Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu zkušené maminky,
mám 3,5letého syna a 10měs.holčičku.Už dva měsíce spí společně v pokojíčku.Syn za nami kolem pulnoci chodí spát do ložnice,ale to by nám ještě tolik nevadilo(příjde a hned usne),ale dcera se budi stále jako kojenec
Jde spát v 19h, usne úplně vpohodě sama,ale v 23h už je vzhůru a vyžaduje mlíko(180ml)pak zase hned usne.Dál se vzbudí ve 3h a v6h neusne jinak než zase s mlíkem(180ml).Zkoušela jsem i čaj,ale za 15min je vzhůru.Večer jí dám kaši a láhev s mlíkem. Nevím už jak dál ![]()
Děkuji za rady
Markéta
Markéto tak to máš ještě dobrý. Nám se malý budil od narození až do dvou let každé dvě hodiny. Nejdřív chtěl prso, pak sunar a nakonec pil čistou vodou. To se měnilo průběžně s věkem. Párkrát jsme zkusili vyřvávací metodu, ale neměli jsme na to nervy a nevydrželi. Po druhých narozeninách to přešlo samo¨. Teď jen malej o půlnoci přeleze k nám a spíme dál. Myslím, že vaše malá má ještě nárok na to se budit v noci. Konrétní radu bohužel nemám, snad jen vytrvat
martina
Ahoj Market, tady dalsi Marketa. Taky se priklanim k vyse uvadenemu nazoru Martiny, ze tvoje ditko ma v deseti mesicich asi stale narok na nejake to buzeni a vyzadovani mlicka. Muj syn ma 18 mesicu a budi se v noci 5-6krat a chce pit (to je ale jina story, muj maly je eksematik a skrabe se a tudiz ma kojeni jako uklidnovadlo.......stale jeste kojim). ![]()
Nez se mu ale eksem rozjel, coz bylo zhruba v jeho roce, tak ale taky do te doby vyzadoval kojeni 2-3krat za noc. Jedine obdobi, kdy spal v pohode a nebudil se takrka vubec bylo v jeho pul roce. Az jsem z toho byla nervozni a porad jsem ho kontrolovala, jesli mi dycha. Toto obdobi ovsem trvalo takove tri tydny a potom se zase rozpil.
Pochopitelne hodne zalezi na tobe a tve psychice, jak to zvladas se dvema detmi a jak by ti to nejlepe vyhovovalo. Jsou rady metod, jak dite naucit spat nonstop, ale fakt zalezi na tve zivotni situaci. Jestli ti to hodne vadi a mimi je jinak uplne zdravo a prospiva, tak by jsi tyto metody mohla zkusit. Nejpodstatnejsi je zjistit proc se ti mimi budi, je hladove, ma zizen, je mokre, potrebuje tvoje pohlazeni, nebo je to jenom ze zvyku? Podle toho zvolis strategii a urcite s trochou vydrze uspejes ![]()
Drzim palce, Marketa
Marky,
umím si představit, jak je to pro tebe vyčerpávající…
ale myslím, že vaše holčička spinká ještě krásně. Možná jsi od syna byla zvyklá na něco jiného, že v tomto věku se tolik nebudil, to nevím, ale taky znám případy, že dítě usíná kolem půlnoci, vstává v šest ráno a mezitím se ještě i vzbudí
(toto dělala kámošky holčička)
Jiná známá zase kojila, a kluk ještě ve dvou letech chtěl kojit v noci každou půlhodinu…
Dcerka si určitě intervaly prodlouží.
Já jsem toto taky trošku řešila, ale jednalo se u nás o jedno mlíko za noc - i toto mě dost vycucávalo, takže Tě chápu. Akorát že naše malá vyžahla třeba 240
![]()
Ale v knihách jsem vyčetla, že se má postupně snižovat a snižovat dávka mléka, že prý děti se budí ze zvyku.
Dost dlouho mi taky trvalo, než jsme přešly z mlíka na čaj.
Naší malý jsou tři a pořád ještě jsou noci, kdy se vzbudí a chce mlíko. Tak vydrž, jestli jsi unavená, tak papej multivitamín - já to tak taky řešila, když bylo nejhůř.
NEbo schizandru proti únavě, ale ta na mě působila tak, že jsem se cítila ještě více unavená.
tak buzení zdar ![]()
Ahoj holky,
od jedné holčiny z jiné diskuse mám v elektronické podobě knížku, zabývající se spaním, resp. metodami, jak naučit dítě spát. když jsem jí procházela (četla jsem zatím jen pasáže týkající se těch nejmenších), tak tam byly i nějaké rady na vaše problémy. Pokud mi pošlete maila, tak vám ji také přepošlu.
Mějte se.
Mám taky desetiměsíční holčičku a od vánoc spí se starší (2,5 roku) v dětském pokoji. Budí se úplně stejně jako tvoje (okolo 23, 3 a 6), dostane flašku 150ml, vyzunkne ji a spí dál. Stále častěji některou dávku vynechá a asi dvakrát už prospala celou noc. Ale minimálně do roka je to kojenec a na pravidelný přísun mléka má nárok.
Starší dcera spí i když mladší ječí nebo kňourá (a naopak), navzájem se neruší, noční pochodování po domě neznáme, spaní s rodiči v posteli jsme nikdy nepraktikovali (když byla mimino, báli jsme se, že ji zalehnem a nespali, tudíž se nevyspali, teď už zase potřebuje svůj prostor, mele se a tak i občasné společná spaní např. u našich je utrpení a s posilujícím spánkem nemá nic společného). Když něco potřebuje volá nebo pláče a čeká až příjdem.
Vyspat se musíš hlavně ty. Všechny klepky světa jsou ve srovnání s pořádným spánkem k ničemu.
Radím staršího naučit spát celou noc ve vlastní posteli a u malé se střídat s manželem. My to tak děláme, jednu noc mně vzbudí když se jen pohne nebo vzdychne (přes zeď a přes dvoje zavřené dveře), druhou noc neslyším nic, spím a mlíko dělá táta.
Nedospaní jsme už skoro tři roky a význam spánku rozhodně nepodceňujem (a těšíme se až dračice pojedou na týden k babičce).
Bára
Tak myslím, že s tím spaním to je ještě v pohodě, mohlo by být mnohem hůř. Malej se budil až do 2 let po dvou hodinách a ještě ve 3 letech se budil asi 3× za noc a chtěl pít. První noc, kdy spal až do rána jsem zažila až když mu byly necelý 4 roky, takže jsem si užila asi 3 měsíce spánku, jenže to už jsem byla v posledním trimestru těhotenství, pak jsem porodila holčičku a začlo vše nanovo. Takže všem, komu děti spí v noci jen tiše závidím.
Tak myslím, že s tím spaním to je ještě v pohodě, mohlo by být mnohem hůř. Malej se budil až do 2 let po dvou hodinách a ještě ve 3 letech se budil asi 3× za noc a chtěl pít. První noc, kdy spal až do rána jsem zažila až když mu byly necelý 4 roky, takže jsem si užila asi 3 měsíce spánku, jenže to už jsem byla v posledním trimestru těhotenství, pak jsem porodila holčičku a začlo vše nanovo. Takže všem, komu děti spí v noci jen tiše závidím.