Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mam takovy problemek. Se spanim mych kluku to je odjakziva utrpeni a uz jsem se vypsala vicekrat o tomto problemu ci jsem si precetla plno rad. Ale ted me posledni dobou zase trapi neco noveho a horsiho. Nejen, ze se muj mladsi syn budi v noci vicekrat a pije dvakrat z toho mleko ( to se da zvladnout), ale casto je ted kolem treti uplne vzhuru a nemuze zase usnout. Beru si ho pak k sobe do postele, to chvili lezi a povida a snazi se usnout, ale fakt mu to nejde. Pak se zacne vztekat a ukazovat, ze chce do obyvaku. Tak ho necham i kricet, nevstavam, on si za chvili opet lehne a zase sebou sije a nespi a pak zase rve a to je dokola a dokolecka a trva to i dve hodky. Pak treba usne a spi do sedmi. Jinak pres den spi jen jednou a to 40 minut az hodinu a vecer chodi spat okolo pul osme a to usne behem deseti minut. Zazily jste nekdo taky neco takoveho? Mam to brat zase jenom jako takovou fazi, nebo se mam smirit s tim, ze potrebuje malo spanku a davat ho mozna spat az pozdeji. Ale on je pres den celkem unaveny.
Ahoj,
u nas v denicku je nebo bylo vice takovych deti. Mezi rokem a dvema je to normalni. Delaly mi to obe holky. Proste ve tri rano vyspinkane a chteji si hrat. Nic se s tim delat neda. Nakonec jsem se prizpusobila a hrala si s nima. Tak po dvou hodinach jsem vydela, ze jsou ospale a slo se zase spat. U obou to trvalo mesic a samo to preslo…
Terik
Ahoj,
nebo to může být naopak, třeba ještě potřebuje dva denní spánky, rozhodně se právě o takovém případě (12-měsíční Mira) zmiňuje Kast-Zahnová v „Každé dítě se umí naučit spát“. Regulovat ty denní spánky buzením, aby se přes den nepřespal, ale ukládat ještě dvakrát… Píše vysloveně, že „od dvou let věku spí většina dětí přes den už jenom jednou“, i když někde jsem zas četla, že ze dvou denních na jeden denní spánek se to přesouvá mezi 10. - 12. měsícem, ale je to určitě hodně individuální.
papa,
ame.