekuji mnohokrat. Myslim ze neco takoveho jsem potreboval slyset.
Mame tu pripravenej babyvak a ucime se s nim (jsem levak a je to sity na pravaky ;(. Nejvetsi hruzu mam ale z toho, ze musim do prace a kdyz nebude navsteva, tak na to bude zena sama ;(
Ahoj,
soucitim s vami. Uplne stejne to mela starsi dcera, presne jak pises. Od 22h do 5h rano nepretrzity rev. Deset dni jsem na ni byla sama, nez manzel prijel z Anglie na Vanoce domu, a byla jsem uplne hotova. Nakonec jsme to vyresili tak, ze manzel se staral vzdy do cca2h rano - ja jsem v te dobe spala. A ja nastupovala hned po nem. Casem zabrala autosedacka. Vim, je to nezdrave, ale kdykoliv jsme dceru polozili na rovne, tak zmercila, ze neni v naruci, a bylo zle. Obcas jsem s ni spala v nouzi i v sede, v kresle!!!! Po dvou mesicich to preslo samo, nastesti…
Aby byla aspon chvili potichu, pomahalo skakani na balone. Manzel pri tom hral jednou rukou pocitacove hry. To je tajny tip.
Terik
ta lesinina rada je super. Myslim, ze kazda zenska chape, ze chlap s ni nemuze byt 24/7 a ze kojit za nas nebude. My jen doufame, ze kdyz se potebujeme oprit, tak to rameno je za nami, prichystane kdykoliv ho potrebujeme. Je spousta veci, se kterymi zene muzes pomoct, at uz koupani, za chvili i hrani, jen aby ona si mohla hodit nohy hore. No a kytka, pusa, objeti nikdy nic nezkazi ![]()
Ja jsem s prvnim drzela partnera nejak mimo, proste jsem si myslela, ze to neni chlapske, starat se o pide. Az mi musel sam rict, ze se chce vic podilet na starosti o mrne, takze zacal koupat, pak i prikrmvat, kdyz nebylo dost mleka, a ja trpela, kdyz mi ho „bral“ ale ted vim, ze to bylo to nejlesi pro vsechny tri. A s novym prirustkem za rohem, nemusim si delat starost, ze by to se starsim tatka nezvlad, a budu klidnejsi(doufam
)
Drzim palce a pevne nervy
Jabbo, opravdu bude líp!!! Lesi to napsala krásně.
Vykašlete se naprosto na všechno, každou volnou chvilku využijte k odpočinku a načerpání nových sil. Jakmile prtě zalehne, utíkejte do pelíšku taky ať je ráno nebo večer. Začátek je opravdu náročný a snažit se o jakýkoli režim je naprosto zbytečné.
Manželku hýčkej a jakmile se všichni tři sžijete bude to fajn.
Někdo má mimčo spavé ani o něm neví a někdo má prostě nespavce s prdíkama… my měli dva, prvních šest týdnů jsme skoro nespali a dneska si říkáme, že když jsme přežili první tři měsíce bez rozvodu, teď už zvládneme všechno! A oni ti mrňouskové umí všechno vrátit!!! To co si vybrali v podobě našich sil nám teď vrací v podobě úsměvů a rošťáren.
Vydržte!!! Stojí to za to!!!
Zuzka
Jabba - tvoje žena má už předem vyhráno, že má tak starostlivého muže jako jsi ty!
Zvládnete to, uvidíš. To co popisuješ jsme zažili taky - úplně přesně!! Každý další den to bude jen lepší! Ještě bych doporučila manželce nějaké vitamíny pro kojící ženy, já jsem nejdřív nebrala nic, byla jsem chodící vysosaná mrtvola a pak jsem poslechla radu zkušenějších a bylo to ,jakoby se do mě znovu vlil život! A pak ještě polévky BO POLÉVKA JE GRUNT!!! ![]()
Hodně zdraru a ať vám prcek dělá jen radost!!!
Tak jdu taky s troškou do mlýna.Taky jsem zažila něco velmi podobného co popisuješ a v té chvíli jsem si myslela že pro mě normální život naprosto skončil.Natálka přes den se nakojila a okamžitě usnula a večer kolem desáté to začalo a vydržela tak do dvou do rána.Ale po měsíci se to zklidnilo a ve dvou měsících už byla naprosto super večer v osm usnula a spala celou noc až do pěti.Taky můžu místopřísežně slíbit že opravdu bude líp.A to co psala Lesina je naprostá pravda malá i těd když jsem nervozní vycítí že není něco v pořádku a je protivná a ukňučená.Děti jsou holt velmi vnímavé.Nám pomohlo unavit čerstvím vzduchem ale to v těchto inverzích jde velmi těžko.Zkuste dávat spát na balkon do kočáru.Jinak držím palce a doufám že to brzo bude ok ![]()
Ahoj Jabbo,
první tak tři-čtyři týdny dítě nerozeznává den a noc, pak už to je se spaním v noci většinou o dost lepší.
Nám pomohlo:
Hlavně zkoušejte, co vám vyhovuje, slevte z vaření a domácnosti a buďte na sebe hodní!
Hodně síly,
ame.
Určitě to zvládnete. Už proto, že ti to není lhostejné a staráš se! To je skvělé.
My jsme to zažili s dcerou
. V noci jsme se střídali. Manžel byl vzhůru do jedné a já potom. Samo, že mi do jedné malou nosil na kojení, ale to bylo tak v polospánku a pak si ji hned vzal vedle.
Ve dne jsme se taky snažili spát jak to šlo. Ven fakt nemusíte chodit, raději otevřte okno a spěte všichni.
Zkuste poprosit maminku, tchýni… aby vám navařila do mražáku, ať se nemusíte starat o nic jiného. Pokud se tvoje žena ani nestihne najíst (jako já), tak jí bude ještě hůř.
Určitě ubezpeč manželku, že není špatná máma! Nezažil to každý, ale hodně z nás tady ano. Máme vymodlené miminko, čekali jste, jak budete ohromně šťastní a teď tohle. Nebojte, přejde to a štěstího budete mít, až se vám bude hlava motat ![]()
Navíc jí je teď tvoje paní hrozně, je unavená, rozbolavělá, prsa furt venku… člověk se na sebe nemohl ani podívat. Takže by jí určitě zvýšilo sebevědomí, kdybys dal nějak najevo, že je to furt tvoje krásná ženská. ![]()
No nevím, kdyby mě ještě něco napdalo, tak písnu.
není to jednoduché, ale přejde to ![]()
Ahoj,
určitě bude líp, jen musíte vydržet.
Nám malý ze začátku taky zatápěl a to jsem měla za zády svoji mámu. Taky jsme byli už se silami u konce. Večer malej začal a řval a řval, až se zalykal. Po 14 dnech, kdy to nekončilo, jsme se vydali i na pohotovost. Verdikt, máte zdravé miminko jen prostě pláče. Nevím čím to bylo od toho dne na pohotovosti nezaplakal. Večer po kojení jsme ho uložili a zachvilku spal. Asi se chtěl podívat na pohotovost.
Hlavní rada spát, když spí dítě.
Nepořádek neuteče, v obchodě se dají koupit polotovary i hotová jídla.
A využívat příbuzné. Každý kdo chce vozit kočárek je vítaný.
Přeji hodně sil a ať se to brzy zlomí.
mava
Jabbo,
myslím, že holky tady už napsaly vše podstatné. Ale opravdu souhlasím s dagmar - tvoje manželka má chlapa, který se stará a to je výhra. Protože věř, že fyzicky se to zvládnout dá, ale nejhorší je psychická únava. A to u vás obou. U nás to fungovalo tak, že když byl jeden na pokraji nervového zhroucení, nastupoval do služby druhý
Časem se malý zklidní, upraví se mu biorytmus a i vy si trochu spočnete. Vydržte, bude líp ![]()
Je super, že chápeš, jak je náročné, když je člověk s prckem doma sám…ale stejně náročné to bude i pro tebe, když budeš ve dne v práci a v noci se točit kolem mimča, takže se držte OBA ![]()
Ahoj,
TO zvladnete, hlavu vzhuru!! Bude to lepsi, chce to jen nejaky cas. Ja na tom byla podobne, dite porad plakalo a nespalo. Nejhorsi to bylo tak ty 3 tydny, nez jsem se s nim szila. Manzel mi moc pomohl, choval kdy mohl a ja mu byla moc vdecna. Moc me trapily myslenky, ze jsem na materstvi jeste nebyla pripravena a dite jsem mit nemela.
Navstevy bych si jeste nezvala, at je zena porad v posteli, spi, vali se a koji
, vsak ten mesic uklid muze stat a jidlo si muzete nechat vozit. Opravdu to bude za cas lepsi!!
R.
Technická pozn.: Babyvak je pro leváky stejně jako pro praváky. Stačí vyvlíknout z „kruhů“, otočit a zašněrovat. Taky jsme s ním zpočátku bojovali, ale je to super věc. Hlavně nosit „na zádech“ (rameno uvnitř), nejen na krku.
Bára
ahojky, připojuji se k holkám- v první řadě tě taky chválím za zájem ženě pomoct.
Spousta chlapů v tom svou ženu nechá plácat, ty se snažíš situaci zlepšit a to je moc důležitý.Opravdu jak psaly ostatní spát ve dne kdy to jde.Ono se to vážně urovná, jen je třeba si nepřipustit výčitky, že něco musíte dělat blbě.nejspíš neděláte.Prostě je to takové období a skutečně JE KONEČNÉ ![]()