Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,máme dcerku Nikolku je jí 27měsíců,stále spí snáma v ložnici.Ted usíná i huř a často se budí,je to tak měsíc co je bez dudu na spaní.Po dudlíku se už vůbec neptá,ale od té doby je to spaní horší usína vždycky s tím co si vybere ze záčátku to zabíralo dobře,ale ted je to zas horší…Když jí uložím do pstýlky dám jí pusinku,řeknu jí at se hezky vyspinka,že jí mám moc ráda atd.pošlu jí ještě u dveří pusinku řeknu ahoj ona mě taky…takhle to vždycky zabralo a hned spala,ale ted když jí uložím,tak furt si vymejšlí čůrat,kakat,pusinku,…atd.jen aby mě přivolala…Nevím jak se už zachovat,furt tam lítám jak trdlo trvá pak hodinu než zabere…zkoušela jsem to i ignorovat ale prd platné.....Také,bych byla ráda aby spala už v pokojíčku na velké posteli,ale nechce.....poradte prosím.....chci aby zas v pohodě usnula bez otravováni,když už to tak napíšu a byla bych moc ráda,když by už spala i v pokojíčku…Děkuji…Martulle
![]()
Martulle,
s tím přivoláváním to znám, dcera má 3 roky a také to někdy praktikuje. U ní je to tím, že se ji postě ještě nechce spát. Já jsem důsledná a trvám na tom, aby byla v posteli, ale má povoleno si hrát. Ona si pohraje a pak si zhasne, popř. zavolá na mě, abych ji zhasla.
Co se týče přesunu, tak starší spí sama v děcáku od 3. měsíce, mladší teď s ní od 1.4. (4 měsíce), takže z přesunem u tak starého dítě nemám zkušenosti. Ale zkus ji na velkou postel nějak na motivovat, kup ji třeba povlečení s jejím oblíbeným hrdinou (např. krtečkem) nebo nového plyšáka, co si sama vybere. Řekni ji, že už je velká holka a že má velkou postýlku jako táta a máma, třeba to zabere. Držím pěsti.
Ale mně tohle připadá úplně normální…
Holčička už je větší, pobrala rozum a pochopila, že vedle s rodiči je to lepší, tak prostě oddaluje usínání… u nás je to totéž, nejvíc má rozkecáno večer - to je pořád „ještě básničku, ještě tuhle písničku, ještě pohladit Marečka, napít…“.
U nás se to řeší tak, že po určitém rituálu (knížka, povídání, písnička, pomazlit, voda na pití vedle postýlky a dobrou noc) už prostě do pokojíčku nepřijdu (samozřejmě pokud není nějaký opravdový problém, bolístka nebo tak něco)…
Ale co vím od kamarádek s dětmi tohoto věku, dělají to všechny…
Jo a ten přesun do velké postele - já bych to asi nehrotila - jestli se do malé postýlky pořád vejde, tak bych ji nejprve šoupla do jejího pokojíčku s malou postýlkou a teprve, až si zvykne (a zase žďabec povyroste a „zrozumní“), pořídila velkou postel…
děvčátka mocinky děkuji,je škoda že až nedávno jme koupil větší byt kdybychom měli pokojík už od začátku tak už je tam dávno a teprve až ted má pokojík aspon trošku zařízenej ještě nedávno v něm neměla nic,tak i z tohoto důvodu jsem jí tam nechtěla dávat.No zkusím to s tou postýlkou v dětském pokojíku,než si pořádně zvykne zatím se ještě vejde dobře do postýlky tak to ještě asi nechám chvilku být…Jen doufám,že to nebude horor až jí přesunem od nás postýlku do pokoje…ach jo to je dylema už ted mám z toho nervy…to bude asi hodně pláče… ![]()
jo ještě jsem chtěla dodat,že jak mě furt volá tedy otrvuje tak to dělá i v noci,když se vzbudí tak je to furt čůrat,kakat.pusinku,pochovat atd…tak nevím,jsem z toho někdy už naštvaná,když je to víckrát za noc.....tohle nikdy nedělala…
Martulle, přesunu se neboj, ale doporučuji přesunout postýlku po návratu domů třeba z víkendu .. tedy abys rozumněla, prostě až někam pojedete .. bude spát v cizím prostředí .. vrátíte se a přesunete postýlku .. nepřijde jí to tak divné ![]()
Holky u nas je ten podobny problem. Maly ma 27mesicu. Od 2 mesicu spinka sam v pokojicku. Spinka tam hezky do ted, ale ted je to tak 4 mesice uz co se v noci vzbudi a vola bud mami nebo tati, jeden z nas musi za nim prijit a rict mu Simonku spinkej, prikryt a Simonek spinka dal, tohle se opakuje nekolikrat za noc. Cca v roce zacal spinka pekne celou noc a ted tohle uz jsme z toho pekne unaveni. Navic koncem listpadu se nam ma narodit miminko a bojim se toho jak budu x krat za noc vstavat k stasimu a xkrat k mlasimu. Mate nejakou radu jak ho to nocni buzeni odnaucit? Vecer krasne sam usnina, stim taky nemame problem. Tak me napadlo, ze jak se v noci odkope je mu zima a pak se budi, ale supla jsem ho do spaciho pytle a budi se stejne, tak ja uz nevim
.
Budu moc vdecna za nejake rady