Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím jestli mi můžete někdo poradit:mám 4-měsíční holčičku a už skoro týden jí přes den nemůžu uspat,což má za následek neustálé kňourání,fňukání a když jí položím hrozný řev,který přechází do vztekání..Je mi jí líto,byla jsem ráda,že jsme se vyhrabaly z koliky a teď zase tohle..myslela jsem,jestli to nejsou zuby,ale nic jsem nenašla.Děkuji za rady.
![]()
Ja prdolku dodneska uspavam odpoledne tak, ze si s ni lehnu do velky postele, drzime se za ruce, a ja delam ze spim. Zatim to vzdycky zabralo, az na to, ze u toho vetsinou usnu taky ![]()
si nemyslim ze by to u tak maleho prcka bylo vztekani se… zkus uspavat jinak-malicka usnula nejlip na brisku,nebo zkus kocarek nebo zpivat(treba ji Tvuj hlas uklidni) nebo pritulit v posteli… nebo utahat mlikem(jak sosa tak ji to unavi treba) zadna rada asi neni univerzalni ale na vztekani je asi fakt mala…
Já si myslim že to vztekání je.Takle maličký se umí pěkně vztekat
.
Já většinou položim do postýlky a malej usne a když ne,tak se snim chvilku mazlim ve velký postely a pak usne ![]()
Ahoj, klidně může mít hlad/žízeň. Je to těžké soudit takhle na dálku, ale jak není plné bříško, je to mizérie. A to bez ohledu na to, jestli tabulka říká, že je zrovna období růstového spurtu, nebo ne…
Nebo jen má problém jak sama usnout a pak je možná řešením nakojit/odříhnout/dokojit nebo nechat být - podle toho jak moc si odříhla/položit do postýlky a odejít od řvoucího potomka. Vrátit se případně k umdlévajícímu řvounovi tak po čtvrt-půl hodině nebo vůbec ![]()
Je to asi o nervy… znám to a spousta jiných taky… bude líp, neboj.
Držím palce ať to brzy zvládnete.
Daniela
No, náše sluničko se takto vztekalo od příchodu z nemocnice, holt některá miminka chtějí být u maminky. U nás pomáhalo uspávání bříško na bříško, spaní s mámou v posteli, zpívání (nejraději lidovky)…
Prostě to nelam, v tom věku to rozhodně není naschvál a nechat ho vyřvat, by ho jen stresovalo.
Vědomé je to teprve od 6.měsíců.....
Tak vydrž!
pet
Netrápí ho prdíky, pozice v postýlce (Pepi a Ela nespí jinak než na bříšku), hlad, světlo… Nebo prostě uspi na rukou a dej do postýlky spící… Ve čtyřech měsících jsou miminka sice vyčůraná, ale většinou mají pro vztekání důvod - a málokdy se nechají zlomit…
Jinak pro mě představa, že položím bdící dítě do postýlky a nechám ho samo usnout dost dobré sci-fi ![]()
![]()
![]()
To by mi neprošlo ani u jedné
A to mi spí dračice krásně!!!
L.
PS: Přesunuji diskusi do Když děti nespí.
Ahoj u nás to bylo od malinka to samé. Teda přes den, večer naprosto v pohodě. Tak jsem jí pak držela pevně v ruce a ona se mnou bojovala a já se nedala a pak usnula. Tak jsem jí přendala do postýlky, někdy to vyšlo někdy se tím zase vzbudila takže celé znova
Byl to boj. Kolem 6 timěsíců sjem přišla na to že když jí dám samotnou do postýlky tak řve taky ale ještě o něco kratší dobu než když jí uspávám v ruce. Takže šla prostě do postýlky a nechala jsem jí vyřvat a do 20ti minut spala. Ale po 20 ti minutách se vždycky vzbudila a bylo po spaní.
Univerzální rada není, musíš zkoušet. O tom že jí dáváš do postýlky hladovou dost pochybuju takže v tom to asi nebude. A unás nezabírala ani ta změna polohy. Ona se prostě bránila spánku, takže fungovali jen tyhle dvě metody. A pak samozřejmě stoprocentní jistota byl kočár ale to taky vždycky nejde že jo ![]()
No a výsledek je že jí od jejích 10-ti měsíců dávám spát už jen jednou denně a místo 20 minut spí i 2 hodiny a usíná sama do 5 minut
a teď už si i v čase kolem oběda o spaní sama říká.
Tak přeju hlavně úspěch ![]()
Děkuji vám za rady,mám pocit,že máme něco jako Leila.A Leilo,dáváš spát za světla nebo zatahuješ závěsy(přes den) a do ticha nebo za běžného chodu domácnosti?
Brokoličko v těhu jsem byla přesvědčaná že dítěti nebudu nijak ustupovat aby se naučilo spát v běžbém chodu domácnosti. Ale už asi po měsíci jsem tohle vzdala a dělala všechno pro to aby vydržela spát víc než 20minut. včetně chození po špičkách
Musím teda říct že to nijak zvlášť nepomohlo a po 20 min byla stejně vzhůru. Nejvíc opravdu pomohlo to spaní skrouhnout na jednou denně na což je u vás opravdu brzo. Výsledek toho je že na spaní do teď potřebuje opravdu klid. Na proti tomu v noci jí hned tak něco nevyruší.
A závěsy zatahuju, myslím že to dost pomáhá
Leilo,děkuju za rady,budu to zkoušet,dneska byl první úspěch,spaly jsme přes půl hodiny odpoledne ve velké posteli.Na prcka málo,ale lepší než nic,snad se to zlepší. Jak říká moje kamarádka:miminko je krásná věc,ale půjčit a vrátit
Měj se
Jo to taky ještě zabíralo-lehnout si s ní. Ale pouze dokud neuměla lézt. pak už jsem jí tam neudržela ani náhodou a dneska by to vůbec nehrozilo ![]()
A s kamarádkou po prvním dítěti souhlasím a ani za nic bych nevrátila to její miminkovské období. Ona byla ještě velice náročná na nervy, protože celý den pouze brečela-kombinace bříška a nevyspání ![]()
Tak jo tak ať se dál jenom daří ![]()
No jak čtu vaše příspěvky, tak musím konstatovat, že my to máme úplně jinak. Nikdy jsem neuspávala. Malej když chce spát tak usne a spí. Zvlášť když byl malej, tak se kolikrát neprobudil ani při koupání. Spaní je celkem nic moc - večer kolem osmé, deváté usne sám, hned po koupání a nakojení se už „klade“. Zato ve 4 je vzhuru, povídá a udržujeme cca do 7-8 hodin. Přes den moc nespí -celkem max. 2 h po kouskách . Rozhodně bych neměla šanci s uspáváním - když je vyspalý tak nespí a nic ho nepřesvědčí, zkrátka si hraje a najednou si spí - jak potřebuje. Často mi paradoxně usne, když doma lítám s vysavačem. Opravdu nechápu, co má za smysl zrovna když vy se rozhodnete, že má spát tak uspávat a mít s tím starosti, když by mimi třeba za 2 hodiny v klidu usnulo samo. To fakt nechápu - může mi někdo vysvětlit, co ho k tomu vede? Chápu pokusy v noci, když chce člověk spát, ale přes den, takové to dopolední, ev. odpo spaní… tomu nerozumím.
k vlastnímu tématu: vztekání a kňourání bych nepřikládala právě potřebě spánku, jsem přesvědčená, že malou něco trápí a když to nejsou prdíky, může to být klidně žáha. My jsme měli z ničeho nic takové období a trvalo to skoro měsíc, pak se to naštěstí srovnalo. Nervozita může být i ze zoubků. Také jsem si myslela,že nás se to netýká, že je to brzo a najednou koukám a kousek zoubku je venku - a to opravdu s předstihem. Podle mě to bolení k zoubku bylo už od 4. měsíce - v pátém už je venku. Nebo to může být i spurtík, a rozhodně nemusí být jen v určitém období, my ho měli tolikrát…
Ano, uspávala jsem stejně jako ty, s tím rozdílem,že jsem přišla dřív na to (okolo druhého měsíce), že usne sama bez „násilí“.
Jaké bylo moje překvapení, když mi to teď začala bojkotovat ![]()
Takže přes den ji do postýlky nedostanu, teda dostanu, ale nechce v ní usnout
…kope nožičkama až do hysterického řevu…tak ji opět, abych celý den nemusela lítat po venku s kočárem, uspávám „násilím“ v lehačce, kde ji uhoupu…
Co bych dala za houpací košík pro miminka, kdybych bývala věděla to co vím teď ![]()